Šport > Nogomet
21 ogledov

Mou: "Šest let pri Realu je perfekten izziv"

mourinho ronaldo real EPA
José Mourinho je po presenetljivem podaljšanju pogodbe z Realom Madridom do konca leta 2016 razkril razloge, ki so ga prepričali za ostanek v Madridu. "Imamo štiriletni projekt in v njem moramo uživati," je med drugim dejal Portugalec.

"Počutim se srečnega. Če ne bi bil, potem ne bi podpisal te pogodbe. Všeč mi je, da so navijači Reala zadovoljni, ne samo jaz, ne samo predsednik (Florentino Pérez, op. a.), Jose Ángel Sánchez (generalni direktor, op. a.) in vodstvo, ki so mi zaupali in mislijo, da sem idealen trener za ta projekt, ki smo ga zastavili do leta 2016," je po podaljšanju pogodbe dejal José Mourinho.

"Užival sem v profesionalnih izkušnjah, ki sem jih dobil z delom za različne klube v različnih državah in kulturah. Zdaj je zame drugače, ker o klubu razmišljam dolgoročno. Real je bil bolj zahteven in me prisilil v to, da sem zaradi težav, ki so mi stale naproti, dal vse od sebe. Moral sem se izboljšati kot trener in kot profesionalec. Menim, da je to perfekten izziv za naslednja štiri leta. V tem trenutku svoje kariere potrebujem velke izzive."

Odločitev Portugalca je Real Madrid zgodaj popoldne objavil na svoji uradni spletni strani (www.realmadrid.com) in tako končal mesece namigovanj, da si želi njihov najtrofejnejši trener zadnjih let po koncu sezone zapustiti klub. Mourinho, ki bi se mu prvotna pogodba iztekla junija 2014, je še isti dan po poročanju španskih medijev uspel prepričati napadalca Gonzala Higuaína, naj (še) ne zapusti kluba.

"Najbolj mi je všeč, da so zadovoljni navijači Reala. Imam občutek, da je večina zaradi odločitve vodstva in moje odločitve srečna. Z igralci sem v zadnjih mesecih kontaktiral in analiziral to situacijo in močno se mi zdi, da je večina srečna zaradi te odločitve. Tudi moji ženi in otrokom, ki so temelj mojih profesionalnih odločitev, je ta odločitev všeč," je v prvi izjavi še povedal Mou.

Mourinho je za klubsko spletno stran nato razdelal razloge, zaradi katerih se je odločil ostati v Madridu, ki ga je po medijskih špekulacijah sredi sezone že nameraval zapustiti. Takrat se je omenjal njegov odhod k Manchestru Cityju, Manchestru Unitedu ali celo povratek k Chelseaju, a je premierni naslov španskega prvaka očitno spremenil vse.

Zdaj pozna vse kvalitete in vse majhne težave

"Gre za globalni projekt," razlaga Mourinho. "Želja predsednika je nekaj, kar ni skupno s trenutnim nogometom, to je misliti na dolgi rok. Vedno je izkazoval zaupanje mojemu delu in moji osebnosti. Ta 'feeling' je, kot sem vedno govoril, zelo pomemben pri temu, če bi se odločil oditi. Zdaj sem začel bolje spoznavati ta klub z vsemi njegovimi izjemnimi kvalitetami in tudi njegovimi majhnimi težavami, ki jih imamo vsi ljudje in vse institucije."

Portugalec je še enkrat ponovil, da v klubu delajo za prihodnost, saj je ekipa na čelu s prvim igralcem Cristianom Ronaldom še vedno izjemno mlada, poleg njegovega rojaka pa se pojavljajo tudi zvezdniki prihodnosti, kot so Mesut Özil, Karim Benzema in Ángel Di María.

"Delamo za prihodnost, mislimo na prihodnost. Če pogledate ekipo lahko jasno rečete, da se misli na prihodnost. Ampak v klubu takšne dimenzije moraš dosegati tudi rezultate, moraš zmagovati in to smo želeli storiti v teh dveh letih, ki so zdaj mimo, in to želimo početi tudi v naslednjih štirih," je nadaljeval Mourinho.

"Prepričan sem, da je Real v letošnjem letu pridobil veliko navijačev, saj smo igrali najboljši nogomet na svetu, čeprav nismo osvojili Lige prvakov. Ampak osvojili smo najtežjo ligo s fantastičnim nogometom. Tako moramo nadaljevati. Vseeno brez vsakršne obsesije, ker obsesija ne pomaga. Edina obsesija mora biti, da bo imela ta skupina jasen načrt dela in da bodo mirnost, profesionalnost in delo vedno v mejah spoštovanja zgodovine Reala Madrida, ki je najtežja do svojih profesionalcev. Imamo štiriletni projekt in v njem moramo uživati."

"Ta ekipa si zasluži naše zaupanje"

Mourinho je v načrtovanju prihodnosti že dosegel veliko zmago ob napovedanem ostanku Higuaína, tudi v izjavah po podaljšanju pogodbe pa je ponovil, da trenutnega moštva ni potrebno preveč spreminjati. Portugalec je namignil, da bi "par nakupov" lahko kljub vsemu še izboljšalo trenutno podobo belega baleta, ki do leta 2016 kljub vsemu ne bo doživel večjih sprememb.

"Ta ekipa je zelo, zelo mlada. Ni nobenega igralca, ki se nam do leta 2016 ne bi mogel pridružiti. Večina igralcev bo takrat na vrhuncu svoje kariere. Nekateri se nam bodo pridružili proti koncu, ampak do tam bodo vsi trenutni igralci prišli brez kakršnih koli težav zaradi starosti in kapacitet. Naša skupina je formirana. S par nakupi lahko še izboljšamo ekipo stotih točk, ki je, po mojem mnenju, odšla v zgodovino Reala Madrida, zasluži pa si naše zaupanje in s temi igralci bomo začeli tudi naslednjo sezono," je še zaključil Mourinho.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.