Šport > Nogomet
17 ogledov

Mouju ni pomagal niti Eto'o: prvi poraz Chelseaja

Fellaini klop Manchester United Crystal Palace Premier League Anglija liga prven
1/29
Reuters
Četrto kolo Premier League je v znamenju debijev. Marouane Fellaini je ob zmagi Manchester Uniteda nad Crystal Palacom odigral prve minute (2:0), Mesut Özil pa je v prvi postavi Arsenala podal za gol v Sunderlandu (3:1). Samuel Eto'o ni prinesel sreče Chelseaju.

Legendarni trener Sir Alex Ferguson se je po upokojitvi končno pojavil na tekmi Manchester Uniteda, ki pod vodstvom njegovega naslednika Davida Moyesa spet ni blestel, a na Old Traffordu v skladu s dolgoletnimi teorijami zarote znova dobil nekaj srečne sodniške pomoči.

Ob prvem polčasu brez golov se je zdelo, da bo navdušujoči Crystal Palace na odmor uspel oditi brez tresenja mrež, nato pa je v enem zadnjih napadov sodnik Jon Moss Unitedu dosodil enajstmetrovko po navidez čistem startu Kagisha Dikgacoija izven kazenskega prostora.

Rooney nazaj z golom, Fellainiju prve minute

Dikgacoi je dobil še rdeči karton, z enajstih metrov pa je bil zanesljiv Robin van Persie. Verjetno prvi mož prigarane zmage rdečih vragov je bil vseeno Wayne Rooney. Angleški napadalec se je po poškodbi glave (nosil je zaščitni trak) vrnil v postavo in pred očmi Sira Alexa odločil tekmo z izvrstnim prostim strelom.

V drugem polčasu je ob ovacijah gledalcev debitiral tudi Marouane Fellaini, toda Belgijca je kar malce zasenčil navdušujoči mladec Adnan Januzaj, ki bi skupaj z belgijskim "Afromanom" v prihodnosti lahko tvoril še kako nevaren dvojec v zvezni vrsti.

"Čarovnik iz Oza" čaral že na debiju

Kariera Mesuta Özila se je v dresu Arsenala začela tako, kot bi si navijači topničarjev, lačni bogatih okrepitev, lahko le želeli. Prvi podajalec španske lige je tekmo proti Sunderlandu začel od prve minute in takoj pokazal, da je bil vreden vseh 50 milijonov evrov, ki so jih zanj Real Madridu plačali Londončani. V enajsti minuti je tudi podal za vodilni gol Olivierja Girouda.

Özil je Francoza našel z delikatno podajo v prostor, robustni napadalec pa je mirno zadel z natančnim strelom. Theo Walcott bi lahko vsaj trikrat zatresel mrežo slabega moštva Paola Di Cania, po odloženi žogi Girouda in obrambi vratarja pa bi po strelu angleškega reprezentanta kmalu na debiju zadel tudi Nemec, a so branilci Sunderlanda njegov poskus uspeli blokirati.

Ramsey z dvema goloma poskrbel za preplah

"Črne mačke" so po odmoru zaigrale kot prerojene, Di Canio pa je lahko izenačujoči gol proslavljal že po nekaj minutah, ko je z enajstih metrov po strogo dosojeni enajstmetrovki zaradi prekrška Laurenta Koscielnyja nad Adamom Johnsonom zadel Craig Gardner. Topničarji so povsem popustili in domači so bili nekajkrat celo blizu vodstva, nato pa je po podaji s strani z izvrstnim volejem zadel Aaron Ramsey.

Özil Wilshere Sunderland Arsenal Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Domači navijači so ostro protestirali, ko so sodniki razveljavili izenačujoči gol Jozyju Altidoru, tekmo so namreč zaradi prekrška Bacaryja Sagnaja ustavili ravno pred njegovim strelom, Ramsey pa je s svojim drugim zadetkom po lepi podaji Girouda končal vse upe domačih. Pomembni Zemljani, po golih velškega vezista jih je namreč umrla že cela kopica (Steve Jobs, Whitney Houston, Moamer Gadafi, ...), nocoj ne bodo imeli mirnega spanca ...

