Šport > Nogomet
10 ogledov

Mundial čez 100 dni, Brazilci v težavah

Arena da Baixada sp v braziliji 2014 EPA
Čeprav Slovenija ne bo nastopila, bo SP v Braziliji tudi pri nas poželo veliko zanimanja. Eden od največjih športnih dogodkov na svetu se bo začel točno čez 100 dni, v katerih prireditelje pri organizaciji spektakla čaka še kar nekaj dela.

V domovini petkratnih svetovnih prvakov nimajo prav veliko razlogov za slavje in odštevanje dni do začetka mundiala. V nekaj več kot treh mesecih morajo Brazilci dokončati še štiri stadione, urediti drugo infrastrukturo, očediti mesta in prepričati domačo javnost, da se vzdrži masovnih protestov, ki so zaznamovali že lanski Pokal konfederacij, generalko za SP 2014.

Podpora javnosti strmo pada

Po zadnjih anketah v Braziliji je vse manj tistih, ki podpirajo organizacijo tega športnega velespektakla. Trenutno le 52 odstotkov brazilskih državljanov podpira SP, kar je najmanjši delež, odkar so tej južnoameriški velikanki dodelili prvenstvo. Največjo podporo je imel novembra 2008, ko je bilo kar 79 odstotkov Brazilcev za SP. Po velikih težavah pri gradnji stadionov, nespoštovanju rokov, eksploziji stroškov in odstopov od realizacije pomembnih infrastrukturnih projektov pa je podpora padla. Na srečo brazilskih oblasti 63 odstotkov vprašanih meni, da mora med mundialom v državi vladati mir.

"Do začetka SP je še 100 dni, povsem dovolj, da se vse pravočasno uredi. Zavedamo se težav, ki obstajajo, a prepričan sem, da bodo vsa dela končana v predvidenem roku. SP je že zdaj uspeh, Brazilija bo izvrsten gostitelj," je dejal predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter.

''Pravi'' Ronaldo: Komaj čakam, da se začne

V Braziliji se zavedajo, da jim ne bo uspelo ponoviti organizacijske popolnosti prvenstva 2006 v Nemčiji, a pravijo: "V Nemčiji je bila organizacija res vrhunska, a vse drugo je bilo slabo. V Braziliji bo organizacija slaba, ampak vse drugo bo vrhunsko."

Legendarni brazilski nogometaš Ronaldo je v imenu Brazilcev izrazil zadovoljstvo, da bo njegova domovina gostila ta dogodek: "Do začetka SP je le še 100 dni. Težko je verjeti, da je samo še toliko časa. Spomnim se svojih čustev, ko sem izvedel, da bo Brazilija gostila SP. Priznam, loteva se me podobna živčnost, kot se me je pred pomembnimi tekmami. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar ... Komaj čakam, da se vse skupaj začne."

Sedem let ni zadostovalo

Kljub temu da so imeli Brazilci sedem let za organizacijo, gradijo še štiri stadione, dela pred mnogimi objekti pa prav tako še niso končana. Poleg tega precej dela čaka tudi tiste, ki urejajo letališča.

Arena Corinthias sp v braziliji 2014 | Avtor: EPA EPA
Brazilci so obljubljali, da bo vseh 12 stadionov končanih do konca minulega leta, a uresničili so le polovico napovedi. Na dveh stadionih bodo dela končali šele mesec pred prvo tekmo SP, eden od teh je Arena Corinthians v São Paulu, kjer bosta Brazilija in Hrvaška 12. junija odprli mundial. Lokalni organizatorji zatrjujejo, da bo objekt Itaquerao, kot mu pravijo Brazilci, končan do konca aprila, pri Fifi pa konec del pričakujejo šele v maju.

Stadionu v Curitibi grozil ''izbris''

Drugi stadion, na katerem zamujajo dela, je Arena da Baixada v Curitibi. Trenutno je končanih 85 odstotkov del, zaradi česar je objektu grozil celo "izbris" s seznama stadionov gostiteljev tekem SP. A Fifa se je odločila za tveganje in tako Curitiba ostaja v programu. Mnogi pravijo, da zgolj zaradi pritiskov brazilske predsednice Dilme Rousseff. Nekaj skrbi povzroča tudi mesto Ciuaba, ki je postavljeno v vlažnem območju. Tamkajšnji stadion ni končan, prav tako pa je z deli pred njim in v okolici.

Sicer pa bodo s krajšo slavnostjo 100 dni do mundiala danes proslavili tudi v Ljubljani, in sicer na brazilski ambasadi v središču slovenskega glavnega mesta.

Komentarjev 1
  • ac-dc 16:01 04.marec 2014.

    Pokličte Jankovića, bo potegnu veze in hitr zrihtu zadeve, de?