Šport > Nogomet
23 ogledov

Mou spustil "lisico" nad vrage: hat-trick Eto'oja

Strel za gol Adama Johnsona.
1/30
Reuters
Samuel Eto'o je spomnil na svoje najboljše dni in s hat-trickom prinesel zmago Chelseaju nad Manchester Unitedom (3:1).Tako Arsenal kot Manchester City sta že v soboto zabeležila zanesljivi domači zmagi in ostala na vrhu. Aston Villa z zasluženo točko z Anfielda.

Poletni Manchester United je od prve minute upravičil strahove Joséja Mourinha in bi lahko proti Chelseaju povedel že v drugi minuti, ko je po izvrstni dvojni podaji z Dannyjem Welbeckom pred Petra Čecha prišel Ashley Young, a mu je zbrani češki vratar ubranil največjo priložnost tekme.

Ko se je razmerje sil na zelenici izenačilo, je igra potekala le še v eno smer, proti vratom Davida de Gee. Ta je prvič klonil v 17. minuti, ko je Samuel Eto'o, ki mu je Mourinho v konici napada ponudil priložnost namesto staremu znancu rdečih vragov Fernandu Torresu, žogo s pomočjo odboja od Michaela Carricka v visokem loku poslal v mrežo za vodstvo.

Vragi nič kaj nedolžni, zabijal pa Chelsea

Šahovska partija, ki so jo navijači lahko videli že na prvi tekmi obeh nasprotnikov na Old Traffordu, se je znova začela odvijati v nadaljevanju. Eden redkih prebojev je v 31. minuti uspel Adnanu Januzaju, toda prodora mladega belgijskega reprezentanta ni spremljal nihče od soigralcev.

Še bolj vroče je bilo v 38. minuti, ko je Welbeck ob Césarju Azpilicueti prišel do žoge sredi kazenskega prostora, Španec pa je z nevarnim startom uspel toliko ovirati angleškega reprezentanta, da je ta z levico streljal le v dobro postavljenega Čecha. "Penzionerji" so pretili le redko – Oscar je v 42. minuti atraktivno poskusil s škarjicami, a bil daleč od cilja.

Hat-trick po 50 minutah

Toda to so navadno trenutki tekme, ko so ekipe Mourinha najbolj nevarne. In tako je bilo tudi tokrat. Ob začetku sodnikovega podaljška je Gary Cahill izvrstno reagiral po tem, ko je dobil žogo na lepem položaju za podajo v sredino, kjer je idealno zaposlil Eto'oja za drugi gol večera. V tej akciji se ni izkazal niti vratar De Gea niti branilec Nemanja Vidić, ki je povsem zaspal ob Kameruncu ali "lisici", kakor ga je nedavno poimenoval Mourinho.

Niti malo se ni obramba gostov izkazala niti po začetku nadaljevanja, ko je Eto'o spet mnogo prelahko prišel do svojega hat-tricka. Cahill je neoviran skakal po kotu, De Gea je njegov strel tik pred črto še uspel ustaviti, Eto'o pa je bil pred golom spet najbolj zvit in zadel za visokih 3:0.

Chicharito znižal, debi Matića in 100. zmaga Mourinha

Rdeči vragi, ki niso pokazali prav nič manj od domačega moštva, so do zaslužene nagrade na slabi tekmi le prišli v 77. minuti, ko je po ponesrečenem strelu Phila Jonesa pred vrati najbolje reagiral še en "lisjak" kazenskih prostorov, rezervist Javier Hernández, ki je 15 minut prej zamenjal Younga.

Svoj veliki trenutek po povratku na Stamford Bridge je dočakal tudi srbski reprezentant Matić, ki je za svoj prvi nastop po prestopu iz Benfice zamenjal Williana. United se ni približal morda odločilnemu golu za resnejši napad na vsaj točko, novo kislo popoldne pa je še dodatno poslabšala izključitev Vidića. Srbski branilec je divje startal s hrbta na Edena Hazarda, sodnik Phil Dowd pa mu je pokazal direkten rdeči karton. Za start z dvema nogama nad Cahillom bi si ga verjetno zaslužil tudi Rafael da Silva.

Chelsea ni imel težav, da je zdržal za jubilejno stoto zmago Mourinha v Premier League. Vse je Portugalec seveda dosegel na modri klopi in do okrogle številke prišel najhitreje v zgodovini – podrl je namreč, kako ironično, ravno rekord nekdanjega Unitedovega trenerja Sira Alexa Fergusona, ki bi ga ob svojem odhodu kaj lahko ustoličil za svojega naslednika, a izbral nekoga drugega ...

