Šport > Nogomet
12 ogledov

Mou: "Ljudje mislijo, da me lahko analizirajo"

Mourinho Valdebebas Real Madrid trening EPA
Realov trener José Mourinho je ob reprezentančnem premoru s peščico igralcev prve ekipe, ki niso dobili povabila svojih držav, opravil prvi trening v novem tednu. Mourinho je po treningu spregovoril za klubsko televizijo in ocenil možnosti kraljevega kluba v zaključku sezone. Zanikal je, da je v eni zadnjih izjav okrcal Didierja Drogbaja.

Prejšnjo nedeljo ste gledali Galatasaray v Turčiji. Kakšno oceno si zasluži žreb četrtfinala Lige prvakov?
Toliko let se že igrajo četrtfinala Lige prvakov, toda ena stvar je, ki se nikoli ne spremeni, in to je, da so tiste ekipe, ki so se tja uvrstile, tam iz nekega razloga. Galatasaray ni tam samo zato, ker se je uvrstil skozi skupinski del, ampak tudi zato, ker se je tja uvrščal tudi v preteklosti. To je tekmovanje, ki ga začnejo številne ekipe, zdaj pa jih je ostalo le osem. Tisti, ki so uvrstili, so tu iz nekega razloga. Pri žrebu ti ni treba biti preveč nervozen, ker nimaš veliko možnosti izbire. S tistim, ki ga dobiš, čeprav imajo seveda nekateri drugačen status, veš, da ti ne bo lahko. Zato sem bil tako miren. Dobili smo Galatasaray, še enega prvaka. Vedno dobimo prvake, v letošnji sezoni že četrtega, potem ko smo dobili tudi Manchester United. Že smo delali na možnih nasprotnikih, vse smo gledali v osomini finala in poslali ljudi, ki delajo z menoj, da so si ogledali vsako izmed tekem. V svojih rokah že imam nekaj informacij, čeprav so nekateri rekli, da nerad delam, ko sem si šel pogledat trening svojega otroka. Ni mi všeč prosti čas, ko ne delam. Zato sem v nedeljo, ko so imeli vsi praznik, šel v Turčijo in našel tisto, kar sem pričakoval: ljudsko ekipo, ki zelo dobro pozna Ligo prvakov, in ki ima dva evropska prvaka, (Didierja) Drogbaja in (Wesleyja) Sneijderja, ljudi, ki so igrali v najboljših ekipah, kot (Emmanuel) Eboué v Arsenalu, Felipe Melo v Juventusu, (Albert) Riera v Liverpoolu, (Fernando) Muslera pri Laziu … Ljudi, ki vedo, kako je igrati na tem nivoju, z veliko izkušnjami, ki imajo najboljšega turškega trenerja vseh časov, ki je treniral tudi v Italiji, in navijače, kakršnih ni nikjer drugje. Mislili smo, da bosta Dortmund ali Manchester težka, ampak težko bo to. Igrali so 700 kilometrov stran od Istanbula in bilo je 15.000 navijačev Galatasaraya. Težko bo, ampak moramo skušati doseči nekaj pozitivnega na prvi tekmi, kar nam ni uspelo z Manchester Unitedom. Mora nam uspeti, da bomo šli tja z manjšo prednostjo.

mourinho drogba | Avtor: EPA EPA
Drogba je še vedno Drogba ...
Drogba je več kot Drogba. Zdaj imam priložnost reči, da me te reči, ki prihajajo ven v medijih, ne skrbijo, ker Drogba ve kdo sem in ga imam v srcu. Predstavljajte si - grem v Turčijo, delam, gledam tekmo, odidem in še preden končam, pridejo ven moje slabe besede o Drogbaju. Ne želim reči, da je moj najljubši igralec, ker sem imel nekaj zares posebnih, ampak če bi moral izbrati le enega, bi verjetno izbral Didierja. Je nogometaš z drugega planeta. Želel bi si ga imeti ob sebi, lahko si predstavljate. Da bi govoril slabo o Drogbaju, je nekaj neverjetnega, ampak v teh trenutkih za to, da pridete v medije, lahko storite karkoli. Ni pomembno, ker on ve, da je zadnje, kar bi storil, da bi rekel nekaj takega, kar ne bi bilo dobro za najin odnos. Bil sem z njim, s Sneijderjem, s (Hamitom) Altintopom in bilo je zabavno. Poleg tega ima trener (Fatih Terim, op. a.) z menoj zelo dober odnos, zelo sva odprta, kot z (Alexom) Fergusonom. Pred tekmo me je odpeljal v slačilnico, petnajst ali dvajset minut pred začetkom tekme sem bil v slačilnici Galatasaraya. Takšne reči so možne le, če imaš dobre odnose. Meni je to v veselje.