Na debiju blestel tudi Eriksen

Podobno navdušujoč debitantski nastop kot Özilu je uspel tudi njegovemu novemu severnolondonskemu rivalu Christianu Eriksenu, ki je začel domačo tekmo Tottenhama z Norwich Cityjem in takoj "kliknil" s soigralci pri Spursih za zmago (2:0). Obakrat je zadel islandski zvezdnik Gylfi Sigurdsson, obakrat je imel glavno besedo pri akciji za gol nekdanji član Ajaxa. 

Manchester City na vedno težkem gostovanju pri Stoke Cityju ni zmogel zabiti gola (0:0) in tako pokvaril rojstnodnevni vikend 60-letnemu trenerju Manuelu Pellegriniju v obračunu z nekdanjim šefom sinje modrih Markom Hughesom. Gostje so bili sprva omejeni zgolj na poskuse od daleč, Kenwyne Jones pa bi kmalu izkoristil napako Samirja Nasrija, a ga je rešil vratar Joe Hart.

Brez zmagovalca na "slovenskem" obračunu

Novi član Stoka Marko Arnautović bi kmalu zadel na svojem debiju, a je njegov odbit strel ubranil Hart, nezavesten pa je na zelenici obležal tudi domači branilec Robert Huth, ki ga je v boju za žogo z Álvarom Negredom nokavtiralo Špančevo leteče koleno. Kljub lovu obeh moštev za zmagovitim golom jima le-tega ni uspelo zabiti, Stoke pa si je točko povsem zaslužil.

Newcastle United je brez Harisa Vučkića slavil pri Astonu Villi (2:1). Hatem Ben Arfa je po vodilnem zadetku pripravil še zmagovitega Yoannu Gouffranu. "Slovenski" obračun med Robertom Korenom (odigral je celo tekmo za Hull City) in Cardiff Cityjem (napadalca Etiena Velikonje ni bilo na klopi) se je končal brez zmagovalca (1:1). 

Eto'o? Torres? Na koncu junak Naismith!

Na Goodison Parku je bilo vse pripravljeno za lahek debitantski nastop Samuela Eto'oja, a so navijači ob koncu večera slavili nekega drugega napadalca. Steven Naismith je presenetljivo začel v prvi postavi Evertona, njegov oportunistični zadetek s konca prvega polčasa pa je Joséju Mourinhu zadal prvi poraz po povratku na Otok.

Portugalec je kot trener modrih nazadnje izgubil 2. septembra leta 2007, ko je bila z 2:0 boljša Aston Villa, tokrat pa je sploh prvič kaputuliral na igrišču liverpoolskega kluba, ki je resda precej srečno preživel celo serijo izjemnih priložnosti Mourinhovega moštva.

Večino jih je zapravil Eto'o, najprej z glavo po podaji Ramiresa, nato pa so ga nekajkrat čudno ustavili požrtvovalni branilci Evertona. Gareth Barry je strel Kamerunca po veliki napaki vratarja Tima Howarda uspel izbiti na golovi črti, na koncu polčasa pa so se veselili domači, ko je po spuščeni žogi Nikice Jelavića zadel 27-letni slavljenec Naismith.

Angleška liga, 4. kolo:

Manchester United : Crystal Palace 2:0 (1:0)
Van Persie (45/11-m), Rooney (81)
RK: Dikgacoi (45/Palace)

Aston Villa : Newcastle United 1:2 (0:1)
Benteke (67); Ben Arfa (18), Gouffran (73)
Vučkića (United) ni bilo v ekipi.

Fulham : West Bromwich Albion 1:1 (1:0)
Sidwell (22); McAuley (90)

Hull City : Cardiff City 1:1 (1:0)
Davies (40); Whittingham (59)
Koren (Hull) je odigral celo tekmo, Velikonje (Cardiff) ni bilo v ekipi.

Stoke City : Manchester City 0:0

Sunderland : Arsenal 1:3 (0:1)
Gardner (49/11-m); Giroud (11), Ramsey (68, 78)

Tottenham Hotspur : Norwich City 2:0 (1:0)
Sigurdsson (28, 49)

Everton : Chelsea 1:0 (1:0)
Naismith (45)

Southampton : West Ham United 0:0

Ponedeljek ob 21.00:
Swansea City – Liverpool

Komentarjev 1
  • jocif 15:52 14.september 2013.

    "Po prvem polčasu brez golov se je zdelo, da bo navdušujoči Crystal Palace na odmor uspel oditi brez tresenja mrež"Res neverjetno! Po prvem polčasu brez golov je bil rezutat 1:0. Tako genijalnih prispevkov ne najdeš kjerkoli!