Šport > Nogomet
8 ogledov

Mezga zabil za +15 Maribora

Dejan Mezga Maribor : Maccabi Haifa Saša Despot
Mariborčani bodo prezimili ob prednosti 15 točk pred zasledovalci. Za spretno zmago v 21. kolu Prve lige proti Rudarju je v sodniškem podaljšku poskrbel Dejan Mezga. V Stožicah je neposredni obračun za drugo mesto med Olimpijo in HiT Gorico dobila slednja. Mura 05 je v Fazaneriji z 2:0 dobila veliki prekmurski derbi proti Nafti.

Nogometaši Maribora gredo na zimski premor z velikimi 15 točkami prednosti pred zasledovalci iz Nove Gorice in Ljubljane. To prednost so si v zadnji jesenski tekmi zagotovili v zadnji minuti sodnikovega podaljška, ko je Dejan Mezga z bele točke domačim prinesel tri točke. Kar lepo število gledalcev je obiskalo zadnjo jesensko tekmo v Ljudskem vrtu. Domači so napadali od prve minute, med drugim Dalibor Volaš iz bližine ni zadel žoge. Velenjčani, ki so bili prisiljeni braniti se, so vendarle prišli do dveh priložnosti. V sedmi minuti je Amel Mujaković izvedel kot, Elvis Bratanović pa pri strelu z glavo ni bil natančen. V 18. minuti je Damjan Trifković z desne strani poslal predložek v kazenski prostor domačih, strel Mateja Podlogarja pa je Jasmin Handanović obranil.

V 25. minuti so gledalci videli najlepšo priložnost prvega polčasa. Goran Cvijanović in Mezga sta izvedla dvojno podajo na robu kazenskega prostora, žoga pa je po Cvijanovićem strelu zadela prečko. V 38. minuti je bil Robert Berić pred vratarjem Gregorjem Finkom, meril v njegovo levo stran, a je gostujoči vratar strel ukrotil.

V drugem polčasu so tudi gostje zadeli okvir vrat. V 52. minuti je Bratanović streljal z desne strani z roba kazenskega prostora, žoga pa je zadela vratnico. Proti koncu tekme so se vrstile priložnosti domačih, Fink pa je imel veliko dela. V 83. minuti je Mezga izvedel prosti strel, žogo po njegovem strelu s 25 metrov pa je Fink poslal v kot. Ko so vsi že pričakovali, da se bosta tekmeca razšla brez zmagovalca, je odločitev padla v zadnji minuti sodnikovega podaljška. Rajko Rotman je v kazenskem prostoru podrl Etiena Velikonjo, sodnik pa je dosodil enajstmetrovko. Gostje se niso sprijaznili z odločitvijo in kar nekaj časa je poteklo, preden je Mezga izvedel najstrožjo kazen. Bil je natančen za zmago in zelo visoko prednost Mariborčanov pred tekmeci.

Zmaji so se zbodli ob nabiranju vrtnic

V Stožicah sta se pomerili ekipi, ki sta se potegovali za končno drugo mesto po jesenskem delu sezone. Uspešnejši so bili belo-modri iz Nove Gorice, ki so v zadnje dobre pol ure ob vodstvu z 2:1 povsem onemogočili gostitelje in se veselili zmage. Po 21 krogih imata obe ekipi po 34 točk ali 12 manj od vodilnega Maribora, ki ga tekma tega kroga še čaka.

Potem ko gledalci v prvih 20 minutah niso videli veliko "akcije", so Ljubljančani povedli v 25. minuti. Po levi strani je lepo prodrl Matic Fink, podal v sredino do Vršiča, ta pa je s slabih desetih metrov brez težav ugnal Darka Brljaka. V 32. minuti so imeli gosti lepo priložnost za izenačenje, vendar je poskus Vita Pluta iz bližine zaustavil Elvis Džafić.