Za uvrstitev v četrtfinale ste izločili Manchester. Potrebno se je bilo uvrstiti na Old Traffordu in uspelo vam je.
To je bil težek teden, v katerem smo imeli pozitivno možnost iti naprej ali negativno končati z našim nastopom v Ligi prvakov in kraljevem pokalu. Veliko ljudi tega ni pričakovalo in bili so frustrirani, ampak uspelo nam je dobro. V Manchestru je bilo težko, kot praktično vedno pa so ljudje, ki mislijo, da vedo več o mojem delu kot jaz. So ljudje, ki mislijo, da me lahko analizirajo, stopijo v mojo glavo in razumejo vse kar počnem, ampak ne vedo kakšen je bil namen mojih izjav po tekmi. Ampak se ne obremenjujem. Kar me zanima v tem trenutku je, da moja ekipa čuti, da je pred njimi še veliko, da še nismo ničesar osvojili, in da morajo do zadnjih minut skušati nadzirati tekme na drugačen način. Ne smeš storiti tega, da je tvoj vratar igralec tekme. Vratar je tam zaradi tega, ampak ni mi všeč, da je vratar igralec tekme, ko imaš igralca več. Všeč bi mi bilo, da bi mirno nadzirali tekmo in ni nam uspelo. Ampak Manchester je tak in moji igralci so mi po tekmi govorili, da ni bilo lahko in to sem vedel. Vsem je poznan 'Fergie Time' - to je zadnjih pet ali deset minut tekme Manchester Uniteda na Old Traffordu, kjer so v zgodovini Ferguson in njegovi igralci dosegli zgodovinske preobrate, ki so temeljili na emocijah in empatiji svojih navijačev. Zato ni bilo lahko. Bila je velika zmaga, ampak Real Madrid ne more biti nikoli zadovoljen s tem, da je prišel v četrtfinale, vedno mora misliti, da je sposoben več. Zato že zdaj mislimo na to, da bi prišli v polfinale.

Finale pokala je že zagotovljen. Da ste prišli do tja ste morali v polfinalu na Camp Nouu izločiti Barcelono.
Dosegli smo velik rezultat na prvi tekmi. Na domači tekmi smo bili v težki situaciji. Tekma z Valencio nas je pustila v tej težki situaciji zaradi izključitev (Ángela) Di Maríe in Fàbia (Coentrãa). Sergio Ramos je bil prav tako suspendiran in ni se še vedelo, kdaj bo lahko igral. Prišli smo v to težko situacijo in mislil sem, da bo lahko Barcelona vprašanje zmagovalca rešila na prvi tekmi. Igrali smo dobro in ostali živi za povratno tekmo. Nato smo odigrali veliko tekmo. Ekipa je bila perfektna in zasluženo smo prišli do finala. Madridski finale dveh ekip iz Madrida se že dolgo ni zgodil. Zato menim, da bo dobro za oba.

Dosegli ste 28 točk od 33 možnih v prvenstvu. Izločili Celto, Valencio in Barcelono v pokalu. V Ligi prvakov ste izločili Manchester United. Bi vam lahko uspel boljši začetek leta?
Glede prvenstva je prepozno. Vedno sem govoril, da je pomembno uporabiti tekme prvenstva za to, da si v vrhunski pripravljenosti za tekme, v katerih se gre za pokale, ker smo prvenstvo izgubili že pred časom. Stvari interpretiramo na pozitiven način. Moramo skušati igrati zato, da zmagamo, uporabimo ekipo na način, pri katerem bodo vsi pripravljeni za igro in nihče ne bo 'predoziran' z njimi, da sezono zaključimo kot drugi, čim bližje prvemu in, kar je najbolj pomembno, da bo forma vsakega posameznika in kolektiva na vrhuncu za takrat, ko bomo igrali tekme, ki bodo odločale o naslovih, o zmagi ali porazu. La Lige klub temu, da mora Real Madrid z veseljem odigrati vsako tekmo v vsakem tekmovanju, ne moremo več osvojiti.

Navijači Madrida menijo, da stvari delate zelo dobro ...
Ne vem, če so zadovoljni ali ne. Ne vem, če so zadovoljni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.