Šport > Nogomet
30 ogledov

Mourinho: "Moje delo tu je končano!"

Javier Zanetti Ivan Cordoba Esteban Cambiasso Marco Materazzi
1/33
Žurnal24 main
Milanski Inter je po mojstru catenaccia Heleniu Herreri v 60. letih prejšnjega stoletja spet stopil na evropski vrh. Dva zadetka Diega Milita sta prinesla zmago nad Bayernom in naslov Joséju Mourinhu (2:0).
Vesel sem za Inter. Zelo smo si želeli tega naslova. Tudi predsednik si ga je zaslužil. Absolutno sem srečen.
Diego Milito

Dva trenutka navdiha Diega Milita sta v velikem madridskem finalu Lige prvakov prinesla naslov Interju, ki se veseli tretjega evropskega naslova v zgodovini kluba. Helenio Herrera, izumitelj obrambnega nogometa ("catenaccio"), je dobil naslednika v Portugalcu Joséju MourinhuBayern München je po izjemni evropski poti le naletel na premočnega tekmeca, Louis van Gaal pa je moral priznati premoč nekdanjemu učencu, ki se je ob njegovi rami kalil kot pomočnik pri Barceloni. Z zlatimi črkami sta se v zgodovino Lige prvakov vpisala tudi oba Interjeva Slovenca, Rene Krhin in Vid Belec, ki sta bila tudi tokrat le na tribuni, a sta celotno sezono preživela kot člana prve ekipe.

"To je neverjetno veselje," je Milito takoj po tekmi povedal za Sky Italia. "Vesel sem za Inter. Zelo smo si želeli tega naslova. Tudi predsednik si ga je zaslužil. Absolutno sem srečen. Vedno sem se trudil dati vse od sebe. Zaslužimo si to, vsi si zaslužijo," je dejal, a na vprašanje, če namerava pri Interju ostati tudi v naslednji sezoni, ni podal konkretnega odgovora. "Ne vem," je povedal Milito, v luči zelo glasnih špekulacij, da bo Mourinho zapustil Nerazzurre in jih zamenjal za Real Madrid. "V nogometu je vse mogoče. Bomo videli naslednjo sezono," je še pribil Milito.

Storil sem to, kar sem moral, moje delo je končano, sem v zgodovini kluba in Inter ne bo nikoli več enak. Nočem preveč govoriti, saj bi drugače zajokal in si premislil.
José Mourinho

Nekaj minut kasneje je Murinho za RAI praktično že potrdil, da ga v naslednji sezoni ne bo več v Italiji. "Moje delo je opravljeno, želim si osvojiti Ligo prvakov s tremi klubi," je povedal Mourinho, po tem ko je uspehu s FC Portom dodal še najnovejšega z Interjem. "Čutim veliko žalost zaradi morebitnega odhoda, toda v svojem profesionalnem življenju si želim biti kar najbolj hladen, da bi našel nekaj, kar bi počel naprej. Storil sem to, kar sem moral, moje delo je končano, sem v zgodovini kluba in Inter ne bo nikoli več enak. Nočem preveč govoriti, saj bi drugače zajokal in si premislil. Možnosti, da klub zapustim so večje, kot da ostanem, da. Lahko bi tako rekli," je med drugim dejal "Mou", preden se je razgovoril o "izjemnem izzivu", ki bi ga predstavljalo igranje proti "super Barceloni", a tudi zatrdil, da se ni pogovarjal z nikomer pri Realu, in zanikal, da bi že imel podpisano pogodbo.

Diego Milito | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kraljevemu mestu zavladal princ
Tekma se je začela z izenačeno in čvrsto igro na obeh straneh. Milito - "Il Principe" (princ, op. p.) je že v enem prvih napadov nakazal, da bi to lahko bila njegova noč, a mu je v peti minuti po hitrem protinapadu spodrsnilo in priložnost je splavala po vodi. Kmalu po tem, ko je Arjen Robben na desni prvič in ne zadnjič "zlomil" Christiana Chivuja, predložek pa bi v mrežo kmalu poslal Ivica Olić, je padla prva pomembna sodniška odločitev večera. Howard Webb Maiconovega zaustavljanja žoge z roko po strelu Daniela van Buytna ni označil za enajstmetrovko in igra se je nadaljevala. Bavarci so prevladovali v posesti, a so imeli za to bore malo praktičnih rezultatov. Obdobje umirjene igre pa je prekinil prvi zadetek večera. Povedel je Inter - eden najenostavnejših golov, kar smo jih lahko videli v celotni sezoni, je padel po dolgi žogi vratarja Julia Cesarja. Z glavo jo je Sneijderju spustil Milito in jo od Nizozemca dobil nazaj ter mojstrsko zaključil pod prečko Hansa-Jörga Butta. Bayern je imel še srečo, da na odmor ni odšel z večjim zaostankom, a je Sneijder zapravil lepo priložnost po podaji - da, uganili ste - Milita.

Jaz nisem jokal, toda José Mourinho je, tako da to samo kaže, koliko mu pomeni ta klub.
Massimo Moratti

Nadaljevanje se je začelo atomsko in Bavarci bi lahko izenačili že po nekaj sekundah. Thomas Müller je imel na nogi veliko izenačenje, a je iz oči v oči s Cesarjem zadel le vratarja, ki se je že "ulegel". Že v enem naslednjih napadov je Butt nato rešil povišanje vodstva po strelu Gorana Pandeva, Bavarci pa so še nekajkrat nevarno zapretili, a je bil kot po pravilu na mestu Cesar ali kakšen od njegovih obrambnih igralcev v bloku. Vse je bilo tako pripravljeno, da na sceno spet stopi do tedaj izjemno tihi Milito - nov trenutek navdiha, v katerem je "zlomil" Van Buytna in poslal žogo mimo Butta, je zabil še zadnji žebelj v krsto Bayerna. Milito se je v letošnji sezoni spremenil v pravcatega junaka Nerazzurrov, saj je njegov zadetek odločil prvaka v Serie A, kot tudi v italijanskem pokalu. Italijanski "trojček" je torej povsem argentinske barve.

Končno slavje v Ligi prvakov je bila tudi velika osebna zmaga za predsednika kluba Massima Morattija. Naftni magnat je v dolgih letih vodenja ljubljenega kluba zapravil gore denarja, da bi z Nerazzurri ponovil uspehe, kot jih je s Herrerinim Interjem dosegel njegov oče Angelo. Razumljivo je bil po izpolnitvi sanj simpatični Moratti presrečen: "To je enako veselje, kot pred 45 leti," je povedal. "Jaz nisem jokal, toda José Mourinho je, tako da to samo kaže, koliko mu pomeni ta klub! Zelo sem srečem in videl sem, da je so igralce povsem premagale emocije." Emocije, ki bodo z njimi ostale za vse življenje.

Liga prvakov, finale:

Bayern München : Internazionale Milano 0:2 (0:1)
Milito (35, 70)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.