V 34. minuti je ljubljanski vratar le klonil po diagonalnem strelu Dina Martinovića v desni spodnji kot. Zadnji mož pred Džafićem je bil sicer Plut v prepovedanem položaju, ki se je umaknil žogi, a so sodniki menili, da goriški napadalec ni vplival na igro. Tudi končnica dokaj dinamične tekme je ponudila nekaj razburjenja, v 45. minuti je namreč Adnan Bešić iz obrata zatresel prečko.

V uvodu drugega polčasa so nekaj več spet poskušali domači, toda gosti so v 57. minuti povedli, potem ko je Dalibor Radujko - pozneje je pomagal ljubljanskemu napadu - po podaji Dejana Žigona z nogo premagal Džafića. V 70. minuti je moral sodnik tekmo za nekaj trenutkov prekiniti, saj so domači navijači s trakovi "pobelili" kazenski prostor Gorice. Takoj zatem je zapretil Blaž Božič in povzročil nekaj težav Brljaku, na drugi strani pa je zgrešil Dejan Žigon.

V 84. minuti se je Sandi Arčon lepo otresel svojega čuvaja, prišel sam pred Džafića, toda brez potrebe preigraval vratarja, ki mu je žogo odvzel. V končnici tekme se je napadu Olimpije iz obrambe priključil še Milan Anđelković, toda Novogoričani so tudi v teh trenutkih disciplinirano igrali, preprečevali vse ljubljanske namere (v tretji minuti sodniškega dodatka je sicer iz bližine zgrešil Radujko) ter se veselili zmage.

Mura kraljuje Prekmurju

Muraši so pred več kot štiri tisoč gledalci v Fazaneriji začeli silovito, prvo polpriložnost pa je imel v tretji minuti Mitja Lotrič, toda ob njegovem strelu ni bilo nevarnosti za Naftinega vratarja Darka Pršo. Nafta je z razpoznavno igro s kratkimi podajami potrpežljivo gradila, domači pa so se osredotočili na hitre protinapade. V zgodnji fazi tekme so Sobočani povedli. V 11. minuti je Mate Eterović izvedel kot z desne strani, Fabijan Cipot je podaljšal žogo, Timotej Dodlek pa nato s polvolejem zadel levi spodnji kot Naftinih vrat. V 20. minuti so bili gosti blizu izenačenja, a je strel Boštjana Zelka Drakovič s težavo obranil. V 28. minuti so domači podvojili prednost na enostaven način. Po gneči v kazenskem prostoru Lendavčanov in neodločni obrambi gostov se je do žoge dokopal Nusmir Fajić in z osmih metrov zadel za 2:0. Naftaši so v drugem delu po 15 minutah igre prevzeli pobudo, a mreža Mure se ni zatresla. Slabih 15 minut pred koncem je po prekršku Aleksandra Jerebica nad Fajićem sodnik dosodil enajstmetrovko za domače, ki jo je izvedel Fajić, a je njegov slab strel Prša obranil. Fajić je imel še eno priložnost devet minut pred koncem, v 85. minuti pa še Leon Horvat, a je ostalo pri 2:0. Pri gostih sta v izdihljajih tekme na drugi strani poskusila Da Silva in Roland Polareczki, vendar je bil Drakovič na mestu.

Prva liga, 21. kolo:


Mura 05 : Nafta 2:0 (2:0)
Dodlek (11), Fajić (28)

Triglav : Domžale 1:1 (0:1)
Jelar (80); Pekič (18)

Olimpija Ljubljana : HiT Gorica 1:2 (1:1)
Vršič (24); Martinović (34), Radujko (56/ag)

Celje : Luka Koper 0:4 (0:1)
Osterc (9, 73), Bubanja (78), Aganović (88)

Maribor : Rudar Velenje 1:0 (0:0)
Mezga (94/11-m)

Komentarjev 3
  • toset1 18:49 04.december 2011.

    Bravo Celje!!! A je res zmagu 4:0? Sem gledu tekmo pa ni bilo ravno tako ;) LOL

  • 1111 16:36 04.december 2011.

    ...brav Gorica...yeah...yeah...

  • kurt 13:53 04.december 2011.

    ma kaka mura, Maribor vodi proti Nafti z 2:0!