Neustavljivi Adebayor oskubil še labode

Tottenham je še petič zapored slavil v gosteh, vroči Emmanuel Adebayor pa je prispeval nov par zadetkov pri Swansea Cityju (3:1). Reprezentant Toga je mrežo domačih načel v 35. minuti, ko je z glavo pričakal predložek Christiana Eriksena, avtogol Chica Florea, ki je preusmeril podajo Kyla Walkerja, pa je izid povišal že na 2:0. 19 minut pred koncem je Adebayor izkoristil še podajo Dannyja Rosa, gol Wilfrieda Bonyja pa je bil na koncu le častne narave.

Izvrstna serija novega trenerja Spursov Tima Sherwooda se tako nadaljuje. Nekdanji član moštva iz severnega Londona je zdaj točkovno izenačen z Liverpoolom (43), lahko pa si je privoščil celo, da je na klopi pustil pregrešno dragega Roberta Soldada in začel tekmo z Aaronom Lennonom in Nacerjem Chadlijem.

Suarez Liverpool Aston Villa | Avtor: Reuters Reuters

Suárezov "skok v bazen" premalo za L'pool

Na Anfiledu je Aston Villa pritisnila na Liverpool že v fazi organizacije igre, kar je rezultiralo v številnih priložnostih za varovance Paula Lamberta v prvem polčasu. Izkoristili so dve. V 25. minuti je po akciji Christiana Bentekeja in Gabriela Agbonlahorja iz bližine zadel Andreas Weimann. Dvanajst minut pozneje je domači vratar Simon Mignolet "zaplaval", Benteke pa je z glavo zabil v prazno mrežo.

Visok zaostanek je prebudil domače, ki so v končnici prvega polčasa zaigrali bolje in premoč potrdili v drugi minuti sodnikovega dodatka, ko je po podaji Jordana Hendersona zadel Daniel Sturridge. Reds so že kmalu po začetku nadaljevanja prišli do izenačenja. Luis Suárez je v kazenskem prostoru padel ob vratarju Bradu Guzanu, slednjega je iz sumljivo dosojene enajstmetrovke matiral Steven Gerrard

Do konca tekme je prevladoval Liverpool, a tudi Villa še zdaleč ni bila nenevarna. Končna delitev točk je bila tako glede na videno kar pravična. Četa Brendana Rodgersa je sedaj že osem točk za vodlinim Arsenalom.

Cazorla odrešil topničarje

Prvouvrščeni Arsenal se je v prvem polčasu precej mučil s trmasto obrambo Fulhama in Topničarji si niso uspeli ustvariti konkretnih priložnosti. Odpor moštva iz zahodnega Londona je strl Santi Cazorla v 57. minuti, ko je zaključil lepo kombinacijo z Olivierjem Giroudom in Jackom Wilsherom

Španec je zagotovil zmago domačim pet minut kasneje s strelom z razdalje, ki je končal v desnem spodnjem kotu gola Maartena Stekelenburga. Do konca sta po eno priložnost na vsaki strani zapravila še Lukas Podolski in Darren Bent, ostalo je pri zasluženi zmagi domačih (2:0). Arsenal bo tudi po 22. kolu na vrhu lestvice, točko pred Manchester Cityjem.

City dolgo lomil Cardiff

Sinje-modri so v drugem delu dokončno zlomili odpor zadnjeuvrščenega Cardiff Cityja (4:2). Valižani ostajajo zadnji, novi trener Ole Gunnar Solskjær še ni našel dobitne kombinacije. Po vodilnem golu Edina Džeka so se gostje sicer uspeli vrniti prek Craiga Noona, a tudi Jesús Navas ni izgubljal časa za novo vodstvo domačega Cityja.

"Bluebirds" so v drugem polčasu imeli nekaj možnosti za ponovno poravnanje izida, vse dokler Yaya Touré ni kronal boljše igre čete Manuela Pellegrinija v 76. minuti. Tri minute kasneje je svoj zadetek dodal še Sergio Agüero, zabil je še na drugi zaporedni tekmi po poškodbi. Ob koncu je poraz gostov omilil Frazier Campbell.

Koren na klop pred odločitvijo 

Hull City, pri katerem je Robert Koren igral do 82. minute, je padel v Norwichu. "Kanarčki" so zadeli, ko Korošča ni bilo več na zelenici, v 87. minuti je po kotu z glavo žogo v mrežo preusmeril Ryan Bennett.

