Šport > Nogomet
20 ogledov

Mladega Vučkića spremlja že dolgo

Marko Naletilić se je od svojega očeta veliko naučil. Žurnal24 main
Hrvat Marko Naletilić spada med najboljše agente v Evropi. V naslednjem intervjuju je spregovoril je o stanju v nogometu, slovenskih talentih, zamujenih priložnostih in še marsičem.
 

Preberite še

Nogometni prestopi skozi zgodovino
Arabci, ki so utišali Abramoviča

Arabski lastniki so na zadnji dan prestopnega roka za 40 milijonov evrov iz madridskega Reala v Manchester City pripeljali Brazilca Robinha. Kje se bo vse skupaj ustavilo?
To je res težko napovedati. Ni pa naključje, da se ruski, zdaj pa tudi arabski milijonarji vključujejo izključno v angleški nogomet. Zato ker je to, objektivno gledano, edina liga, v kateri lahko lastnik kluba, če je sposoben, celo zasluži. V italijanski, španski, nemški in francoski ligi, če govorim o najmočnejših, se v glavnem posluje z minusom. V glavnem so predsedniki klubov navdušenci, ki vlagajo denar. V angleški ligi pa lastnik lahko zasluži. Ni lahko, je pa možno. In zaradi tega je tak naval na Otok.

 

Rešitev bi bila skupna liga

Nekdanja jugoslovanska liga je bila močna, zdaj pa je drugače. "Po razpadu Jugoslavije klubi s tega področja zelo težko pridejo do kakšnega večjega uspeha v Evropi," pravi 35-letni lastnik agencije Tomarex Sport Trade in dodaja: "Skupna liga bi bila odlična, kar se tiče športnega vidika. Kar pa se političnega tiče, nisem dovolj kompetenten, da bi govoril o tem."

Bi bilo v nogometu po zgledu lige NBA treba uvesti tako imenovano salary cap (omejitev denarja, namenjenega za plače)?
To bi lahko bila rešitev. Salary cap je super stvar, ki tudi manjšim klubom omogoča konkurenčnost. Razlika med bogatimi in revnimi klubi bo vse večja. V glavnih ligah skoraj ni več tako imenovanega srednjega razreda. Za šport je to zelo slabo.

Koliko zasluži nogometni agent?
To je določeno s Fifinimi pravili. Po navadi gre za deset odstotkov prestopa, vse je stvar dogovora. Odstotek je lahko tudi manjši.

Pri 35 letih ste v prvem razredu nogometnih agentov. Koliko vam je pomagalo dejstvo, da se je tudi vaš oče ukvarjal s tem poslom?
Maksimalno. Če se moj oče ne bi ukvarjal s tem, se verjetno tudi sam ne bi. Morda bi bil uspešen kje drugje. Obenem je bil to zame velik pritisk, obveznost, saj sem moral delati na enaki ravni kot moj oče.

Prestop Maria Stanića (na sliki v modrem dresu) iz Parme v Chelsea je bil za tiste čase velik dogodek. © AFP

 
Kateri agenti so še v vrhu?
Ta imena se menjajo v ciklusih. Zadnja leta pa največje prestope izvaja portugalski agent Jorge Mendes. Njegovi so na primer Quaresma, Deco, Figo in tudi trener José Mourinho.

Kateri pa so vaši glavni nogometaši?
Dario Šimić, Zdravko Kuzmanović, Stipe Pletikosa in mnogi drugi.

Kako pomemben je agent v sodobnem nogometu?
Veliko bolj, kot pa je bil pred 15, 20 leti. Nedvomno! V klubih so na moči največ izgubili športni direktorji. Najpomembnejši je predsednik kluba, zelo pomemben je seveda trener in pa seveda agentje, ki so najpogosteje v stiku s predsedniki klubov. Največjo moč v današnjem nogometu pa ima nogometaš.

Cimerotič je imel po mnenju Naletilića ogromno talenta. © Fotosi

 
Sodelovali ste tudi s Sebastjanom Cimerotičem, ko je ta prestopil v Lecce ...
Pa ne samo z njim. Moj oče je nekdaj skrbel za Srečka Katanca. Če me spomin ne vara, skorajda vso kariero – od Olimpije do Dinama in naprej, do Sampdorie. S slovenskimi nogometaši imam dobre izkušnje. Vaši izjemno nadarjeni igralci imajo praviloma v sebi del nemške miselnosti. Značaj je danes zelo pomemben. Sebastjan Cimerotič je bil morda izjema. On je imel več talenta kot česarkoli drugega. Pa še težave s poškodbami je imel. Smo pa pred kratkim mladeniča iz Kranja odpeljali v AC Milan.

 
 

Naš posel ni lahek. Veliko si na poti, po telefonu je zelo težko kaj konkretnega narediti. Potrebnega je veliko odrekanja. Lahko je zelo naporno in stresno. Poleg tega pa vam nihče ne zagotavlja zaslužka.

Marko Naletilić

 
Uroša Palibrka. Kaj lahko doseže?
Zdaj je vse odvisno od njega. Zgodilo se je že, da so mladi igralci prišli v Milan, pa jim ni uspelo. Ampak velika stvar je, ko si te želi tako velik klub. Uroš je v svojem letniku zunajserijski igralec, o tem ni dvoma. Milan bi lahko izbral veliko drugih iz njegovega letnika, a se je odločil zanj. Fant ima kakovost. Zdaj pa mora delati. Od njegovih delovnih navad in značaja je odvisno, ali mu bo uspelo. Seveda bo potreboval malce sreče. Ko je odhajal v Milan, sem mu dejal: "Ni pomembno, ali boš na koncu igral za prvo ekipo Milana. Pomembno je, da postaneš tako kakovosten nogometaš, da boš lahko igral v kakšnem od klubov največjih evropskih lig. To bi bil velik uspeh. "

Je na obzorju še kakšen slovenski up, ki bi mu lahko uspel veliki met?
Zanimiv je mladi Vučkić iz Domžal, ki ga spremljam že dolgo. Ta bi lahko naredil veliko kariero.

Uroš Palibrk (na sliki) je po mnenju našega sogovornika v svojem letniku zunajserijski igralec. © Špela Mohorič

 
Na kateri prestop ste najbolj ponosni? Koga ste najdražje prodali?
Težko bi se odločil. Morda je to prestop Cristopha Dugarryja iz Milana v Barcelono. Ali pa Maria Stanića iz Parme v Chelsea. To sta bila za tiste čase velika prestopa, vredna približno 24, 25 milijonov takratnih nemških mark. Če bi kdo preračunaval v evre, bi bila to pol manjša vsota, a ni čisto tako. Če bi bilo to danes, bi bila vredna 24, 25 milijonov evrov.

Ste imeli možnost za prodajo kakšnega igralca, pa se niste odločili zanjo?
Takih primerov je kar nekaj. Ko smo Dugarryja iz Bordeauxa odpeljali v Milan, bi lahko enako naredili z Zinedinom Zidanom, pa se nekatere stvari niso poklopile. Ko je bil še v Braziliji, je bil v igri celo Ronaldo, ampak takrat mi to ni nič pomenilo. Bil je eden od igralcev, ki so se ponujali. Zdaj zveni neverjetno, ampak v tistem trenutku mi Ronaldo ni pomenil nič. Tako da ja, takih primerov je nekaj. Najuspešnejši je tisti, ki najmanj greši, ne pa tisti, ki sploh ne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.