Šport > Nogomet
47 ogledov

Mou: "Dokler bom jaz trener, bo branil López"

Higuain Ronaldo Real Madrid Malaga Valdebebas trening Liga BBVA Španija liga prv
1/8
EPA
José Mourinho se je ob naraščajoči napetosti v Madridu pojavil na torkovi novinarski konferenci pred ligaško tekmo z Málago, kjer se je odzval na kritike Pepeja ("Njegov problem je Raphaël Varane!") in celo namignil, da bi lahko pri Realu ostal še eno sezono.

Na jedilniku Joséja Mourinha, čigar zadnje novinarske konference spominjajo na bitke španske državljanske vojne, se je znašel tudi Andrés Iniesta. Vezist Barcelone je bil med zadnjimi, ki je izrazil svoje začudenje nad situacijo Ikerja Casillasa. Kapetan Reala Madrida je vse od vrnitve po poškodbi zgolj rezervist navdušujočemu Diegu Lópezu.

"Naj (Iniesta, op. a.) misli, kar hoče, ampak lahko mu rečem le, da ko v njegovi ekipi ni (Lionela) Messija, potem ekipa izgleda tako drugače, da je storila, kar je storila v polfinalu Lige prvakov," je bil oster Mourinho. 

"Kritike v zadnjih dneh? Navijači mislijo, kar jim vi prodate. Da ne bo dvomov – jaz bom v Realu ostal do zadnjega dne, dokler bom delal. Ne želim si niti evra več. Načrtujem, kot da bom ostal trener Reala."

"Pepe ima en problem – Raphaëla Varana"

Po zadnji ligaški tekmi z Valladolidom so veliko prahu dvignile besede branilca Pepeja, ki je javno povedal, da mu niso bile všeč Mourinhove izjave o Casillasu, češ da bi si želel Lópeza v klub pripeljati že vsaj eno leto prej.

"Zelo lahko je analizirati to s Pepejem," je v torek dejal Mourinho. "Njegov problem ima ime, in to je Raphaël Varane. Nič drugega. O Pepeju govorim le, ker ste me o njem vprašali vi. Pepe, ni vam treba biti zelo inteligentni, ampak zgolj normalni, tako kot jaz, da bi razumeli, da govorimo o frustraciji. Ni lahko, da moža pri 31 letih zasenči fant z 19. In je fantastičen fant. Imel sem pogum v igro dati fanta. To je zelo preprosto. Problem je zelo preprost. Življenje Pepeja se je spremenilo."

Nacho Casillas Real Madrid Malaga Valdebebas trening Liga BBVA Španija liga prve | Avtor: EPA EPA
Mourinho je v analizi ene izmed ikon svojega triletnega obdobja pri Realu šel še dlje in zatrdil, da je prihodnost kraljevega kluba poleg Raphaëla Varana španski branilec Sergio Ramos, s katerim se je v letošnji sezoni večkrat znašel na nasprotnih bregovih.

Bolj mu je všeč López

"Pepe je bil nezamenljiv član prve postave, zdaj pa to ni več. To je ena izmed mojih redkih odločitev, o kateri se ne razpravlja javno. Ker se javno razpravlja o vseh drugih. Perfektno razumem frustracije Pepeja, ki so se pokazale v besedah, ki jih je izrekel. Stvari so zelo jasne. Z njim nimam težav. Razumem, da to ni lahka situacija, ampak v najslabšem primeru moram biti pošten in verjamem, da jih je malo, ki ne mislijo, da sta prihodnost Madrida Varane in Sergio Ramos."

Pogovor z novinarji se je nato preselil med vratnici, položaj, kjer je Mourinho odprl tudi najresnejši obračun v letošnji sezoni, kjer je klubsko ikono Casillasa zamenjal z nekdanjim članom Realovega mladinskega pogona Lópezom.

"Moje sporočilo je naslednje, da ga boste razumeli: jaz sem nogometni trener, najeli so me, da sem trener. Trener ima moč, ena od njih je, da izbere, kdo bo igral. Ne mečem kovanca, da bi se odločil, kdo bo igral. To storim po razmisleku, pogovorih, analizah, študiranju in številnih urah odločitev, potem ko si ogledam tekme in se poskušam strinjati s svojo glavo. Meni je kot vratar od Ikerja Casillasa bolj všeč Diego López. Preprosto. To ni nikakršna osebna odločitev. Všeč mi je vratar, ki dobro igra z nogami, prevladuje v svojem prostoru in je fenomen med vratnicama," je začel Mourinho.

Dokler bo trener ...

"Bolj mi je všeč drugačen profil vratarja. Enako lahko Casillas reče, da mu je bolj všeč tip trenerja, kot sta (Vicente) Del Bosque ali (Manuel) Pellegrini, da mu je bolj všeč trener, ki ga je lažje nadzirati kot koga drugega. Dokler bom jaz trener Reala Madrida, bo, v normalnih okoliščinah, igral Diego López. Preprosto. Sprejmem, da ljudje pravijo, da o nogometu nimam pojma zaradi te odločitve. Spoštovati je treba trenerja, ki se odloči, da bo igral Diego López. To je moja odločitev. Zakaj igra Nacho? Ker mi je zelo všeč, je v obdbobju razvoja. Varane igra, ker je zame prihodnost Reala skupaj s Sergiem Ramosom."

Nekdanji trener Benfice, Uniãa Leirie, Porta, Chelseaja in Interja je priznal, da z Realom po zmagi v španskem prvenstvu v lanski sezoni letos ni dosegel ciljev, čeprav "bi lahko bilo slabše", kot se je izrazil.

"Tekmovalni cilji letošnjega leta so bili takšni kot vedno. Zmagati v vsakem tekmovanju, čeprav se ve, da je zelo težko. To nam ni uspelo. V principu bomo drugi v La Ligi, prišli smo do polfinala Lige prvakov, osvojili superpokal in igramo v finalu pokala. Lahko bi bilo bolje, a tudi slabše, ampak je, kar je," je povedal (bojda) bodoči trener Chelseaja.

"Želimo biti drugi. To ni dovolj, ampak to je edini cilj, ki ga lahko dosežemo. Potrebujemo še kakšno točko. Moramo poskušati zmagati. Nasproti nam stoji zelo dobra ekipa, ki nam bo prišla delat probleme, ki se dobro brani in je nevarna v napadu. Ne smemo izgubiti domače tekme. Do konca sta ostali le še dve, v letošnji sezoni pa nismo izgubili še niti ene. Veliki so izgubili doma. Če ne v Ligi prvakov, pa na prvenstvu ali v pokalu. Veliki velikani – Juve, Milan, Inter, Napoli, Benfica, Porto, Barcelona, Bayern, (Manchester) City ... Vsi so izgubili eno domačo tekmo. To ni preveč pomembno, ni naslov, ampak izplačalo se bo ostati nepremagan proti Málagi in Osasuni. Menim, da bo vredno truda."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.