Šport > Nogomet
25 ogledov

Messi spet ''pravi'': Barça blizu 1/8 finala

massimiliano allegri
1/39
Reuters
Barcelona je pred nabito polnim Camp Nouom premagala AC Milan (3:1). Joséju Mourinhu se je smejalo ob zmagi Chelseja proti Schalkeju (3:0). Arsenal je v gosteh premagal Borussio Dortmund (1:0), Napoli pa je ugnal Marseille (3:2).

Lionel Messi je prekinil svoj strelski post in z dvema goloma Barceloni pomagal do zmage proti AC Milanu (3:1). Med strelce na Camp Nouu sta se vpisala še Sergio Busquets in Gerard Piqué, ki je z avtogolom poskrbel za edini zadetek gostujoče ekipe.

Birsa začel na klopi

Barcelona in AC Milan sta na Camp Nouu odigrala 19 obračun v evropskih tekmovanjih - Barça jih je z današnjo zmago vred dobila osem, Milan pet, šest tekem pa se je končalo z neodločenim izidom. Massimiliano Allegri je za tokratni obračun na klopi pustil Valterja Birso in Maria Balotellija, na seznamu Barcelone pa ni bilo Carlesa Puyola. Nabito poln stadion katalonskega velikana je v drugi minuti tekme nekoliko utišal Kaká, ki je priigral prosti strel, nato pa se je začela prevlada Barcelone, ki je zaznamovala prvih nekaj minut.

Katalonci so tekmo hitro podredili svojemu načinu igre in prevzeli pobudo v posesti žoge, medtem ko so rossoneri čakali na svojo priložnost iz protinapada. Varovanci Massimiliana Allegrija so se takoj znašli v obrambnem položaju, na robu gostujočega kazenskega prostora pa so bili veliko pri žogi Busquets, Xavi in Iniesta.

Razpoložena Neymar in Messi

V šesti minuti tekme je Montolivo naredil prekršek nad Neymarjem, prosti strel za Barço pa je brez željenega učinka izvedel Xavi. Dve minuti kasneje je v kazenski prostor Milana priplesal Messi, ki kljub sušnemu obdobju še vedno uživa popolno zaupanje Gerarda Martina, njegov prodor pa je zaustavil Abate.

messi abbiati | Avtor: EPA EPA
V 13. minuti je mimo gola sprožil Neymar, dve minuti kasneje pa so Katalonci po izgubljeni žogi Muntarija krenili v protinapad, vendar je Messi od Sancheza želel preveč. Barça je kar nekoliko prelahko prihajala do polpriložnosti v bližini kazenskega prostora gostov, a Abbiatija ni uspela resneje ogroziti. Napako gostujčega vratarja bi v 24. minuti lahko kaznoval Sánchez, ki je zatresel le stransko mrežo.

''La Pulga'' spet zabija

AC Milan je končno zagrozil s kotom Robinha, nevarnost pa je razčistil Adriano. Mexes je nato poskušal s spektakularnim strelom s škarjicami, ki pa ni ogrozil Valdésevih vrat. V 29. minuti je Sánchez pobegnil Emanuelsonu, nevaren predložek v kazenski prostor Italijanov pa je z dlanjo odbil Abbiati. Camp Nou je oživel minuto kasneje, ko je Abate na nepravilen način oviral Neymarja, glavni sodnik pa se je odločil za 11-metrovko. Na belo točko je stopil Lionel Messi, ki je s strelom po sredini ukanil Abbiatija in prekinil svojo strelsko sušo.

V igri AC Milana je bilo prisotne vse več nervoze, saj so rossoneri po prejetem zadetku poskušali zaigrati bolj odločno, a Barça je imela odgovor na vsa zastavljena vprašanja. Pet minut pred koncem prvega polčasa je sledil nov hladen tuš za Italijane, ko je Busquets po prostem strelu Xavija z glavo povišal na 2:0. Zaspano obrambo AC Milana bi lahko že minuto prej premagal Messi, čigar strel je z golove črte izbil Mexes.

Povsem v zaključku prvega polčasa pa je posijal žarek upanja za rossonere. Nizek strel Kakája je v lastno mrežo preusmeril Piqué in pred sodniškim piskom prepolovil prednost Barcelone.

Balotelli prevetril dogajanje

Na začetku drugega polčasa je v igro vstopil Mario Balotelli, kar sprva ni prineslo bistvenega napredka v igri gostujoče ekipe. V 50. minuti je Messi po kombinaciji s Sánchezem streljal v spodnji kot, na pravem mestu pa se je znašel Mexes. Odbito žogo je mimo vrat poslal Xavi. SuperMario je nase prvič opozoril v 53. minuti, ko je preigral dva nogometaša Barcelone in sprožil proti Valdésu, ki pa je njegov strel ukrotil. Katalonci so v 55. minuti dosegli zadetek, ki ga je razveljavila dvignjena zastavica. Balotelli se je do 58. minute že dodobra ogrel in prevzel glavno vlogo v napadalnih akcijah rossonerov. Kontroverzni napadalec je povzročal sive lase Mascheranu, ki mi je s težavo sledil po igrišču.

V 61. minuti je na robu kazenskega prostora žogo sprejel Iniesta, ki ni uspel premagati Abbiatija, Piqué pa je zapravil strel z glavo. Pet minut kasneje je po desni podal Balotelli, Kaká pa je z bližine žogo poslal mimo vrat. Barça se je nato ponovno zatekla k zadrževanju posesti in umirila vse bolj nevarne Italijane. Neymar je v 76. minuti preigral tri igralce AC Milana, zmanjkala mu je le še pika na i, Abbiati pa je ubranil veliko priložnost Sáncheza, ki ga je lepo našel Messi.

