Šport > Nogomet
5413 ogledov

Mislili, da so prišli na sestanek, čakala jih je pravcata zaseda

Aleksander Čeferin Profimedia
Evropska nogometna zveza (Uefa) se je danes v Nyonu sestala s predstavniki najpomembnejših evropskih lig, sindikatov igralcev in navijačev ter skupaj z njimi potrdila, da so proti oblikovanju superlige ali podobnih projektov izven okvirov zdajšnje nogometne strukture v Evropi.

Sestanek je Uefa sklicala na pobudo podjetja A22 Sports (glavni zastopnik Bernd Reichart), ki je nedavno prevzelo vodenje projekta superlige. Med drugimi so se ga udeležili predstavniki angleške premier lige, španske lalige, italijanske serie A, nemške bundeslige in francoske ligue 1, predstavniki posameznih klubov, sindikata Fifpro in predstavniki organizacije navijačev. Če so predstavniki podjetja pričakovali sestanek z vodilnimi možmi Uefe, pa je predsednik Uefe Aleksander Čeferin na kup zbral izjemno pomembna in visoka imena evropskega nogometa (seznam spodaj). 

In prav ta imena so bila jabolko spora v sporočilih za javnost. Uefa se je namreč po prvotni objavi sporočila A22 Sports začudeno spraševala, ali so bili sploh na istem sestanku. "22 Sports Management je ta torek objavil poročilo o svojem obisku na sedežu UEFA v Nyonu. UEFA trenutno pregleduje posnetek sestanka in ugotavlja, ali govorita o istem srečanju. "Drugi vodstveni delavci", na katere se sklicujejo, niso bili neki birokrati brez obraza, ampak zainteresirani visoki predstavniki iz vsega evropskega nogometa, igralcev, klubov, lig in navijačev; ljudje, ki živijo in dihajo igro vsak dan. Da tega ne priznaš, je nespoštljivo," so začeli v sporočilu za javnost.

Iz Uefe so še sporočili, da so skupaj še enkrat izrazili nasprotovanje superligi in da se stališča do novega tekmovanja niso spremenila. "Uefa in ostali deležniki v nogometu ostajajo predani temeljem evropskega nogometa, ki temeljijo na odprtosti, solidarnosti in vrednotah, oprtih na širše družbene cilje športnih principov in interesov, ne pa na ciljih sebičnosti in privilegijev," poudarjajo na Evropski nogometni zvezi.

Nekoliko drugačnega mnenja so bili – kot že zapisano – po sestanku pri podjetju A22 Sports, kjer so se njihovi predstavniki srečali z nasprotovanjem novi ideji o superligi. "Na tem sestanku smo spoznali, da je obstoječe stanje tisto, s katerim je Uefa zadovoljna," hrvaška tiskovna agencija Hina povzema prvega moža podjetja Bernda Reicharta, ki dodaja, da je monopolni položaj Uefe trenutno stvar sodniške presoje.

Reichelt je prepričan, da je med klubi še vedno veliko simpatij do novega modela elitnega klubskega tekmovanja. Projekt ustanovitve nogometne superlige, novega elitnega nogometnega klubskega tekmovanja, je športno javnost pretresel aprila lani in takrat sicer hitro doživel polom.

Močno se je projektu uprla krovna evropska zveza, ki z ligo prvakov vodi najpomembnejše evropsko klubsko tekmovanje na stari celini. Odporu pa so ob napovedani ustanovitvi pridružili tudi navijači nekaterih največjih evropskih klubov.

Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je devet v roku nekaj dni odstopilo od projekta, ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus. Ti pa v zadnjih tednih obujajo idejo za ustanovitev tekmovanja za elito.

Seznam funkcionarjev, ki so se udeležili očitno izjemno pomembnega sestanka oz. kar zasedanja: 

Javier Tebas, LaLiga - predsednik La Lige
Mathieu Moreuil, zastopnik Premier League (direktor mednarodnih zadev)
Donata Hopfen, direktor Nemške nogometne zveze
Luigi De Siervo, predsednik Serie A
Vincent Labrune, predsednik LFP
Nasser Al-Khelaifi, predsednik ECA
Karl-Heinz Rummenigge, ECA - častni predsednik Uefe
Oliver Kahn, ECA - direktor FC Bayern
Edwin Van der Sar, ECA - direktor AFC Ajax
Dariusz Mioduski, ECA - Uefin podpredsednik in predsednik Legie Varšave
Aki Riihilahti, ECA - podpredsednik in direktor HJK Helsinki
Hans-Joachim Watzke, direktor Borussie Dortmund
Miguel Ángel Gil, ECA - direktor Atlética Madrida
Michael Verschueren, ECA - član izvršnega odbora RSC Anderlecht
Domingos Soares de Oliveira, ECA - direktor SL Benfica
Dan Friedkin, ECA - predsednik AS Roma
Charlie Marshall, direktor ECA
Luca Percassi, direktor Atalanta BC
David Aganzo, predsednik FIFPRO 
Jonas Baer-Hoffmann, generalni sekretar FIFPRO 
Ronan Evain, izvršni direktor združenja nogometnih navijačev Evrope
Kevin Miles, predsednik združenja navijačev 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.