Šport > Nogomet
3 ogledov

Milanič: Fantov ne smemo kritizirati

Zlatko Zahovič (levo) in Darko Milanič sta bila s predstavo Maribora proti Witu
1/22
Žurnal24 main
Mariborski nogometaši se poslavljajo od boja za nastop v Ligi prvakov. Kljub vsemu strateg Darko Milanič meni, da so takšne tekme dobrodošle za nabiranje izkušenj na najvišji ravni.
 
 

Naš problem je bil, da smo prehitro želeli odigrati kvalitetno žogo v napad. Premalo smo imeli posesti žoge.

Darko Milanič

 
Kako ste vi videli povratno srečanje proti Zürichu?
Jasno je, da smo si želeli nekaj drugega glede na to, kar smo dosegli v Zürichu. Zavedali smo se, da igramo proti ekipi, ki zna igrati. To so pokazali na prvi tekmi, ko so si priigrali veliko priložnosti. Tokrat so jih imeli veliko manj, a so zato bili zelo učinkoviti. Na žalost se nam je pripetila zadnja minuta prvega polčasa. Imeli smo veliko priložnost in nato še kot. Fantje so čutili, da lahko nekaj naredijo, so se zaleteli proti nasprotnikovemu golu, za seboj pa pustili veliko praznino. To je nasprotnik zelo spretno izkoristil in povedel z 2:0, kar je bil velik šok. Kljub vsemu so fantje v začetku drugega polčasa odigrali zelo dobro. Bili smo blizu tega, da bi dosegli zadetek. Nato pa je v 76. minuti Zürich iz prekinitve povedel s 3:0 in premalo energije je bilo na terenu, da bi naredili kaj več. Na današnji tekmi se je videlo, da potrebujemo takšne tekme, da nabiramo izkušnje. Prepričan sem, da je to dobrodošlo. Niti slučajno nam tak razplet ni všeč, vendar je treba priznati, da je bil nasprotnik v teh dveh srečanjih boljši. Danes so imeli tudi vratarja, ki jim je vlival sigurnost. Na koncu se je po njihovi zanesljivosti videlo, da imajo v Evropi kar nekaj tekem več kot mi.

Darko Milanič meni, da njegovi igralci niso podlegli pritisku. © Saša Despot

 
Je na koncu pretehtala kvaliteta nasprotnika ali slab prvi polčas Maribora?
V prvem polčasu je imel nasprotnik prevlado, a niso imeli izrazitih priložnosti za zadetek. Prvič, ko jim je uspelo vključiti bočne igralce v napad, kar na splošno počnejo zelo dobro, smo prejeli zadetek. To je bila izredno kvalitetno izvedena akcija. Naš problem je bil, da smo prehitro želeli odigrati kvalitetno žogo v napad. Premalo smo imeli posesti žoge. Drugi polčas je bil boljši, saj smo z več nogometaši uspeli priti pred njihov gol. V prvem polčasu je bila vsaka žoga težko pridobljena in prehitro izgubljena.

Bi naredili kaj drugače, če bi imeli možnost še enkrat odigrati tekmo? Bi morda Tavaresa prestavili bližje nasprotnikovim vratom?
Problem je v tem, da če bi Tavares igral „višje“, bi težko žogo spravili pred nasprotnikov gol. Po mojem mnenju je bila velika napaka ta, da smo se od samega začetka prehitro reševali žoge. Tako se vezna linija ni uspela vključiti. V drugem polčasu je Mihelič večkrat ustvaril igralca več v sredini in tako nam je v večjem številu uspelo priti pred nasprotnikova vrata. Tako nas je nasprotnik tudi težje kontroliral, v prvem polčasu pa temu žal ni bilo tako. Vsi so želeli žogo čim prej poriniti žogo do Volaša, da bi ta sam stekel proti golo, a to ni šlo, saj je nasprotnik stal zelo dobro.

Primorec je prepričan, da se bodo pobrali. © Saša Despot

 
Po dobri igri Školnika proti Nafti smo pričakovali, da bo dobil kakšno minuto ...
Tudi jaz sem računal na njega in tudi v bodoče bo tako. Vendar sem tokrat želel z menjavami doseči večjo prebojnost, kar Mezga zelo dobro zna. Glede menjav je tako, včasih ti uspejo bolj, včasih manj. Predvsem se moramo posvetiti temu, da v prihodnosti igramo čim več takšnih tekem, ki nekaj prinašajo. Vidi se, da potrebujemo še veliko izkušenj.

So morda fantje kljub vsemu podlegli pritisku?
Mislim, da niso. Ne glede na to, da znamo odigrati bolje. Tokrat je bil nasprotnik zelo spreten. Sicer si Zürich ni priigral veliko priložnosti. Mi smo delali manj napak kot na gostovanju. Kar se tiče branjenja, smo delali manj napak kot na prvem srečanju. Vendar ko se posvetiš branjenju, te zmanjka v napadu. V Zürichu smo imeli veliko sreče oziroma smo imeli vratarja, ki je velikokrat dobro posredoval. Tokrat so zadeli trikrat, mi pa smo v Zürichu delali, česar tukaj nismo. V gosteh smo zabijali, doma pa ne.

 
 

Glede menjav je tako, včasih ti uspejo bolj, včasih manj.

Darko Milanič

 
Kako naprej?
Ko bomo izvedeli, kdo je naš nasprotnik v zadnjem kolu kvalifikacij za nastop v evropski ligi, bomo lahko razglabljali, če je premagljiv ali ne. Vendar mora biti želja za uvrstitev v evropsko ligo enaka. Čeprav je težko, se bomo skušali pobrati in prepričan sem, da se tudi bomo. Življenje gre naprej, fantje potrebujejo takšne tekme, čakata nas še najmanj dve. Vse bomo storili, da nam uspe še kaj lepega, saj si ti navijači to zaslužijo. Tudi fantov ne smemo kritizirati. V gosteh so odigrali dobro, tukaj pa so nas malenkosti in kvaliteta nasprotnika stale napredovanja.

V nedeljo vas čaka derbi z Olimpijo ...

Gre za derbi, ki ga navijači čakajo in za nas je to izredno pomembna tekma.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.