Šport > Nogomet
31 ogledov

Milanič: Preračunljiv? Je z 1:3 kaj narobe?

Valenčič Mejač Olimpija Ljubljana Maribor večni derbi četrtfinale Pokal Slovenij Anže Petkovšek
Olimpija Ljubljana se je po dolgem času vsaj za nekaj minut znašla v položaju, ko je lahko zviška gledala na večne rivale, toda Darko Milanič je še pravočasno aktiviral svoja asa na klopi, ki sta vijoličastim na koncu prinesla celo izdatno zmago v mrzlih in na derbijih že dolgo ne tako praznih Stožicah.

Tekma v ledeni Ljubljani se je prevesila že globoko v 80. minuto, ko je Maribor prek svojega "superrezervista" Dejana Mezge derbi dokončno prevesil v svojo korist.

Slovenski Hrvat je skupaj z Marcosom Tavaresom potegnil vijoličaste iz neugodnega položaja, na koncu pa z izjemnim golom (če je šlo res za strel) in zanesljivo enajstmetrovko zadel celo za visoko zmago.

"Prvič sem streljal takšno enajstmetrovko," je o nenavadnem strelu z najstrožje kazni, ki mu jo je ob izključitvi Elvisa Džafića skušal ubraniti kar branilec Antonio Delamea Mlinar, dejal Mezga. "Bila je malce nenavadna situacija, ampak se je dobro končalo. Ostati moramo zbrani, da bi dobro odigrali tudi drugo tekmo. Upam, da nam bo uspelo in da bo to dovolj za napredovanje."

Trener Darko Milanič je bodočega kandidata za dres slovenske izbrane vrste na derbijih in evropskih tekmah že večkrat "žrtvoval", tudi tokrat pa je v Stožicah namesto njega igral Željko Filipović. Po takšnih predstavah je verjetno le še vprašanje časa, kdaj bo Mezga postal še bolj standarden član že tako sila ustaljene začetne enajsterice.

Milanič nejevoljen: Se vam zdi, da je z rezultatom 1:3 kaj narobe?

"Imamo širok kader, zelo kvalitetne igralce. Danes je bila odločitev trenerja, da bova s Tavaresom na klopi in da bi nama s klopi uspelo kaj narediti. Danes nam je uspelo in trener se je tako dobro odločil," je zatrdil Mezga; na vprašanje, ali je pri prvem golu streljal, pa je precej začudeno odgovoril s smehom, češ: "Seveda sem!" Ob takšni mojstrovini mu lahko verjamemo.

Trifković Berić Olimpija Ljubljana Maribor večni derbi četrtfinale Pokal Sloveni | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Trener Milanič je po tekmi na novinarski konferenci sicer precej nejevoljno odgovoril na namig, da je bil s Tavaresem in Mezgo na klopi morda celo malce preveč preračunljiv, saj se je moral Maribor v zadnjih minutah močno potruditi za spreobrnitev rezultata.

"Se vam zdi, da je z rezultatom 1:3 kaj narobe? Meni ne," je dejal Milanič. "Morate računati na to, da se tekma ni začela v tisti minuti (ko sta na igrišče prišla Tavares in Mezga, op. a.), tekma se je začela v prvi minuti, ko je bilo razmerje drugačno. Nasprotnik je bil takrat drugačen, bolj svež, potem pa ne več tako. Zakaj mi kot NK Maribor ne bi imeli enega super orožja? Ne vem, zakaj. Ko sami vidite, da je super. Če je možnost, da se na tekmi nastopi z različnimi strategijami, je to fantastično. Ni pa pravilo, da je vedno uspešno."

Razdrh: V zadnjih desetih minutah se je vse sesulo na nas

Domači trener Andrej Razdrh je bil po tekmi precej poklapan, potem ko je trud skozi celotno tekmo izničil kolaps v zadnjih minutah, ko je bil po prekršku nad Robertom Berićem izključen vratar Džafić.

"Mislim, da se mi nismo niti prestrašili niti nismo bili ekstra veseli tega vodstva, ker smo pričakovali, da je do konca še 30 minut ali tam nekje. V nogometu je to dolga doba. Zadnjih deset minut se je vse sesulo na nas. Pa lahko rečemo karkoli – naša koncentracija, kakovost Maribora, ..." je dejal Razdrh.

"Težko je zdaj nekaj pametnega povedati, dokler so glave vroče. Stvar je treba podrobneje analizirati. Moj komentar – tekmo bi razdelil na prvih 80 in zadnjih deset minut. 80 minut smo bili zelo dobro videti. Drugi polčas smo nekako dobro začeli, a nas je mogoče malce presekal ta prvi Mariborov gol, zaradi individualne kakovosti ali kakorkoli že ... Zdaj nas čaka težka preizkušnja v Mariboru, toda nogomet ponuja možnost, da se hitro pobereš, sploh po taki tekmi. Da pokažemo pravi značaj in da smo se iz tega vsi skupaj nekaj naučili."