Črne mačke do točke po dveh golih zaostanka

Na tekmi med Sunderlandom in Southamptonom na Stadionu luči so točke definitivno bolj potrebovali domači, saj so srečanje začeli v coni izpada, medtem ko Svetniki ležijo na varnem v zgornji polovici prvenstvene lestvice. Na koncu pa so bili slednji vendarle nekoliko bolj razočarani ob remiju 2:2 in delitviji točk, saj so zapravili dva zadetka prednosti.

Svetniki so bili tudi tisti, ki so bolj agresivno začeli srečanje, kar se jim je obrestovalo že po štirih minutah. Nekoliko izven kazenskega prostora si je Jay Rodriguez najprej lepo zaustavil visoko žogo, si jo nastavil in z natančnim strelom pospravil v mrežo Vita Mannoneja

Le za minuto podvojili vodstvo

Dejan Lovren in Luke Shaw. | Avtor: Reuters Reuters
Tudi v nadaljevanju so še naprej prevladovali gostje iz juga, domače 'črne mačke' so reševale le posamezne dobre obrambne akcije in številni blokirani streli. Po nekaj zapravljenih priložnosti pa je Southampton udaril še drugič. Po podaji iz kota, je Dejan Lovren z izjemnim strelom v skoku lepo premagal vratarja in podvojil vodstvo.

A veselje gostov ni trajalo dolgo, saj so domači potrebovali le minuto, da so si opomogli. Po natančni podaji Adama Johnsona v kazenski prostor Southamptona je tam žogo lepo sprejel Fabio Borini nato pa še z natančnim strelom na dolgo vratnico ukanil vratarja Arturja Boruca.

V drugo le obveljal

Domači so v drugem polčasu vendarle napadli s polno močjo. Najprej je domače navijače v delirij spravil Fabio Borini, a le za trenutek, saj je bil njegov zadetek zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. Ni pa trajalo dolgo, da je Sunderland prišel do (veljavnega) izenačenja.

Johnson je z močnim strelom premagal Boruca, ki je ob strelu tudi precej slabo posredoval in izid poravnal na dve. Nekdanji nogometaš Manchester Cityja je v izjemni formu, saj je na prejšnji tekmi proti Fulhamu dosegel hat-trick. Poljak Boruc se je nato v nadaljevanju vsaj nekoliko odkupil z nekaj odličnimi obrambami in izid se ni več spremenil.

Angleška liga, 22. kolo:

Sunderland : Southampton 2:2 (1:2)
Borini (32), Johnson (70); Rodriguez (4), Lovren (31)

Arsenal : Fulham 2:0 (0:0)
Cazorla (57, 62)

Crystal Palace : Stoke City 1:0 (0:0)
Puncheon (51)

Manchester City : Cardiff City 4:2 (2:1)
Džeko (14), Navas (33), Touré (76), Agüero (79); Noone (29), Campbell (93)
Velikonja (Cardiff) ni bil v ekipi.

Norwich City : Hull City 1:0 (0:0)
Bennett (87)
RK: Huddlestone (89/Hull)
Koren (Hull) je igral do 82. minute.

West Ham United : Newcastle United 1:3 (1:2)
Williamson (45/a.g.); Cabaye (16, 95), Rémy (33)
Vučkić (Newcastle) ni bil v ekipi.

Liverpool : Aston Villa 2:2 (1:2)
Sturridge (45), Gerrard (52/11-m); Weimann (25), Benteke (37)

Swansea City : Tottenham Hotspur 1:3 (0:1)
Bony (78); Adebayor (35, 71), Chico (53/a.g.)
Zabret (City) ni bil v ekipi.

Chelsea : Manchester United 3:1 (2:0)
Eto'o (17, 45, 49); Hernández (78)
RK: Vidić (90/United)

Postavi

Chelsea: Čech; Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta; Ramires, Luiz; Willian (od 86. Matić), Oscar (od 68. Mikel), Hazard; Eto'o (od 79. Torres). Na klopi: Schwarzer; Cole, Lampard, Mata.

United: De Gea; Rafael, Evans, Vidić, Evra (od 52. Smalling); Valencia, Carrick, Jones, Young (od 56. Hernández), Januzaj, Welbeck. Na klopi: Lindegaard; Giggs, Cleverley, Fletcher, Kagava.

Sodnik: Phil Dowd (Staffordshire).

Ponedeljek ob 21.00:
West Bromwich Albion – Everton

 

Komentarjev 1
  • mihatirs 16:53 19.januar 2014.

    Aston Villa z zasluženo točko z Anfielda. Ob 17.00 derbi na Old Traffordu....a domačin je Chelsea...stadion glih nau taprau