Šport > Nogomet
172 ogledov

Na Kodeljevem nasledniki Van Bastna in Rijkaarda

ND Slovan Ljubljana mladinci
1/6
nd-slovan.si
Prihajajoči konec tedna v Ljubljani bo tudi v znamenju mladinskega nogometa. Na Slovanu bodo namreč spet obudili dolgoletno tradicijo in organizirali Memorial Marjana Rožanca, na katerem bodo ob Slovanu in Olimpiji sodelovali tudi sarajevski Željezničar, beograjska Crvena zvezda, Rijeka in Vasas iz Budimpešte.

Ob stoletnici Nogometnega društva Slovan bodo ponovno organizirali mednarodni mladinski nogometni turnir, v spomin na slovenskega pisatelja in nekdanjega dolgoletnega sekretarja ND Slovan Marjana Rožanca. Prvi mednarodni turnir, ki se je nekoč imenoval po narodnem heroju in nekdanjem igralcu ND Slovan Miru Percu Maksu, so organizirali že leta 1969. Z njegovim imenom so organizirali 21 turnirjev. Letošnji turnir bo 37. po vrsti in obenem 16., ki bo nosil ime Marjana Rožanca. 

Ajax, Bayern, Forrest, Zvezda, Hajduk ...

Nekoč je bil to eden največjih mladinskih turnirjev v tem delu Evrope. Na njem so sodelovali trikratni zaporedni zmagovalec Ajax iz Amsterdama (zmagovalec leta 1980, 1981 in 1982), münchenski Bayern, Ferencvaroš iz Budimpešte (zmagovalec leta 1977), Nottingham Forest (zmagovalec leta 1978), Dinamo Tbilisi (zmagovalec leta 1979), Slovan Bratislava ter številni drugi klubi iz Francije, Italije, Avstrije, Nemčije, Češke, Slovaške, Madžarske.

Na turnirju so sodelovala tudi najboljša moštva iz bivše Jugoslavije: Dinamo Zagreb (zmagovalec leta 1972), Hajduk Split, beograjska Crvena zvezda (zmagovalec leta 1983), njen mestni tekmec Partizan, dvakratni zmagovalec Željezničar Sarajevo (leta 1973 in 1975).

Van Basten, Rijkaard, Jarni, Handanović ...

Sodelovali so tudi številni kolektivi iz Slovenije. Prvi zmagovalec memoriala Mira Perca Maksa je bil Branik iz Maribora, prvi zmagovalec v samostojni Sloveniji in prvi zmagovalec memoriala Marjana Rožanca pa je bila ljubljanska Olimpija. Med zmagovalce se je leta 2004 vpisal tudi ND Slovan

Na turnirju so nastopili mnogi pozneje zelo znani igralci kot so Marco van Basten, Frank Rijkaard, Igor Štimac, Robert Jarni ter številni Slovanovi reprezentanti, med njimi tudi Marko Elsner, Gregor Židan, Aleš Čeh, Zoran Ubavić, Željko Milinović, Sebastjan Cimerotić, Ermin Raković, Zlatan Ljubijankić, Samir Handanović in številni drugi pozneje znani igralci in trenerji. 

V soboto na dveh lokacijah

Na letošnjem turnirju bodo nastopili: FK Crvena zvezda Beograd, FK Željezničar Sarajevo, HNK Rijeka, ljubljanska ŠD Olimpija, madžarski Vasas iz Budimpešte in ND Slovan. Tekmovanje bo v soboto potekalo v dveh predtekmovalnih skupinah, ena bo igrala v Športnem Parku Kodeljevo, druga pa v Športnem parku Ljubljana (Spodnja Šiška, atletski stadion). V nedeljo se bo igralo za končno razvrstitev, vse tekme pa bodo v Slovanovem hramu na Kodeljevem. Gre za obračune v mladinski kategoriji (U19).

Spored 16. Memoriala Marjana Rožanca:

Športni park Kodeljevo (sobota)

ob 9.15:
Svečana otvoritev                  

ob 10.00:
FK Crvena zvezda - HNK Rijeka

ob 11.45:
ND Slovan - HNK Rijeka

ob 16.00:
ND Slovan - FK Crvena zvezda

Športni park Ljubljana (sobota)

ob 10.30:
Vasas Kubala Akademia - FK Željezničar

ob 12.15:
NK Olimpija - Vasas Kubala Akademia

ob 16.30:
FK Željezničar - NK Olimpija 

Športni park Kodeljevo (nedelja)

ob 9.30:
Tekma za 5. mesto

ob 11.00:
Tekma za 3. mesto

ob 12.30:
Finale

14.10:
Svečani zaključek s podelitvijo pokalov

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.