Šport > Nogomet
17 ogledov

Mou: Iker ne trenira dobro, ampak zelo dobro

Mourinho Galatasaray Real Madrid Liga prvakov četrtfinale EPA
Realov trener José Mourinho je moral tudi v Istanbulu odgovarjati na vprašanja, ki so zadevala usodo klubskega kapetana Ikerja Casillasa. Na tekmo z Galatasarayem je Mourinho, zanimivo, vzel vse štiri vratarje, medtem ko kljub poškodbi Pepeja še ni povsem obupal nad tem, da bi portugalski reprezentant v torek lahko zaigral.

"Pepe je imel težavo z mišico na tekmi proti Levanteju in je vprašljiv. Jutri se bomo odločili. Če Pepe ne bo igral, bo igral (Raúl) Albiol, vanj imam takšno zaupanje, kot ga imam v Pepeja in vse druge branilce. Razen (Raphaëla) Varana, ki je šele zdaj začel igrati na najvišjem nivoju, imamo branilce z mednarodnimi izkušnjami," je na novinarski konferenci v Istanbulu pred torkovo tekmo z Galatasarayem razlagal José Mourinho.

Španski mediji so v ponedeljek poročali, da je Pepe po le nekaj minutah zapustil trening na stadionu Bešiktaša, in da je portugalski reprezentant praktično odpadel za povratno tekmo četrtfinala, na kateri bo beli balet branil izvrsten rezultat (3:0).

Mourinho je tokrat s seboj vzel tudi Ikerja Casillasa, ki ga je na klop po dveh tekmah "premora" vrnil na zadnjem ligaškem obračunu z Levantejem. A Mourinho na stičišče Evrope in Azije ni vzel le Casillasa, temveč kar vse štiri vratarje na čelu z novo številko ena Diegom Lópezom.

Tako je, če si nedotakljiv

"Nisem želel pustiti (četrtega vratarja, op. a.) Jesúsa, da bi sam treniral v Madridu. Tudi v Manchester smo vzeli štiri vratarje. Doma sta ostala poškodovana Kaká in (Ricardo) Carvalho ter tisti, ki so kaznovani," je razložil Mourinho, ki je nato dobil še precej kontroverzno vprašanje.

Novinarja je namreč zanimalo, če je kateri nogometaš v njegovih ekipah kdaj odigral 136 tekem, ne da bi treniral dobro. Šlo je seveda za neposreden namig na Casillasa, ki ga je slabega treniranja nedavno obtožil nekdanji športni direktor kluba Arrigo Sacchi.

Mourinho Galatasaray Real Madrid Liga prvakov četrtfinale trening | Avtor: EPA EPA
"Odvisno je od igralnega položaja, ki ga imaš," je odgovoril Mourinho. "Če si igralec na položaju, na katerem imaš vsak dan naporno konkurenco, ki pritiska nate, da si v vrhunski formi, potem bi vam rekel, da bi bilo kaj takega nemogoče, ker bi igral kdo drug. Če si igralec brez nasprotnika, ki se počuti zaščitenega in nedotakljivega, potem bi se lahko zgodilo," je dodal Mourinho.

Prihodnost ni odvisna od zmage

Na direktno vprašanje o Sacchijevih besedah pa je pristavil: "Preteklost me prav malo zanima, zanimata me sedanjost in prihodnost. Še bolj prihodnost. Casillas trenira dobro. Ne dobro, zelo dobro. To pa ni dobro le zanj, temveč tudi za Real Madrid."

Mourinho je bil redkobeseden o svoji prihodnosti na Santiagu Bernabéuu, a zatrdil, da ni povezana z zmago v Ligi prvakov. "Mou" ni želel izključiti niti možnosti, da bi nekoč treniral v Turčiji in razkril, da je bil leta 2003 blizu odhodu na vzhod.

"Pričakujem, ne bomo preveč samozavestni. Sporočilo je, da naj tega ne bo. Prvo sporočilo je bilo, da smo proti Levanteju igrali brez šestih ali sedmih igralcev prve postave. Na današnjem sestanku smo videli tekmo, na kateri je ekipa zmagala 3:0 na prvi tekmi, potem pa z enakim rezultatom izgubila v gosteh. Drugi sestanek je bil taktične narave, govorili smo o nasprotniku, ki je igral s štirimi zadaj in kasneje tremi. Resno se pripravljamo. Čudilo bi me, da ne bi bili pripravljeni na tekmo visoke zahtevnosti," je zatrdil Portugalec.

Turško vzdušje je "vprašanje kulture"

"Menim, da so tekme v izločilnih bojih, ki se končajo z remijem, najbolj izenačene. Tekmi Barçe in Málage sta tekmi, ki se bosta začeli izenačeno. Juve in Bayern je tekma, ki je verjetno združila dva velika kandidata za naslov, drži. Ampak izenačene so tiste tekme, ki se začnejo z remijem, čeprav v nogometu niti 3:0 ne zagotavlja ničesar."

Realovci pričakujejo vroče vzdušje, je zatrdil Mourinho, ki se je spomnil tekme iz leta 2003, ko je s Portom gostoval pri neimenovani turški ekipi, ki jo je tudi po porazu s šestimi ali sedmimi goli razlike prišla bodrit navdušena množica.

"To je kulturno pogojeno. Turčija je kulturna. V pokalu Uefa smo leta 2003 igrali proti turški ekipi in zmagali šest ali sedem proti nič. Ena tistih debelih golijad. Prišli smo v Turčijo na povratno tekmo in prišli na poln stadion, vesel, motiviran in čustven, nasprotnik pa se nam je zdel, kot da ni isti. To je vprašanje kulture. Italijanska, portugalska ali španska ekipa, ki izgubi štiri ali pet nič na prvi tekmi, na povratni dobi prazen stadion ali takega, ki žvižga svoji ekipi. Zato jutri pričakujem vroče vzdušje in to nam je všeč," je še dodal Mourinho.

"Ničesar ne moremo dobiti, lahko pa veliko izgubimo, ker vsi mislijo, da bomo napredovali. Na to tekmo je potrebno misliti kot nogometno tekmo, ne kot izločilne boje. Potrebno je pozabiti, da imamo 3:0, da je tekma na izpadanje. Če pridemo jutri in izgubimo z 0:2 ali 1:3 ne bom šel domov zadovoljen. Nihče noče izgubiti, čeprav lahko izgubiš 0:1 ali 0:2."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.