Šport > Nogomet
42 ogledov

Muamba kot Foé, Feher, Puerta ...

Fabrice Muamba tottenham pokal fa EPA
Nesrečni Fabrice Muamba žal ni prvi nogometaš, ki je med opravljanjem svojega poklica pogledal smrti v oči. Medtem ko svetovna javnost čaka na dobre novice iz londonske bolnišnice, se neizbežno spominja igralcev, ki so doživeli podobno usodo. Marc-Vivien Foé, Mikloš Feher in Antonio Puerta so le tri imena, ki so s sveta odšla predčasno.

Leta 2010 se je na tekmi Salamance in Reala Betisa v drugi španski ligi zrušil 31-letni Miguel Garcia. Zdravniki so s hitrim posredovanjem in uporabo defibrilatorja uspeli oživeti njegovo zastalo srce, po prihodu v bolnišnico pa se je njegovo stanje normaliziralo. Po uspešnem okrevanju ni nikoli več zaigral profesionalnega nogometa.

Dve leti prej je mladi belgijski nogometaš Anthony van Loo, ki so mu zdravniki po vsaditvi defibrilatorja in kljub težavam s srcem dovolili igrati profesionalni nogomet, na tekmi med Roeselarejem in Antwerpnom utrpel srčni napad. Življenje naj bi mu rešil ravno defibrilator, ki preprečuje usodno aritmijo (nepravilno bitje srca). Van Loo še dandanes igra za klub Mechelen.

Vsi niso imeli te sreče. Smrt kamerunskega nogometaša Marca-Viviena Foéja je leta 2003 pretresla nogometni svet. Kamerunec se je zgrudil na četrtfinalni tekmi pokala konfederacij v Franciji, ko je Kamerun igral proti Kolumbiji. Kljub posredovanju zdravnikov 28-letnega nogometaša niso uspeli oživeti.

Po smrti Foéja so klubi, kot tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in Evropska nogometna zveza (Uefa), napovedovali, da bodo nesrečnim dogodkom s preventivnimi pregledi in drugimi ukrepi naredili konec. Kljub vsemu so se tragedije dogajale praktično vsako leto – samo leto dni po smrti Foéja se je madžarski nogometaš Mikloš Feher, takratni soigralec Zlatka Zahovića pri Benfici, zgrudil na tekmi proti Vitorii Setubal, posredovanje zdravnikov pa ni bilo uspešno.

Leta 2007 je tragično preminil še Sevillin nogometaš Antonio Puerta, ki je imel le 22 let. Na obračunu z Getafejem se je v prvem polčasu zgrudil, a se nato pobral, kasneje pa v slačilnici doživel usodni srčni napad, po katerem si po nekaj dneh v bolnišnici ni opomogel. Še en Španec, Daniel Jarque, je po srčnem napadu preminil v hotelski sobi na pripravah Espanyola. Nekaj manj kot leto dni po nesrečnem dogodku je Andrés Iniesta zabil zmagoviti gol za Španijo v finalu svetovnega prvenstva v Južni Afriki, na dresu pa je imel napisano: "Dani Jarque, vedno z nami!" Spodnja majica Inieste ima zdaj častno mesto v prostorih barcelonskega kluba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.