Šport > Nogomet
27 ogledov

Milan z Birso ukradel točko Barçi

Birsa Robinho AC Milan Udinese Serie A Italija liga prvenstvo
1/35
Reuters
Valter Birsa je za Milan odigral solidnih 80 minut proti Barceloni (1:1). Borussia Dortmund je slavila pri Arsenalu (1:2) in napovedala izjemen troboj v skupini F. Chelsea je v gosteh ugnal Schalke (0:3), Zenit pa je z igralcem več presenetljivo zmagal v Portu (0:1).

Nepričakovani junak zadnjih ligaških tekem AC Milana, slovenski reprezentant Valter Birsa, je začel torkovo tekmo Lige prvakov proti Barceloni. Strelec dveh ligaških golov v Serie A za rdeče-črne, ki jim je z izvrstnima zadetkoma proti Sampdorii in Udineseju tudi prinesel dve zmagi, je v postavitvi 4-3-3 zaigral skupaj z Brazilcema Kakájem in Robinhom.

Načeti Mario Balotelli je kljub skrivnostnim napovedim trenerja Massimiliana Allegrija začel le na klopi. Pri Milanu so zaradi poškodbe manjkali še Stephan el Shaarawy, Mattia de Sciglio, Giampaolo Pazzini in Christian Abbiati. Pri gostih v postavi ni bilo kapetana Carlesa Puyola, čeprav je po dolgotrajni odsotnosti že zaigral v soboto v La Ligi, še nekaj tednov pa ne bo pripravljen Jordi Alba. Za Barço sta od prve minute začela argentinski zvezdnik Lionel Messi in vzhajajoča zvezda svetovnega nogometa, Brazilec Neymar.

Messi izničil gol Robinha

Milan je srečanje začel zelo odločno. Visoko so napadli Barcelono in motili organizacijo katalonske igre že v zadnji liniji. Že v 6. minuti je mrežo gostov po podaji Robinha zatresel Sulley Muntari, toda Ganec je bil za nekaj centimetrov v prepovedanem položaju. Zato pa je razpoloženi Robinho le tri minute kasneje začel nov napad, ob slabem posredovanju Javierja Mascherana in Gerarda Piquéja je okroglo usnje prišlo do njegovega rojaka Kakája na levi strani, slednji pa mu je lepo vrnil podajo in Robinho je z oddaljenosti desetih metrov rutinirano ugnal Víctorja Valdésa s strelom po tleh.

Po vodstvu so se Italijani pomaknili za nekaj metrov nazaj z obrambno formacijo in Barçi prepustili iniciativo na sredini. Katalonci so do prvega konkretnega strela prišli v 19. minuti, prosti strel precej z desne strani je malce mimo prve vratnice poslal Leo Messi. Bolj natančen je bil Argentinec ob koncu 23. minute, ko je Blaugrana izpeljala netipičen protinapad "štiri na dva", Andrés Iniesta je pravočasno podal na desno do Messija, "La Pulga" pa je zadržal zbranost in po driblingu z bližine premagal Marca Amelio.

Valter Birsa Neymar Milan Barcelona  | Avtor: EPA EPA
Po izenačenju je Barcelona obdržala terensko premoč, spet pa so zapretili tudi Rossoneri. V 28. minuti je Robinho izvedel kot, na drugi vratnici je bil krepko najvišji Philippe Mexès, toda Francoz z glavo ni zadel cilja in tako ni kaznoval slabega branjenja prekinitev, ki je pri Kataloncih že stalnica. Odgovor sta hitro ponudila Messi in Neymar, udarec prvega je blokiral Cristián Zapata, Brazilec pa je meril mimo gola. V 37. minuti je Xavi z lepo dolgo podajo našel Alexisa Sáncheza, Čilenec je poskusil "iz prve" z volejem z notranjim delom stopala, Amelia je bil dobro postavljen. Na drugi strani Kaká ni dobro zaključil obetavnega protinapada. Povsem ob koncu polčasa je imel imenitno priložnost še Neymar, po daljši kombinaciji je ostal čisto sam na levi strani kazenskega prostora, toda po tleh je meril za nekaj centimetrov mimo daljše vratnice.

