Šport > Nogomet
5 ogledov

Milanič ostaja "zabetoniran" v Mariboru

maribor ljudski vrt prvak milanič Gregor Katič
Darko Milanič je Maribor v nedeljo popeljal do drugega zaporednega naslova državnih prvakov. Primorec na začasnem delu na Štajerskem zatrjuje, da tudi v prihodnje ostaja za krmilom najboljšega slovenskega kluba. "Ponosen sem na to, kar delamo, na fante, ki jih vodim."

Mariborski nogometaši so v nedeljo z visoko zmago proti Triglavu, ki so ga odpravili kar z 8:0, potrdili jubilejni deseti naslov državnega prvaka in drugega zapored. Štajerci so z dobrim delom, smotrnim kadrovanjem, navijaško podporo in tudi nekaj sreče v zadnjih letih postavili zgled za druge slovenske klube, zato njihov uspeh ni naključen.

"Ponosen sem na to, kar delamo, na fante, ki jih vodim. Delajo izjemno delo in to ne na kratek rok, ampak zdaj že zelo dolgo. Zavedamo pa se, da z našimi uspehi prihaja tudi velika odgovornost v smislu, da bo treba že od jutrišnjega dne trdo delati, da to raven zadržimo. To je enostavno reči, težko pa narediti, zato nas tudi v prihodnje čaka trdo delo," pravi Milanič, ki je zatrdil, da kljub namigovanjem, da ga vabijo v Gradec, ostaja "zabetoniran" v Mariboru.

Milanič je na klopi Maribora od leta 2008. Čeprav se je vmes nekajkrat zdelo, da bo Primorec in nekdanji jugoslovanski ter slovenski reprezentant moral pospraviti kovčke, pa so v mariborskem klubu stali za njim in začeli pisati novo uspešno zgodbo vijoličnega kluba.

Ta je tako osvojil tri od zadnjih štirih državnih naslovov, z nekaterimi uspešnimi predstavami v evropskih tekmovanjih (Villarreal, Palermo, zadnja Evropska liga) je pritegnil pozornost bogatejših klubov (sodeluje tudi s Chelseajem), ki so ob spretnih poslovnih potezah športnega direktorja Zlatka Zahoviča in drugih s svojimi nakupi v "mariborski trgovini" dodobra pomagali k zdajšnjemu stanju kluba.

Po Milaničevih besedah pa ne bodo spali na lovorikah. Z novo sezono je pričakovati določene spremembe v igralskem kadru. Nekateri bodo odšli v tujino, tudi mariborski "kadroviki" pa so že vrgli oči na določene "tarče" za poletni prestopni rok. Mariborski prevladi v drugače vse siromašnejšem slovenskem nogometnem prostoru tako za zdaj ni videti konca.

"Da bi vse skupaj šlo naprej, je treba tudi v tehle prestopnih rokih kaj postoriti pri odhodih in pri novih igralcih. Kot je bilo vedno, bo tudi tokrat prišlo do kakšne spremembe. Zame je ključno to, da ostanemo konkurenčni. V zimskem roku smo ostali, zato je bilo vse veliko lažje. Tudi za naprej upam, da bo športnemu direktorju uspelo po eni strani peljati to moštvo naprej, po drugi pa narediti tako, da bomo pač preživeli," si želi Milanič, ki je že razkril tudi enega izmed ciljev za naslednjo evropsko sezono.

Ta je povezan z enim večjih uspehov slovenskega klubskega nogometa. Maribor ga je dosegel prav v tej sezoni, ko se je uvrstil v ligaški del Evropske lige. Na poti do tega je izločil veliko uglednejšega tekmeca Rangers iz Glasgowa. Čeprav je nato v skupini z Birminghamom, Brago in Bruggeem osvojil le točko, so Štajerci vseeno pokazali, v katero smer želijo.

"Cilj ostaja nespremenjen glede na prejšnje sezone. To pomeni, da odigramo šest tekem v Evropi. To prinaša preživetje, nato pa je popolnoma jasno. Potem ko smo v tej sezoni igrali v Evropski ligi, si spet želimo najmanj to. To bo zelo težka naloga. Ne smemo pozabiti, da smo na poti do nje izločili Rangers iz Glasgowa, ki ima višji 'rating' kot mi. Zato je težko nekaj napovedovati, osnovni cilj pa je, da odigramo šest evropskih tekem," pravi Milanič.

Mariborčane sicer do konca domačega prvenstva čakajo še tekme z Domžalami in Muro 05 v gosteh, prestižni derbi z Olimpijo doma, nato sledi gostovanje v Celju, za konec pa bodo Milaničevi izbranci igrali še doma proti Kopru. Ob tem so v igri tudi še za pokalni naslov, saj so se skupaj s Celjem prebili v finale Hervis pokala Slovenije, ki bo 23. maja v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.