Šport > Nogomet
3312 ogledov

Nogometašica po udarcu v glavo preživlja nočno moro

Runa Lillegård Profimedia
Norveška nogometašica se po poškodbi glave težko spoprijema z vsakodnevnimi izziv. Nadaljevanje kariere je za zdaj pod velikim vprašajem.

Runa Lillegård (22) je bila uspešna športnica, ko ji je en samcat neroden trenutek na zelenici življenje obrnil na glavo. Mlado nogometašico Vålerenge je na predzadnji tekmi lanske ligaške sezone v glavo zadela žoga, kar je imelo za posledico resne zdravstvene težave. Čeprav je udarec na videz deloval dokaj nedolžno, se je 22-letnica znašla v primežu nenehnih glavobolov, povišanega srčnega utripa in zmedenosti.

"Imam neprestane glavobole v predelu glave, kjer me je zadela žoga. Zdravniki pravijo, da je to po eni strani normalno, po drugi pa tudi ne. Mislim, da mi nočejo povzročati skrbi," je za NRK povedala Norvežanka.

 | Avtor: Instagram Instagram
Poleg glavobolov ima težave s koncentracijo in omotico. Nogometna kariera je trenutno na čakanju, medtem ko si sama najbolj želi, da bi se njeno življenje spet vrnilo v stare tire. "Zdravniki so se znašli v slepi ulici," je potožila.

Incident z žogo se je zgodil konec lanskega oktobra na tekmi, ki jo je Vålerenga dobila s 6:0. Udarec v glavo je bil boleč, kljub temu pa je zelenico zapustila na nogah. Tistega večera je dobila močan glavobol, počutila se je omotično in postalo ji je slabo. Za pomoč se je obrnila na svetovni splet, kjer se je seznanila s simptomi pretresa možganov. "Izpolnjevala sem vse kriterije," je dejala.

Nogometašico je na zelenici oskrbela fizioterapevtka Helene Moa, ki je za NRK povedala, da je med pregledom upoštevala vse protokole. Po njenih besedah je bila 22-letnica povsem prisebna, zelo uspešno pa je odgovorila tudi na vsa kontrolna vprašanja.

Ker se stanje v nekaj tednih ni izboljšalo, je obiskala specialista, kjer so ji povedali, da 80 odstotkov pacientov s pretresom možganov okreva v relativno kratkem času.

"Toda še vedno ostane 20 odstotov, kamor sodim tudi jaz," je povedala nogometašica in dodala: "Upoštevala sem navodila, a če se ozrem nazaj, bi lahko zdravljenje vzela bolj resno. Rečeno mi je bilo, da gre za blag pretres."

"Spat grem utrujena in zbudim se utrujena. Vseskozi je prisoten glavobol, ki nikoli zares ne popusti," je povedala. Bolečine se še stopnjujejo, kadar poskuša ostati zbrana ali fizično aktivna. "Hitro se zmedem. Kot da sem prisotna, a obenem nisem. Lagala bi, če bi trdila, da me ni strah. Mislim, da je to normalno. Vse se premika zelo počasi, ne vem, kako dolgo bo to še trajalo. Glavobolov sem že vajena."

Kar zadeva nadaljevanje kariere, je 22-letnica povedala: "Nemogoče je predvideti. Glede tega bi morali povprašati strokovnjake. Nihče ne more napovedati."

Pogodba s klubom ji poteče 1. januarja. "Veliko razmišljam o tem, da bom januarja brezposelna. Trenutek res ni najboljlši." A najhuje ni to, da ne more igrati nogometa. "Najhuje je, ker ne morem početi povsem običajnih reči. Želim si, da bi bila bolj hvaležna za svoje zdravje. Dokler smo zdravi, tega ne cenimo dovolj," je spoznala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.