Šport > Nogomet
46 ogledov

Messi zaradi davčne utaje pred sodnika

Lionel Messi in Jorge Messi EPA
Barceloninemu zvezdniku velikana Lionelu Massiju grozi postopek pred sodiščem v Barceloni zaradi davčne utaje v višini 4,1 milijona evrov.

Nogometaš Barcelona in reprezentat Argentine Lionel Messi bo moral zaradi suma davčne utaje v Španiji pred sodišče, poroča španski El Pais. Sodišče na predobravnavnem naroku ni uslišalo prošnje odvetnikov argentinskega nogometnega zvezdnika, ki so se želeli izogniti sodnemu postopku proti zvezdniški stranki, češ da je takrat za Messijeve finance skrbel njegov oče Jorge, nogometaš, takrat še mladoleten, pa s samimi postopki ni bil seznanjen in o izmikanju davkom ni vedel nič.

Sodišče je presodilo, da je dovolj dokazov za začetek sodnega postopka za obtožbe, da sta se Messi in njegov oče finančno okoristila, ko je trženje medijskih pravic za Messijevo podobo potekalo prek čezmorskih podjetij v Belizeju in Urugvaju.

Gre za obtožbe, ki se nanašajo na obdobje od 2007 do 2009, Messiju oziroma njegovemu očetu očitajo poslovanje prek fiktivne poslovne mreže, katere namen je bil izmikanje plačevanju davkov, ki so izvirali od prihodkov, prisluženih s trženjem. Gre za med drugim pogodbe s podjetji, kot so Banco Sabadell, Danone, Adidas, Pepsi-Cola, Procter and Gamble in Kuwait Food Company.

Messi in njegov oče obtožbe zanikata, češ da sta vedno poravnala vse davčne obveznosti. Messijev oče Jorge je sicer avgusta 2013 davčnim oblastem nakazal pet milijonov evrov, torej zahtevano vsoto, vključno z obrestmi, ki so se nakopičile v tem obdobju. Naknadno je Messi plačal še deset milijonov evrov, s čimer je poravnal še terjatev za leti 2010 in 2011.

Omenjeni znesek je malenkosten v primerjavi z Messijevim letnim zaslužkom, ki s plačo v Barceloni znaša 16 milijonov evrov, upoštevajoč prihodke iz naslova sponzorskih pogodb pa je letni zaslužek zvezdnika Barcelone 33 milijonov evrov, s čimer sodi med najbolje plačane nogometaše na svetu.

Za 27-letnim argentinskim napadalcem je zelo uspešna tekmovalna sezona, v kateri se je skupaj z Barcelono veselil naslovov prvaka domačega španskega prvenstva, španskega kraljevega pokala in lige prvakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.