Robinho ni ponovil vaje

Začetek drugega polčasa je bil v znamenju gostov, ki so vršili pritisk na kazenski prostor domačih, toda do izdelanega udarca niso prišli. Zato pa se je v 52. minuti sijajna priložnost ponudila Robinhu, potem ko ga je Muntari z domiselno podajo spravil v dvoboj "iz oči v oči" z Valdésom, a Brazilec ni dobro ocenil rahlo čudnega odboja žoge in si okroglega usnja ni uspel ustaviti. Na drugi strani je po novem kvalitetnem kombiniranju Barcelone v obetavno situacijo prišel Iniesta, Amelia pa je s parado zaustavil preslaboten nizek strel.

V 65. minuti je Robinha zamenjal Mario Balotelli in izzval navdušenje na San Siru. Domači so v teh minutah zaigrali bolj pogumno, z razdalje sta poskusila Kevin Constant in Kaká, a nista pretirano namučila gostujočega čuvaja mreže. Pet minut kasneje je Messi z lepo globinsko podajo našel Adriana, Brazilec si je dobro pripravil strel, nato pa z le treh ali štirih metrov oddaljenosti povsem zgrešil žogo in jo poslal mimo gola.

V 80. minuti je Valter Birsa odšel iz igre, zamenjal ga je napadalec Andrea Poli. Slovenski reprezentant v napadu tokrat ni prišel preveč do izraza, je pa opravil veliko dela v obrambnih nalogah. V 88. minuti je prekršek nad Cescom Fàbregasom približno 25 metrov od gola storil Riccardo Montolivo, Messi pa je iz prostega strela zadel le živi zid. Do konca je sledilo še nekaj poskusov Kataloncev, a ostalo je pri remiju (1:1).

Torres Schalke Chelsea | Avtor: EPA EPA
Chelsea na vrhu skupine

V skupini E je Chelsea z zmago v Gelsenkirchnu (0:3) skočil na vrh lestvice in se po točkah izenačil s Schalkejem. Že v peti minuti je mrežo "rudarjev" načel Fernando Torres, nato pa so Nemci prevzeli pobudo, več poizkušali in imeli večjo posest žoge. Toda gostje so v drugem polčasu izkoristili dva izmed številnih protinapadov, ki so v zadnjih letih zaščitni znak moštva iz zahodnega Londona. Prvega je vnovčil Torres sredi drugega dela, zmago pa je ob koncu potrdil Eden Hazard.

"Srečo smo imeli, da smo hitro dosegli zadetek. V drugem polčasu je do izraza prišla naša individualna kvaliteta, ki je naredila razliko. Teh zadnjih šest točk na gostovanjih je zelo pomembnih," je po tekmi povedal dvakratni strelec Torres, ki je po podaji Franka Lamparda zadel tudi okvir gola.

Na drugi tekmi skupine je Basel remiziral s Steauo v Bukarešti (1:1). Na začetku drugega dela so Švicarji povedli po napaki domače obrambe, strelec je bil Marcelo Díaz. Nekdanji evropski prvaki so nato krenili v ofenzivo, ki je sadove obrodila v 88. minuti, ko je z glavo zadel Leandro Tatu.

V skupini smrti "mrtev" le Marseille

Kot je bilo pričakovano, bo boj za napredovanje očitno najbolj vroč v skupini F, kjer je odpisan le Marseille, ostale tri ekipe pa imajo po šest točk. Pri v zadnjem času izjemnemu Arsenalu je gostovala Borussia Dortmund brez suspendiranega trenerja Jürgena Kloppa na klopi in zabeležila pomembno zmago (1:2). Nemci so začeli odločneje in po nevarnem strelu Marca Reusa je bil že v 4. minuti bolj natančen Henrikh Mkhitaryan, Armenec je zabil z roba kazenskega prostora, potem ko so Londončani izgubili žogo globoko na svoji polovici. Evropski podprvaki so več streljali, a so Londončani v polju diktirali tempo in v 41. minuti je za izenačenje poskrbel Olivier Giroud, ki je bil najbolj odločen v zračnem troboju z Nevenom Subotićem in Romanom Weidenfellerjem.