Džafić priznal: Stik je bil

O usodnem trenutku iz 83. minute je spregovoril tudi eden od obeh vpletenih pri enajstmetrovki, ljubljanski vratar Džafić. Mladi slovenski reprezentant je najprej ostro protestiral pri glavnemu sodniku Damirju Skomini, ki ga je po bližnjem srečanju z Berićem poslal pod prho, a po tekmi priznal, da se je Krčana res dotaknil.

"Težko je karkoli reči. Stik je bil, to moram priznati. Predvideval sem, da bo šel v dribling, razširil sem se in upal, da bom žogo vmes pobral. Mislim, da stik je bil, da me je zadel v ramo, da sem ga z njo pobral, ampak moram še enkrat pogledati posnetek. Pri teh enajstmetrovkah, ki jih naredi vratar, se mi zdijo te izključitve malce prestroge. V našem primeru je bila to kar trojna kazen, saj nismo imeli na voljo več nobene menjave. Ne vem ... Težko je biti pameten," je povedal Džafić.

"Vsak poraz je težek. Mislim, da smo imeli do 85. minute dober rezultat. V tistem trenutku je šlo narobe veliko stvari. Potrebno si bo še enkrat pogledati posnetek, narediti analizo, popraviti napake ... Čaka nas še povratna tekma v Mariboru. Zdi se nedosegljivo. ampak fantje se ne bodo predali. Skušali bomo popraviti to, iti gor in narediti dobro tekmo, potem pa bomo videli, kaj bo. V garderobi smo rekli, da gremo gor poskusit odigrati eno dobro tekmo. Če so oni zmagali 3:1 v Ljubljani, zakaj tudi mi ne bi v Mariboru? Ampak težko bo. Vemo, kaj nas čaka tam, kakšna atmosfera, vzdušje ... Ne bomo se predali.

Omladič: "Ni še vse izgubljeno"

Olimpijo pred povratno tekmo v Ljudskem vrtu, ki bo na sporedu 6. marca, zdaj čaka nekaj podobnega misiji nemogoče. Zabiti morajo namreč kar tri gole, velikost izziva pa je po tekmi v Stožicah prepoznal tudi edini strelec zmajev Nik OmladičNekdanji član slovenske mlade reprezentance je v drugem polčasu zabil enega najbolj nenavadnih zadetkov v zgodovini derbijev, ko je izkoristil prestreženo žogo sodnika Skomine, ki je prekinil napad Maribora, nato pa krenil v protinapad čez več kot pol igrišča in natančno zadel za vodstvo.

"Dobil sem to darilo in si rekel, da moram to izkoristiti. Posrečilo se mi je in dosegel sem zadetek. Na koncu se je Maribor razigral in ne vem ... Zelo smo razočarani, ker nam je kazalo dobro. Pred povratno tekmo še ni vse izgubljeno, a moramo od sebe res dati 100 % in upati na najboljše," je po tekmi vtise strnil Omladič.

"Res ne vem, kaj se je zgodilo: Mi smo nekako padli, Maribor pa se je zelo dvignil in pokazal svojo kvaliteto. Mi smo padli, oni pa so izkoristili priložnosti. Kako je bilo v slačilnici? Povedali smo si svoje, a si rekli, da smo dali vse od sebe, nimamo kaj. Na povratni tekmi pa bomo morali pokazati dosti več in upamo na najboljše."

Džafić Olimpija Ljubljana Maribor večni derbi četrtfinale Pokal Slovenije Stožic | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Omladič je v zadnjih minutah derbija lahko le nemočno spremljal, kako se je v vratarja napravljal njegov dobri prijatelj Delamea Mlinar, ki so ga po hitrem pomenkovanju ob že opravljenih menjavah izbrali za zasilnega vratarja. Celjan je razkril, da je branilec Olimpije v "prostem času" tudi zelo dober vratar, celo tako dober, da se približa aktualnim vratarjem.

Če ima dan, je blizu tudi vratarjem

"Mislim, da je Delamea Mlinar edini, ki bi lahko bil tudi vratar, ima dobre predispozicije. To je že pokazal, poznam ga tudi osebno in menim, da je bil on zelo dobra izbira za to, da gre na gol. Tudi na treningu se kdaj postavi v gol, kjer se vedno dobro izkaže, kot tudi tokrat. Če ima dan je, ne bom rekel boljši kot naši vratarji, ampak jim je zelo blizu. Verjel sem v to, da bo ubranil, ampak Mezga je dobro izvedel enajstmetrovko, tako da ni mogel ubraniti. Žal," je še povedal Omladič.

"Verjamemo v preobrat. Saj veste, kakšni čudeži se dogajajo v nogometu. Ampak težko bo - Maribor bo verjetno malo spremenil taktiko, ampak mi se bomo borili do zadnje minute. Povratna tekma? Od prve minute bomo šli na vse ali nič. Zavedamo se, da smo tega sposobni, a vemo, da nam ne bo lahko. Mogoče bomo upali tudi na to, da Mariborčani ne bodo v dobri formi, mi pa moramo dati vse od sebe."

Komentarjev 2
  • vico 22:12 28.februar 2013.

    se zaho je cigan debel

  • vico 13:21 28.februar 2013.

    kako sploh recete temu derbi sej stajrci nimajo niti enga svojih v ekipi razen dva na klopi...mislim res ste bedniki