Šport > Nogomet
18 ogledov

Messija dobila vabilo sodišča: grozijo štiri leta

lionel messi Reuters
Nogometni zvezdnik Lionel Messi in njegov oče Jorge sta v četrtek dobila poziv sodišča v Barceloni, ki mu lahko do septembra predstavita dokaze v povezavi s sumom davčne utaje.

Španski mediji so zgodaj v četrtek sicer poročali, da je preiskovalni sodnik že podal uradno obtožnico proti Lionelu in Jorgeju Messiju, a je sodni poziv kasneje razkril, da so zvezdnika argentinske reprezentance in Barcelone ter njegovega očeta le povabili, da predstavita dokaze, ki bi pomagali v nedavno začeti preiskavi domnevne utaje davkov.

Sodnik je prejel ovadbo katalonske davčne službe, ki je dobitnika zlate žoge obtožila, da državi dolguje več kot štiri milijone evrov.

"Sodnik je sprejel ovabo, ki jo je tožilec predstavil v primeru proti Lionelu Messiju in Jorgeju Horaciu Messiju za tri domnevne prestopke proti davčnim službam," so v izjavi zapisali na sodišču. "Sprejetje primera je naslednji korak po tem, ko se predstavi obtožnica. Sodišče lahko začne s preiskavo in pride do zaključka, če je bil prestopek storjen ali ne. Sodišče je pozvalo obtožena, da predstavita dokaze do 17. septembra."

Zapletena mreža od Belizeja do Velike Britanije

Po španskem zakonu lahko sodnik ali sodnica odločita, da obstaja dovolj dokazov za obtožnico, in če je temu tako, potem se začne preiskava. Messija sicer preiskujejo zaradi (ne)plačanih davkov iz let 2007, 2008 in 2009, so še dodali na sodišču. Španski mediji so sicer pred kratkim poročali, da bi se lahko preiskava razširila še na zadnja tri leta.

Pred dvema tednoma so tožilci davčne službe razkrili, da so bili prihodki od prodaje Messijeve podobe skriti pred španskimi oblastmi s pomočjo zapletene mreže podjetij v Urugvaju, Belizeju, Švici in Veliki Britaniji. Obtoženima grozi do štiri leta zapora.

"Prek medijev smo izvedeli za postopke, ki jih je začelo špansko tožilstvo," je nogometaš, ki v Barceloni prebiva od leta 2000, španski državljan pa je od leta 2005, pred dnevi sporočil prek Facebooka. "To naju preseneča, saj nikoli nisva storila nobenega kaznivega dejanja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.