Šport > Nogomet
11 ogledov

Messi na robu zmogljivosti: "Mrtev sem!"

Lionel Messi Argentina Bolivija kvalifikacije SP 2014 Buenos Aires EPA
Igranje vseh mogočih tekem, potovanje z ene celine na drugo in vsesplošna preobremenjenost so kot kaže le prišli do živega Lionelu Messiju. Zvezdnik Argentine in Barcelone je po obeh tekmah za reprezentanco priznal, da je na igrišču pustil srce in dušo. "Mrtev sem, tako kot celotno moštvo," je dejal po tekmi s Kolumbijo v Barranquilli. Toda kdaj bo čas za počitek? Barcelono ligaška tekma čaka že v soboto. V sredo je sicer minilo osem let od Messijevega članskega debija.

Kdaj, če sploh, na klopi pustiš svojega najboljšega igralca? Tako se že nekaj let sprašuje Barcelonin trener Josep Guardiola, ki mu odločitev otežuje tudi dejstvo, da Lionel Messi preprosto hoče igrati. Vedno. Urniki nogometašev so kljub vsemu iz sezone v sezono manj človeški, sploh za Južnoameričane, ki jih po več deseturnih letih med svojo domačo celino in Evropo nato že čez dan ali dva čakajo ligaške preizkušnje. Barcelono v soboto čaka domača tekma proti Zaragozi in glede na zadnjo izjavo Messija po kvalifikacijski tekmi s Kolumbijo (2:1) ima tudi on že vsega dovolj.

"Mrtev sem, tako kot celotno moštvo," je po obračunu v Barranquilli dejal Messi. "Bilo je zelo težko, ampak tako moramo igrati, Argentini je uspela velika tekma. Naš cilj je bila zmaga, saj proti Boliviji nismo prikazali dobre podobe." Trener Guardiola zato skupaj s strokovnim vodstvom resno razmišlja o načinu, kako svojega zvezdnika spraviti v najboljše možno stanje za vroči december, ko Barcelono čaka prvi ligaški Clásico proti Realu Madridu, Katalonci pa bodo na Japonskem igrali tudi na svetovnem klubskem prvenstvu. Messi je do 17. novembra (brez reprezentančnih tekem) odigral 18 tekem in na igrišču preživel 1.557 minut.

V sredo osma obletnica članskega debija

Kako dolgo pot je v nogometu že prehodil Messi, je Argentinec prav gotovo videl v sredo, ko se je lahko ozrl na svojih osem let v članski ekipi Barçe. 16. novembra 2003 je bil prav gotovo zgodovinski dan za nogomet, ko je takratni trener Frank Rijkaard v drugem polčasu prijateljske tekme proti Portu Joséja Mourinha v igro potisnil 16 let in 145 dni starega Argentinca, ki je takoj pokazal, da je nekaj posebnega. Pri porazu z 0:2 je med drugim ukradel žogo vratarju in skorajda pripravil zadetek soigralcu. Na uradni tekmi je Messi sicer debitiral šele skorajda leto kasneje, 16. oktobra 2004 proti Espanyolu.

"(Pomočnik, op. a.) mi je rekel, naj se grem ogrevat. Bil sem malce nervozen, a imel sem tudi veliko želje po igri," v spodnjem videu pove 16-letni Messi. "Vse je bilo zelo dobro. Imamo igralce z veliko izkušnjami, kot so Luis Enrique, Xavi, (Rafael) Márquez ... Res je veliko nogometašev, ki imajo izkušnje, in igrati z njimi je bilo zelo lepo. Vedno sem si želel debitirati v prvi ekipi, s tem so se mi izpolnile sanje. Upam, da bom lahko ostal del te ekipe." Recimo, da mu je uspelo.

Takole je davnega leta 2003 prve minute v članski ekipi Barcelone nabiral Messi:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.