Šport > Nogomet
30 ogledov

Na Mestalli odjeknila petarda

Alves Vela Real Sociedad Barcelona Liga BBVA Španija liga prvenstvo
1/30
EPA
Real Madrid je že v prvem polčasu zabil pet golov na Mestalli in Valencii zadal najhujši domači poraz v zgodovini La Lige. Atlético do zmage, poškodoval pa se je Radamel Falcao. Real Sociedad je v 20. kolu zadal prvi ligaški poraz Barceloni Tita Vilanove (3:2). Zmagoviti gol za Baske je v sodnikovem podaljšku zabil Imanol Agirretxe.

Valencia je tekmo začela agresivno in Iker Casillas je moral že kmalu ubraniti strel Pabla Piattija. Nato pa je na sceno stopil Real Madrid in s svojimi "trademark" protinapadi povsem zasenčil "netopirje". Gostje so se že v 8. minuti zapravili izjemno priložnost, ko je izvrstno podajo Álvara Arbeloe zapravil Gonzalo Higuaín, ki je žogo "iz prve" z le nekaj metrov poslal krepko mimo gola. Toda "Pipita" se je odkupil le minuto kasneje, ko je zabil po podaji Ángela Di Maríe.

Madrid je zlahka prihajal do priložnosti iz protinapadov, domači niso imeli odgovora na hitro transformacijo gostov iz obrambe v napad. Tako je Sami Khedira dvakrat imel možnost za podvojitev vodstva, toda delavni vezist ni bil natančen. Za "netopirje" je v 28. minuti poizkušal Tino Costa, to pa je bilo bolj kot ne vse, kar so pokazali domači v prvem polčasu.

Madrid je končno povišal svoje vodstvo v 35. minuti, ko je lepo preigravanje in nato podajo Cristiana Ronalda z lahkim golom nadgradil Di María. Le minuto kasneje je bilo že 3:0, tokrat je Cristiano zabil sam. Spet so gostje izvedli hiter protinapad, Portugalec se je znašel "ena na ena" z Adelom Ramijem, ga zlahka preigral in žogo poslal v krajši kot gola Diega Alvesa.

V 41. minuti še ena prekrasna akcija Madridčanov. Di María je poslal oster predložek na drugo vratnico, tam je Higuaín spustil žogo za Cristiana, ki je rutinirano zabil svoj drugi gol večera. A to še ni bilo vse v prvem delu. Mesut Özil, ki je prav danes izjavil, da želi kariero tudi zaključiti v Madridu, je poslal izvrstno podajo za Di Marío, slednji pa je še petič premagal domačega vratarja.

V drugem polčasu je tempo močno popustil, gostje so hranili moči za povratni obračun četrtfinala pokala med istima nasprotnikoma. Valencia je bila v drugem polčasu bolj nevarna, Piatti je zadel tudi prečko, nekaj strelov pa je moral zaustaviti tudi Casillas. Cristiano Ronaldo je po podaji Luke Modrića v 84. minuti zapravil lepo priložnost za povišanje vodstva. Kljub temu je Real Madrid zadal najvišji poraz Valencii v španski Primeri na Mestalli. "Netopirji" doma še nikoli niso izgubili s petimi goli razlike.

primera atletico levante falcao | Avtor: EPA EPA

Falcao odšepal z igrišča

Osasuna je doma osvojila pomembne tri točke v boju za obstanek, Deportivo je klonil z 1:2. Moštvo iz Pamplone se je tako rešilo zadnjega mesta na lestvici in ga prepustilo Galicijcem. Valladolid je doma ugnal Zaragozo z 2:0, z enakim izidom je doma proti Levanteju slavil tudi madridski Atlético. Toda domači so za uspeh plačali visoko ceno, Radamel Falcao je namreč odšepal z igrišča s poškodovano stegensko mišico.