V drugem polčasu se je nadaljevala odprta igra na obeh straneh in Arsenal je bil v 67. minuti čisto blizu vodstva, ko je Santi Cazorla po povratni podaji Mesuta Özila zadel prečko. Zapravljivost domačih je v 82. minuti kaznoval Robert Lewandowski, ki je ostal povsem sam pred vrati po visokem predložku z desne in mirno priskrbel tri točke gostom.

Marseille se je z domačim porazom proti Napoliju (1:2) praktično že poslovil od napredovanja. Bolj konkretno igro Italijanov v prvem polčasu je ob koncu kronal José María Callejón, Španec je nadgradil kombinacijo z Gonzalom Higuaínom, še lani sta bila oba člana madridskega Reala. Vodstvo gostov je v drugem polčasu z lepim strelom z roba kazenskega prostora oplemenitil Duván Zapata. Malce upanja je navijačem na stadionu Velodrome vlil André Ayew, ki je zadel z razdalje po podaji svojega brata Jordana Ayewa. A to je bilo premalo za vsaj točko.

Austria Atletico | Avtor: EPA EPA
Porto z deseterico zdržal do 86. minute

Madridski Atlético je na poti do suverenega prvega mesta v skupini G. Varovanci Diega Simeoneja so na Dunaju zlahka opravili z Austrio (0:3), pri kateri Dareta Vršiča spet ni bilo med osemnajsterico. Mrežo Avstrijcev je načel Raúl García že v osmi minuti, v 20. je tekmo praktično odločil letos fenomenalni Diego Costa. Verjetno bodoči španski reprezentant je v drugem polčasu zabil še enkrat in potrdil zmago gostov.

Pri Portu je gostoval ruski Zenit in domov srečno in spretno odnesel vse tri točke (0:1). Veliko uslugo je gostom že v 6. minuti naredil Héctor Herrera, ki je takrat dobil svoj drugi in torej izključujoči rumeni karton. Najprej je Mehičan zrušil nasprotnika za prvi opomin, nato pa je še prehitro stekel iz živega zidu za drugega. Kljub temu so bili Portugalci enakovreden nasprotnik, a so v končnici popustili in si precej otežili pot v osmino finala. V 86. minuti je na predložek Hulka z desne namreč dobro reagiral Aleksander Keržakov in z glavo premagal Heltona za zmago Zenita.

Liga prvakov, skupinski del, 3. kolo:

Skupina E

Schalke 04 : Chelsea 0:3 (0:1)
Torres (5, 69), Hazard (87)

Steaua : Basel 1:1 (0:0)
Tatu (88); Díaz (48)

Lestvica: 1. Chelsea 6 točk, 2. Schalke 6, 3. Basel 4, 4. Steaua 1.

Skupina F

Arsenal : Borussia Dortmund 1:2 (1:1)
Giroud (41); Mkhitaryan (16), Lewandowski (82)

Marseille : Napoli 1:2 (0:1)
Ayew (86); Callejón (42), Zapata (67)

Lestvica: 1. Dortmund 6, 2. Arsenal 6, 3. Napoli 6, 4. Marseille 0.

Skupina G

Austria : Atlético Madrid 0:3 (0:2)
Raúl García (8), Diego Costa (20, 54)
Vršič (Austria) ni bil v postavi.

Porto : Zenit 0:1 (0:0)
Keržakov (86)
RK: Herrera (Porto/6)

Lestvica: 1. Atlético 9 točk, 2. Zenit 4, 3. Porto 3, 4. Austria 1.

Skupina H

AC Milan : Barcelona 1:1 (1:1)
Robinho (9); Messi (23)
Birsa (Milan) je igral do 80. minute.

Milan: Amelia; Abate, Mexès, Zapata, Constant; Muntari, Montolivo, De Jong; Birsa (od 80. Poli), Robinho (od 65. Balotelli), Kaká (od 71. Emanuelson).
Na klopi: Coppola; Silvestre, Nocerino, Matri.

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Adriano; Busquets, Xavi, Iniesta; Sánchez (od 74. Fàbregas), Neymar (od 81. Pedro), Messi. 
Na klopi: Pinto; Montoya, Bartra, Song, Tello.

Celtic : Ajax 2:1 (1:0)
Forrest (43/11m), Kayal (54); Schøne (94)
RK: Biton (Celtic/88)

Lestvica: 1. Barcelona 7 točk, 2. Milan 5, 3. Celtic 3, 4. Ajax 1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.