Šport > Nogomet
19 ogledov

Mura – več težav, boljši rezultati

Mura Olimpija Maruško Saša Despot
Nogometaši Mure 05 so pripravili mali podvig in kljub nenehno ponavljajočim se organizacijskim in igralskim težavam v 1. kolu kvalifikacij za Evropsko ligo proti Bakuju remizirali brez golov. Celje je izgubilo pri moldavijski Dacii (0:1). Povratni tekmi bosta čez teden dni.

V prvih desetih minutah obe ekipi nista prikazali veliko. Več so bili pri žogi domači igralci, ki so poskušali s številnimi podajami proti napadalcem, toda gostujoča obramba je bila vedno na pravem mestu. V 21. minuti je na levi strani prosti strel izvajal Marko Šojić, ko so vsi pričakovali podajo, pa je nogometaš Bakuja poskusil kar s strelom proti vratom Mure, žoga pa je zgrešila cilj. Še najlepšo priložnost so si domači priigrali tri minute kasneje, ko je iz prostega strela podal Juninho (nekdanji igralec Domžal), do zaključka pa je v kazenski prostor prišel Deniss Ivanovs, a je Aleš Luk strel ubranil. Ofenzivo Azerbajdžancev je le nekaj sekund pozneje nadaljeval Šojić, njegov poskus z razdalje je v kot odbil vratar Aleš Luk. Po pol ure igre je po lepi podaji v kazenskem strelu spretno do strela z glavo prišel še Maris Verpakovskis (nekdanji odlični latvijski reprezentant), a je bil Luk na pravem mestu.

Mura je do prve priložnosti morala počakati do 31. minute, ko je Dragan Jelić podal iz kota, strel Damjana Boharja pa je ustavil Agil Mammadov. Baku je vrnil že v naslednjem napadu, tokrat je do strela prišel Deividas Česnauskis, znova pa je bil na pravem mestu Luk. Do konca prvega polčasa sta pri Bakuju srečo poskusila še Juninho in Verpakovskis, toda rezultat se ni spremenil.

Tudi v nadaljevanju so igralci Bakuja nadaljevali, kjer so končali v prvem delu. Hitro so prišli do nove priložnosti, ki ni resno ogrozila Murinega gola. Po uri igre je do strela prišel Mate Eterović, Mammadov pa je njegov strel ubranil. V 75. minuti je Juninho poskusil zatresti mrežo kar iz kota, Luk je njegovo namero odbil, do strela pa je prišel Edemir Rodriguez, toda meril naravnost v roke Murinega vratarja. Domači so do konca ogrožali Murin gol, vendar žoge niso znali spraviti v mrežo. V sodnikovem dodatku drugega polčasa je po lepem protinapadu Mure do zaključka prišel Nusmir Fajić, ki je sprožil z roba kazenskega prostora, domači vratar je žogo z nekaj težavami zaustavil.

Po sedmih letih spet evropski Celjani

Celjani so prvič po sedmih letih znova odigrali tekmo v evropskih pokalih, novi trener Celja Marijan Pušnik pa je na prvi uradni tekmi zabeležil poraz. Krvnik celjskega prvoligaša je Osman Sow, ki je zadel v 42. minuti in svoji ekipi priigral zadetek prednosti pred povratnim srečanjem. Kljub temu pa imajo Celjani proti klubu, ki ima desetkrat večji proračun, realne možnosti, da na povratni tekmi s kakovostno predstavo izločijo nasprotnika.

V prvem polčasu, predvsem do 20. minute, so bili celjski nogometaši v podrejenem položaju, a ko so videli, da se lahko kosajo z Dacio, so zaigrali veliko bolje, si pripravili kar nekaj polpriložnosti, toda niso bili dovolj zbrani oziroma v celjskem moštvu ni bilo igralca, ki bi znal zatresti mrežo.

V zaključku prvega dela, v 42. minuti, je Sow po hitrem protinapadu preigraval po desni strani, prišel mimo Marka Krajcerja, naredil nekaj korakov proti sredini in s 14 metrov z levo nogo zadel ob desni vratnici nemočnega Matica Kotnika.

Po odmoru so bili gosti mnogo boljši tekmec. Po lepi akciji in podaji kapetana Sebastjana Gobca se je v priložnosti znašel Krajcer, ki pa iz bližine žoge ni znal spraviti v moldavsko mrežo. V zadnjih desetih minutah celjski nogometaši niso znali izkoristiti izključitve Ghenadieja Orbuja, ki je prejel drugi rumeni karton in domače moštvo se je zasluženo veselilo minimalne zmage.

1. kolo kvalifikacij za Evropsko ligo, 1. tekmi:

Mura 05 : Baku 0:0

Dacia : Celje 1:0 (1:0)
Sow (42)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.