Šport > Nogomet
29 ogledov

Na robu joka z minusom na računu

V nasprotju z današnjimi trenutki so bili Olićevi začetki v Nemčiji prežeti z ob Žurnal24 main
Napadalcu Bayerna Ivici Oliću gre v tej sezoni od nog naravnost fantastično. Hrvat pa je prehodil vse prej kot s cvetjem posuto pot, saj je bil pred dobrim desetletjem v Nemčiji brez ficka.
Ivica Olić je postal šele drugi igralec v zgodovini Lige prvakov – po Alessandru Del Pieru leta 1998 –, ki je v polfinalu zabil hat-trick."Prvi gol je bil najpomembnejši, saj bi moral za napredovanje Lyon zadeti trikrat. Mislil sem, da je bila tekma proti Manchestru moja življenjska, ampak ta je bila boljša. Moštvo mi je zelo olajšalo delo." "Poleg treh zadetkov je bil fantastičen tudi z vidika discipline. Na Olića se lahko vedno zanesemo," je dejal Louis van Gaal.

Ivica Olić igra svojo sezono kariere, vendar pa ni bilo vedno tako. Predvsem so bili težki njegovi začetki v berlinski Herthi, kamor se je leta 1998 preselil kot obetaven najstnik iz Marsonie. O sivi preteklosti je za Večernji list spregovoril nekdanji direktor Marsonie Dragan Marić: "Bil sem proti njegovi prodaji v Nemčijo, vendar je klub potreboval denar in na UO so me preglasovali. Ob odhodu sem mu potisnil v žep tisoč evrov in mu dejal, naj pokliče, če bo karkoli potreboval. V Herthi ni igral, klub mu ni plačeval niti stanovanja niti avtomobila, čeprav so mu obljubili oboje." Berlinčani so ga želeli posoditi v tretjeligaški Leipzig, s tem pa se Hrvat ni strinjal.

Po dobrem letu je mladenič res zavrtel Marićevo številko. "Bil je na robu joka. Zaslužil je pet tisoč nekdanjih nemških mark na mesec, na računu pa je imel zaradi stroškov velik minus. Prosil me je, naj pridem ponj, saj je postalo nevzdržno. Bil je praktično na cesti," nadaljuje Marić, ki je menedžerja Herthe Dietra Hönessa naprosil za posojo v Marsonio za 50 tisoč mark, potem ko ga je prepričal, da Ivica želi odslužiti vojaški rok. Ko je začel zabijati za Marsonio, so vojaščino preložili, zato je klub doletela kazen Herthe v višini 50 tisoč mark.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pri njem mi je najbolj všeč dejstvo, da da vedno od sebe več kot 100 %. Teče in teče, včasih ga je treba prav ustaviti. Ima ogromno energije in je izjemno pomemben igralec za nas.
Arjen Robben

 

Po koncu posoje se Olić ni želel vrniti v Berlin kljub še dveletni pogodbi. Zato je Marić odkupil njegovo pogodbo za približno 1,3 milijona mark, zgodb, ki jih piše nogometno življenje, pa s tem še ni konec. Ola je kmalu prerasel klub, se odpravil v Zagreb k istoimenskemu prvoligašu, naslednja stopnica na Hrvaškem pa je eden od velikanov. Torej Hajduk ali Dinamo?

Marić pravi, da je bil zaradi žalitev Zdravka Mamića trdno odločen Olića poslati v Hajduk, vendar se je zgodba obrnila drugače. Prepričal ga je Ćiro Blažević, tedanji (leta 2002) trener Dinama: "Jaz ti pomenim več od mame in očeta. Ćiro te ne bo za***l. Pokliči Olića!" In ga je poklical, Ivica je podpisal, v klubu je ostal eno leto, osvojil naslov prvaka in v 27 tekmah zabil 16 golov. Sledil je sanjski prestop v ruski CSKA, kjer je bil eden najbolje plačanih igralcev lige (78 tekem, 35 golov), leta 2007 se je odločil za odhod v HSV, lani poleti pa se je preselil v Bayern. Pri 30 letih Olić zagotovo še ni rekel zadnje besede.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.