(Chelsea - Schalke 04) Liga prvakov | Avtor: Reuters Reuters
V 83. minuti pa konec upanja za goste. Messi je kombiniral s Cescom Fábregasom in žogo poslal čez Abbiatija za končnih 3:1. Zadnjih nekaj minut je minilo v znamenju Barcelone, ki je brez uspeha pritiskala za četrti zadetek.

Atlético v osmini finala

V skupini G sta se popoldne Zenit iz Sankt Peterburga in Porto razšla z 1:1, gosti so povedli z golom Lucha Gonzaleza v 23. minuti, pet minut pozneje pa je izenačil Hulk. Slednji je v 52. minuti zastreljal še enajstmetrovko. V večerni tekmi je Atlético Madrid gladko premagal dunajsko Austrio, potem ko so zadeli Miranda, Raul Garcia, Filipe in Diego Costa, slednji pa je zapravil še strel z bele točke. Atletico je tako še četrtič zmagal in si priigral osmino finala.

V skupini H je Ajax z golom Lasseja Schoeneja v 51. minuti z 1:0 premagal Celtic iz Glasgowa in prišel do prve zmage v sezoni. 

Eto'o in Ba pričarala vzdušje na Stamford Bridgu

arsene wenger | Avtor: EPA EPA
V skupini E je Chelsea po zmagi nad Schalkejem s 3:0 sam na vrhu, dvakrat je mrežo Nemcev zatresel Samuel Eto'o, enkrat pa Demba Ba. Na drugi tekmi je bila Steaua v Baslu zelo blizu prve zmage, saj je po golu Federica Piovvacarija vodila vse do druge minute sodniškega dodatka, takrat pa je točko Švicarjem zagotovil Giovanni Sio. Basel ima zdaj pet točk oziroma točko manj od drugouvrščenega Schalkeja.

Arsenal vrnil udarec, Higuaín blestel ob zmagi Napolija

Derbi skupine F med Borussio Dortmund in Arsenalom je dobil slednji z 1:0 in je z devetimi točkami na vrhu skupine. Edini strelec na tekmi je bil Aaron Ramsey. ''Pri rezultatu 1:0 me je skrbelo, da je do konca še dolgo, vendar nam ni uspelo doseči še enega zadetka, čeprav smo imeli priložnosti. Ob polčasu smo vedeli, da moramo ohraniti koncentracijo in zmagati s svojimi tehničnimi sposobnosmi. Točno to se je zgodilo. Naša obramba je bila pod velikim pritiskom, vendar smo se dobro držali. Ni veliko ekip, ki pridejo sem in zmagajo,'' je po tekmi dejal Arsene Wenger.

Enako število točk kot Londončani imajo tudi igralci Napolija, ki so tokrat s 3:2 premagali Marseille. Ta je doživel še četrti poraz. Tokrat sta mu ga zadala Gonzalo Higuaín z dvema in Gökhan Inler z enim golom.

Liga prvakov, skupinski del, 4. krog:

Skupina E

Basel : Steaura 1:1 (0:1)
Sio (90); Piovaccari (17)

Chelsea : Schalke 04 3:0 (1:0)
Eto'o (31, 54), Ba (83)

Lestvica: 1. Chelsea 9 točk, 2. Schalke 6, 3. Basel 5, 4. Steaua 2.

Skupina F

Borussia Dortmund : Arsenal 0:1 (0:0)
Ramsey (62)

Napoli : Marseille 3:2 (2:1)
Inler (22), Higuaín (24, 75); Ayew (10), Thauvin (64)

Lestvica: 1. Arsenal 9, 2. Napoli 9, 3. Borussia 6, 4. Marseille 0.

Skupina G

Zenit Petersburg : FC Porto 1:1 (1:1)
Hulk (28); Gonzalez (23)

Atlético Madrid : Austria Wien 4:0 (3:0)
Miranda (11), Garcia (25), Kasmirski (45), Costa (82)

Lestvica: 1. Atlético 12 točk, 2. Zenit 5, 3. Porto 4, 4. Austria 1.

Skupina H

Ajax : Celtic 1:0 (0:0)
Schøne (51)

Barcelona : AC Milan 3:1 (2:1)
Messi (30/11m, 83), Busquet (39); Piqué (45/ag)

Lestvica: 1. Barcelona 10 točk, 2. Milan 5, 3. Ajax 4, 4. Celtic 3

Postavi:

AC Milan: Abbiati, Mexès, Zapata, Abate, Muntari, Poli (od 74. Birsa), Montolivo, Emanuelson, de Jong, Robinho (od 46. Balotelli), Kaká (od 84. Matri). Na klopi: Coppola, Constant, Bonera, Zaccardo, Birsa, Matri, Balotelli.

Barcelona: Valdés, Piqué, Mascherano, Adriano, Alves, Xavi Hernández (od 88. Song), Iniesta (od 78. Fábregas), Busquets, Sánchez, Messi, Neymar (od 85. Pedro). Na klopi: Pinto, Montoya, Bartra, Fàbregas, Song, Rodríguez, Tello.

Komentarjev 1
  • atacar 08:00 07.november 2013.

    barca ni blizu osmine ampak je že v osmini finala