Šport > Nogomet
17 ogledov

Mile: "V LV večja možnost, da srečam Zahota!"

Novinarska konferenca Olimpije Ljubljane pred derbijem z Mariborom
1/5
nkolimpija.si
Pred nedeljskim derbijem med Mariborom in Olimpijo Ljubljano iz tabora zeleno-belih prihajajo pogumne napovedi. Na drugem derbiju letošnje sezone se bosta spet srečala tudi oba športna direktorja, Milenko Ačimović in Zlatko Zahovič, ki si po avgustovski tekmi nista segla v roko. "Dosti večja verjetnost je, da se srečava tam kot tukaj, saj so Stožice večje od Ljudskega vrta," je na četrtkovi novinarski konferenci dejal Ačimović.

Nogometaši Olimpije Ljubljane so na prvi medsebojni tekmi nove sezone avgusta v Stožicah povsem povozili Maribor, še pijanega od uvrstitve v Evropsko ligo (4:1). Prav v deljenju moči na Evropo in domača prizorišča so zmaji videli svojo priložnost, da si pred spomladanskim delom naberejo vsaj minimalno prednost pred večnimi rivali, ki pa so na njihovo žalost grešili manj od njih. Pred derbijem prednost vijolic znaša štiri točke, dve več kot po prvem obračunu v Stožicah, varovanci Darka Milaniča pa imajo na zalogi še zaostalo tekmo.

"To so tekme, ki imajo poseben naboj. Fantom sem povedal, da so lahko in morajo biti ponosni na to, da se lahko v Sloveniji udeležujejo teh tekem, ki so res nekaj posebnega. Udarili se bosta dve ekipi, ki v tem trenutku, moram reči, kar dobro izgledata. Mi bomo morali, se strinjam z direktorjem, pokazati svojo najboljšo tekmo, če bomo hoteli v Ljubljano prinesti tisto, po kar gremo. Popolnoma zaupam našim fantom. Pokazali so že, da lahko igrajo dober nogomet, in motivacija je temu primerna. Pričakujemo odlično vzdušje, poln stadion in mislim, da bomo priča prazniku nogometa," je povedal Olimpijin trener Dušan Kosič.

Ljubljanski strateg se že vso sezono ubada z vprašanjem, kako prebuditi svojo napadalno vrsto, ki jo je za nameček pred časom zapustil še Dragan Čadikovski, strelec gola na zadnjem derbiju, ki je bil poleg Adnana Bešića in Marka Nunića edina klasična "špica" kluba. Zmaji so si v zadnjih kolih sicer pripravljali priložnosti, a jih je pestila kronična neučinkovitost, iz zagat pa jih je kot po pravilu reševal izvrstni Dare Vršič, z enajstimi goli daleč najučinkovitejši nogometaš lige.

"To se mi zdi zanimiva zgodba, verjetno povezana z razmišljanjem, da če se veliko o tem govori, potem to hitro postane tudi resnica. Verjetno je nekaj resnice tudi v tem, da so mogoče fantje o tem preveč razmišljali, to smo že nekajkrat ponovili in to je naš problem. Mislim pa, da smo drugi po danih golih v prvenstvu. Zelo sem ponosen na Dareta in na to, kar se mu dogaja. Preprosto se zna odzivati, je dober, izkorišča svoje priložnosti in na igrišču ga je lepo gledati. Mogoče bi ob tej priložnosti opozoril tudi na stvari, ki se nam v zadnjih tednih dogajajo. Na njem so igralci mogoče tudi dokaj agresivni in pričakujem, da bodo te igralce, ki so dobri, tudi malce zaščitili na igrišču," je Kosič pozval po sodniški zaščiti svojega prvega igralca.

"Nogomet je nepredvidljiv," je nadaljeval Kosič. "Če danes izgledaš super, se ti lahko hitro obrne, če nisi osredotočen na vsak trening in na vsako tekmo. Dogaja se tudi večjim ekipam kot naši – Manchester (United) je premagal Arsenal 8:2, pa je zdaj dobil šest 'kosov'. V nogometu je možno vse. Moj cilj so samozavestni fantje, ki se zavedajo, da igrajo za Olimpijo, kjer so pritiski večji kot drugod. Javnost ni zadovoljna samo z zmago, ampak mora biti tudi igra dobra, odnos mora biti maksimalen, ne samo na tekmah, ampak tudi vsakem treningu."

Ačimović: "Na zadnjih treh derbijih boljši od Maribora"

Športni direktor Olimpije Milenko Ačimović je po zmagi na zadnjem derbiju "spregledal" svojega kolega iz mariborskega kluba in nekdanjega reprezentančnega soigralca Zlatka Zahoviča, ki je po tekmi famozno izjavil, da "Mileta sploh ni videl" in da je "pričakoval roko, ker je on gost". Ačimoviću je tudi obljubil, da bo, ko bo prišel v Ljudski vrt, on roko dobil. Ačimović tri dni pred derbijem ni želel dolgoveziti o rokovanju.

"Poglejte … Dosti večja verjetnost je, da se srečava tam kot tukaj. Vsi vemo, da je stadion Stožice precej večji od Ljudskega vrta, tako da je dosti večja verjetnost, da se srečava v Ljudskem vrtu kot tukaj," je bil piker Ačimović, ki je priznal, da že pogleduje po tržnici v iskanju novega napadalca, o katerem bo začel resneje razmišljati po koncu jesenskega dela prvenstva.

"Jaz osebno se tega derbija zelo veselim, saj imamo v tem letu na zadnjih treh medsebojnih tekmah zelo dobro statistiko," je o nedeljski tekmi dejal Ačimović. "Na vseh treh derbijih smo bili dosti boljši nasprotnik od Maribora, še posebej na zadnjem, tako da osebno in tako kot vsi fantje ter ljudje v klubu komaj čakamo, da se tekma začne. Upam, da bodo tudi v četrtek moji fantje pokazali tisto, kar so pokazali na zadnjem derbiju, moj občutek pa je, da bodo morali dati še malce več za zmago v Mariboru kot takrat, ko so zmagali v Ljubljani. Tekme v Ljudskem vrtu so zelo specifične, tudi za igralce, zelo zanimive in kar se tiče ambienta … Vsi vedo, da prihaja Olimpija. Na Štajerskem imajo zelo radi nogomet , zelo radi imajo dobre ekipe in zdaj k njim prihaja ena zelo močna Olimpija, tja pa prihaja po tri točke. Za dobro atmosfero v Mariboru se ne bojim."

Po incidentnih dogodkih na prvem medsebojnem obračunu letošnje sezone, ko so navijači med drugim napadli tudi predsednika Maribora Draga Cotarja, se pojavljajo bojazni, da bi lahko Štajerci pripravili podobno vroč sprejem Ljubljančanom. Ačimović se v te debate ni želel spuščati: "Jaz tega sploh ne bi komentiral, ker mislim, da vsak derbi nosi neke svoje napetosti. Prvi sem, ki upa na to, da bodo vsi opravili svoje delo, tudi izven igrišča, da bo dobro poskrbljeno za varnost med navijači, da ne bi prišlo do izgredov. Vsi, ki delamo v slovenskem nogometu namreč vemo, kako čakamo na ta derbi. Že samo zaradi obiska ljudi – fantje so tako gledani samo na tekmah z Mariborom. Upam, da ne bo prišlo do tega, da bi se začele dogajati takšne stvari, zaradi katerih bi se ljudje začeli umikati z derbijev. Jaz upam, da bodo v Mariboru poskrbeli za varnost izven igrišča. Upam, da do kakšnih izgredov ne bo prišlo, da bi pokvarili še to, kar imamo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.