Varovanci Diega Simeoneja so zabili po en gol v vsakem polčasu, v 33. minuti je zadel Adrian, v 16. minuti nadaljevanja pa Koke. Z zmago na Calderonu "atleti" na drugem mestu za vodilno Barcelono sedaj zaostajajo za osem točk.

Anoeta ostaja zakleta za Katalonce

Barcelona bi lahko že v prvem polčasu pri Real Sociedadu vodila s tremi ali štirimi zadetki prednosti, nato pa tako kot v lanski sezoni zapravila prednost dveh golov in po izključitvi Gerarda Piquéja z golom v sodnikovem podaljšku prvič letos izgubila.

Lionel Messi in Pedro Rodríguez sta v prvem polčasu po lepih akcijah zadela za zanesljivo vodstvo, ista nogometaša pa sta zatresla tudi okvir Realovega gola. Baski, ki so igrali veliko bolje, kot je nakazoval rezultat, so še pred polčasom znižali prek Gonzala "Chorija" Castra.

Piquéja, ki je v prvem polčasu dobil strog rumeni karton za oviranje izvedbe prostega strela Carlosa Vele, je mehiški nogometaš v nadaljevanju uspel tudi izključiti, ko je teatralno padel čez nogo katalonskega branilca, sodnik Undiano Mallenco pa ga je v 56. minuti poslal z igrišča.

Messi izenačil nov rekord

Barcelona je v San Sebastianu doživela prvi letošnji prvenstveni poraz.

Real je prednost nemudoma izkoristil, ko je Castro po dolgih minutah pritiska na gol Barcelone s pomočjo rezervista Javierja Mascherana uspel premagati odhajajočega vratarja gostov Víctorja Valdésa.

Valdés je moral na prvi tekmi po presenetljivi napovedi, da ne namerava podaljšati pogodbe z Barcelono, še tretjič po žogo v svojo mrežo, ko je podajo s strani v mrežo iz neposredne bližine preusmeril še en rezervist Imanol Agirretxe.

Barcelona Tita Vilanove je tako po porazu v Ligi prvakov, kjer jih je lani premagal Celtic, prvič izgubila še v prvenstvu. In to kljub temu, da je Messi končno uspel zabiti šele svoj prvi gol na olimpijskem stadionu Anoeta. Argentinec je sicer zadel še na deseti ligaški tekmi zapored in izenačil rekord Ronalda (sezona 1996/97) in Mariana Martína (1942/43).

Atlético Madrid in Real Madrid se lahko premočno vodilnim Kataloncem približajo s pozitivnimi rezultati na nedeljskih tekmah - Atlético bo gostil Levante, branilci naslova pa bodo gostovali pri Valencii.

Španska liga, 20. kolo:

Espanyol : Real Mallorca 3:2 (1:2)
Simão (16), Verdú (68/11-m), Baena (84); Dos Santos (35), Márquez (42)
RK: Luna (81/Mallorca)

Granada : Rayo Vallecano 2:0 (1:0)
Mass (24/a.g.), Recio (80)

Real Sociedad : Barcelona 3:2 (1:2)
Castro (41, 63), Agirretxe (90); Messi (7), Pedro (25)
RK: Piqué (56/Barcelona)

Getafe : Sevilla 1:1 (1:1)
Colunga (44); Reyes (40)

Málaga : Celta Vigo 1:1 (1:0)
Demichelis (37); Fernández (76)

Osasuna : Deportivo La Coruna 2:1 (1:0)
Sola (26), Nino (61); Camunas (92)

Valladolid : Real Zaragoza 2:0 (1:0)
Guerra (12), Oscar (74)

Atlético Madrid : Levante 2:0 (1:0)
Adrian (33), Koke (61)

Valencia : Real Madrid 0:5 (0:5)
Higuaín (9), Di María (35, 45), Cristiano Ronaldo (36, 41)

Ponedeljek ob 21.30:
Real Betis - Athletic Bilbao

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.