Šport > Nogomet
16 ogledov

Muamba: "Moj povratek več kot čudež"

Muamba Bolton bolnišnica srčni napad zastoj Reševalni pas/Twitter
Angleški nogometaš Fabrice Muamba je v prvem intervjuju po bližnjem srečanju s smrtjo in kasnejšem popolnem okrevanju izrazil željo, da bi kljub nepojasnjenim razlogom okrog njegovega zastoja srca še naprej igral nogomet na najvišjem nivoju.

"Izjemno bi bilo, da bi spet igral nogomet in upam, da se bo to zgodilo. Ampak še bolje je samo živeti življenje in imeti rad svojo družino. Sem srečen človek," je za tabloid The Sun v svojem prvem intervjuju potem, ko se je zaradi zastoja srca zgrudil na tekmi pokala FA proti Tottenhamu dejal Fabrice Muamba. Nogometašu Boltona se je srce na White Hart Lanu v Londonu ustavilo za 78 minut, zdravniki pa so klinično mrtvega angleškega mladinskega reprezentanta ospeli oživeti, v bolnišnici pa je nato čudežno okreval.

"Opravil sem veliko testov, ampak še vedno ni povsem jasno, kaj je bil razlog (za zastoj srca, op. a.), morda nikoli ne bomo vedeli," je nadaljeval Muamba. "Morda se ne bo zgodilo nikoli več in zdaj moram vzeti vsak dan posebej in biti hvaležen za vsak trenutek življenja, ki mi ga je kot prelepo darilo dal bog." Zdravniki so mu v prsni koš vgradili poseben spodbujevalnik, ki bo vzpostavil normalno bitje srca, če se bo ponovilo kaj podobnega kot na nesrečni tekmi.

Spominja se kako je padal

Muamba je bolnišnico zapustil v ponedeljek, le dva dni po tragični smrti italijanskega nogometaša Piermaria Morosinija, ki ga je doletela podobna usoda, le z bolj tragičnim koncem. Zdravniki še vedno niso odkrili razloga za Muambovo bližnje srečanje s smrtjo, medtem pa se nogometaš, ki je cel teden normalno treniral, spominja, da nekaj minut pred njegovim kolapsom nekaj ni bilo v redu.

"Še prehlajen sem bolj poredko, nikoli nisem imel težav s srcem. Spomnim se, da sem se počutil zares pripravljenega, veselil sem se tekme," se spominja Muamba. "Tekel sem po igrišču in skušal ujeti podajo Martina Petrova na našem levem krilu, in ko sem tekel nazaj na sredino sem se počutil malce omotičnega. To ni bila normalna omotica - bil je malce neresničen občutek, kot da bi tekel poleg telesa nekoga drugega. Težko je razložiti. Začel sem videti dvojno. Bilo je kot v sanjah. Čutil sem, kako padam skozi zrak in potem začutil dva velika udarca v glavi, ko sem padel na tla pred sabo in to je bilo to. Črnina, nič. Bil sem mrtev."

Nekaj več kot mesec dni potem, ko je "ogoljufal" smrt, se je Muamba v ponedeljek lahko vrnil k svojim domačim, še vedno pa ni jasno, če bo lahko še kdaj igral profesionalni nogomet. "Kar se mi je zgodilo, je bilo res več kot čudež," je še povedal Muamba. "Na dan tekme sem molil z očetom in prosil boga, naj pazi name - ni me razočaral."

Komentarjev 1