Šport > Nogomet
29 ogledov

Milanič vzel slovo: "Maribor dobil velikega navijača"

brugge maribor milanič
1/23
EPA
Darko Milanič je na novinarski konferenci potrdil, da po petih sezonah zapušča Maribor in se seli v svoj nekdanji klub Sturm. V Gradcu bo podpisal triletno pogodbo. Športni direktor Zlatko Zahović je dejal, da razume odločitev bivšega soigralca, čeprav naj bi še pred nekaj dnevi govoril drugače. Ime njegovega naslednika še ni znano.

Avstrijski prvoligaš Sturm Gradec je že pred jutranjo novinarsko konferenco Darka Milaniča na svoji spletni strani (www.sksturm.at) sporočil, da bo njihov nekdanji nogometaš postal novi trener prvega moštva.

Milanič je v ponedeljek zvečer sporočil vodilnim v NK Maribor, da se po petih sezonah poslavlja z mesta trenerja. Nekdanji kapetan Slovenije se je v torek zahvalil za podporo članom kluba in jim zatrdil, da so v prihodnje dobili velikega navijača.

"Nisem navajen take vloge, to se mi dogaja prvič. Hvala klubu, hvala direktorju Zlatku Zahoviću, vsem sodelavcem, navijačem, posebej Violam, za podporo v teh petih letih, in da so mi omogočili, da uživam v delu, lovorikah in osebnem napredku. Kot trener sem se v nekem trenutku moral odločiti za nekaj drugega. Vso srečo Mariboru v prihodnje, z mojo določitvijo so dobili velikega navijača," je slovo na novinarski konferenci v prostorih kluba opisal Milanič.

"Po malem se je kuhalo že nekaj časa"

Slednji je s Sturmom podpisal triletno sodelovanje, odločitev pa je premleval dolgo. "Dobro me poznate, odločitev ni padla v enem trenutku. Po malem se je kuhalo že nekaj časa, to je popolnoma normalno in razumljivo, dokončno sem se odločil včeraj," je dejal Milanič, ki je v barvah Sturma igral med letoma 1993 in 2000.

"Zgodilo se je. To se mora zgoditi, ni kaj preveč za povedati. Odločil sem se tako, v profesionalnem športu se to dogaja. Zdaj me čaka nova destinacija, kar je zame velik izziv. Mislim, da delam korak naprej, to je moj cilj, da bi skozi vso kariero delal korake naprej," je povedal Milanič, ki je vodstvo slovenskih prvakov presenetil s svojo odločitvijo.

superpokal 2011 domžale maribor milanič | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Mariboru dosegljiva tudi Liga prvakov

"Povejte mi, kdaj je dober trenutek. Nikoli ga ni. Prepričan sem, da so vsi v klubu pripravljeni na kaj takega in da imajo ustrezne rešitve. V nogometu ne moreš nekaj napovedati naprej, to se zgodi. To moje obdobje v Mariboru si bom nedvomno zapomnil po osebnem izjemnem napredku, po devetih naslovih ... Imel sem izjemno kakovosten kader, dobre pogoje, strašno podporo. Vsa ta leta so zame izjemno pomembna, bistveno sem napredoval prav tu, kot glavni uspeh bi izpostavil igranje v Evropski ligi. Takšna odločitev nikoli ni lahka, zaradi vseh teh uspehov in dobrega počutja je bilo še težje," je povedal Milanič.

Sicer ni želel razkriti, ali bo odpeljal s seboj kakšnega igralca. "Vse je stvar pogajanj. Veliko nogometašev je, ki bi meni kot trenerju v mojem novem klubu bili okrepitev, to drži. Bomo videli. Maribor ima kakovostne igralce, tudi Liga prvakov je dosegljiva. Imel sem dober odnos s fanti, po petih letih si postaneš bližji. Seveda so se odzvali na mojo odločitev. So odlični, zreli ljudje, želim jim vse najboljše v karieri," je z nekoliko solznimi očmi še dejal Milanič in se ob aplavzu poslovil še od predstavnikov Viol.

Zahović naslednika želel že danes

Pred mediji je spregovoril tudi športni direktor kluba Zlatko Zahović, ki je dejal, da je odločitev nekdanjega reprezentančnega soigralca presenečenje za odgovorne v klubu, saj naj bi Milanič pred nedavnim govoril drugače. Zahović je dodal, da razume razloge, ki so Milaniča pripeljali do odhoda, ni pa jih želel razkriti.

Nekdanji član Porta, Olympiakosa, Valencie in Benfice je dejal, da si je želel Milaničevega naslednika predstaviti že v torek, a se njegovi načrti niso izšli. Izpostavil je tudi neugoden čas odhoda dolgoletnega trenerja, saj vijoličasti že kmalu začenjajo priprave za začetek evropskih kvalifikacij.

Prepričala dolgoročna vizija

Generalni direktor črno-belih iz Gradca, Gerhard Goldbrich, je na spletni strani kluba razkril, da je Milanič avstrijskega prvoligaša prepričal s svojo dolgoročno vizijo.

"Več intenzivnih pogovorov z Darkom Milaničem, njegova dolgoročna vizija z našim klubom in seveda njegovi izjemni uspehi v zadnjih letih pri NK Maribor so nas prepričali v to, da je to prava izbira za Sturm. Za nas je zelo pomembna njegova obveza za dolgoročno kontinuiteto," je dejal Goldbrich. 

"Darko Milanič je bil že lani eden od naših glavnih kandidatov. Zato smo zdaj zelo veseli, da se je odločil za Sturm," je pristavil predsednik graškega kolektiva Christian Jauk. Kot branilec Sturma je Milanič osvojil dva naslova državnega in tri naslove pokalnega prvaka, v Gradcu pa je igral tekme Lige prvakov in takratnega pokala Uefa.

"Razburljiv izziv"

Na spletni strani Sturma so izpostavili njegovo navdušujočo pokalno statistiko − nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance je v Mariboru po prihodu iz Gorice namreč osvojil kar devet trofej v petih sezonah. Avstrijcem niso ušle niti izvrstne predstave Maribora v Evropski ligi.

"Veselim se novega in razburljivega izziva pri Sturmu. Vedno sem spremljal črno-bele, to je izjemen klub z unikatnimi navijači in poskušal bom storiti vse, kar bom lahko, da bomo na veselje navijačev skupaj proslavljali uspehe," je za spletno stran svojega novega kluba povedal Milanič, ki ga bodo v Gradcu kot novega trenerja predstavili 6. junija. 

Klub se je za sodelovanje zahvalil začasnemu trenerju Markusu Schoppu, ki je Sturm prevzel sredi sezone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.