Šport > Nogomet
28 ogledov

Mou: Prvi gol je bil zame kot nož v hrbet

Ramires Ba Mata Chelsea Southampton Premier League Anglija liga prvenstvo EPA
José Mourinho je na nedeljski ligaški tekmi proti Southamptonu s taktično spremembo ob polčasu obrnil potek srečanja v korist Chelseaja in spomnil na svoje najsijajnejše dni.

Na tovrstnih potezah si je José Mourinho zgradil kariero in sloves enega najboljših taktikov v nogometnem poslu. Chelsea je po prejetem zadetku v prvem napadu proti Southamptonu trpel in zdelo se je, da bo Portugalec, ki je srečno ušel svojemu prvemu domačemu ligaškemu porazu v karieri proti West Bromwich Albionu, znova trepetal do zadnjega.

Jay Rodriguez je izkoristil grozno izbijanje Michaela Essiena in se sam v 13. sekundi tekme sprehodil do Petra Čecha za 1:0, "svetniki" argentinskega trenerja Mauricia Pochettina, velikega oboževalca Mourinha, pa so v prvem polčasu povzročali številne preglavice modrim, ki jim niso dovolili razviti igre.

"S 4-4-2 tekma, ki je Southampton ni pričakoval"

Mourinhovi "klikerji" so v prvih 45 minutah gotovo delali na več tisoč obratih, znova pa so prinesli ključno spremembo, ki je tekmo v drugem polčasu obrnila na glavo. Portugalec je najprej poškodovanega Oscarja zamenjal s Frankom Lampardom v 42. minuti, Demba Ba pa se je na začetku drugega polčasa v napadu pridružil Fernandu Torresu v postavitvi 4-4-2, ki je nadomestila neučinkovito 4-2-3-1.

"Zgodnji zadetek je bil zame kot nož v hrbet, na to nismo bili pripravljeni in presenetljivo zaostali z 0:1," je novinarjem razlagal Mourinho, potem ko je njegov Chelsea slavil s 3:1. "Ko sem moral zamenjati Oscarja, se je to zdelo obrambno, ker sem ga nadomestil z Lampardom, toda s tem smo se pripravili na drugi polčas. Iz igre sem moral vzeti Essiena in igrati z dvema napadalcema, ker je imel rumeni karton na ključnem delu igrišča. Šli smo na 4-4-2 in Southamptonu pripravili drugačno tekmo, tekmo, ki je niso pričakovali, težko so se odzvali na to.

Izgubljali smo in nismo si pripravljali dovolj priložnosti, zato sem želel nasprotniku pripraviti nove težave. Southampton rad igra iz zadnje vrste, ampak nato so s tem prenehali, to pa nam je dovolilo, da smo igrali na njihovi polovici in si začeli ustvarjati priložnosti. Lahko rečete, da sta naša prva gola prišla iz standardnih situacij, toda prišla sta, ker smo bili tako dominantni."

Pohvale in aplavzi za borbenega Torresa

Gary Cahill je po tem, ko je Ba zadel vratnico, zadel z glavo po kotu v 55. minuti, kapetan John Terry pa je na svoji 593. tekmi prav tako skakal najvišje in zabil prelep gol za vodstvo. Terry je na večni lestvici nastopov za klub preskočil tudi Johna Hollinsa, zdaj je sam na četrtem mestu.

Ba je po lepi podaji Ramiresa potrdil zmago z drsečim strelom na prvo vratnico v 90. minuti, navijači pa so ob odhajanju igrišča z bučnimi ovacijami pozdravili tudi Fernanda Torresa, ki se sicer ni vpisal med strelce, a znova garal v konici napada.

"Gledalci tukaj se spoznajo na nogomet in vedo, da včasih napadalec ne zabija golov, ampak lahko vseeno doda velik delež ekipi," je še povedal Mourinho. "Način, na katerega Fernando dela za nas, je fantastičen, ta publika na Stamford Bridgu pa je zelo zvesta in čuti, kdaj nekdo zanje da vse od sebe." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.