Šport > Nogomet
22 ogledov

Na Stamfordu se je pisala zgodovina; Chelsea razbil Villo

Arteta Al Habsi Al-Habsi Wigan Athletic Arsenal Premier League liga prvenstvo en
1/29
Reuters
Chelsea se je po kratki krizi očitno pobral v pravem trenutku, Aston Villa je Stamford Bridge zapustila s kar osmimi žogami v mreži. Vodilni Manchester United je remiziral proti "labodom" na stadionu Liberty v Swanseaju in tako se je prednost "rdečih vragov" na vrhu lestvice stopila na štiri točke. Manchester City je z golom Garetha Barryja šele globoko v sodnikovem podaljšku drugega polčasa uspel premagati zadnjeuvrščeni Reading (1:0).

Chelsea se je znesel nad Aston Villo, ki je nastopila popolnoma v nasprotju s svojim klubskim sloganom - Prepared (Pripravljeni). Moštvo iz Birminghama se je iz prestolnice vrnilo z do vrha napolnjeno mrežo - končni rezultat je bil kar 8:0 - in več kot očitno varovanci Paula Lamberta niso bili pripravljeni na rušilno moč domačih.

"Blues" so, vsaj kar se tiče prvenstva, formo očitno ujeli ob pravem času, saj bodo v naslednjih desetih dneh na sporedu še tri kola. Zmaga evropskih prvakov je zgodovinska v smislu, da je za eno ekipo zabilo sedem različnih nogometašev, dva gola je zabil samo Brazilec Ramires. Podoben podvig je leta 2001 uspel Blackburnu, ki je proti West Hamu dosegel sedem golov, domači so imeli takrat šest različnih strelcev, en gol pa so si "Hammers" zabili kar sami.

Tokrat je goliado na Stamford Bridgu odprl prebujeni Fernando Torres že v tretji minuti s strelom z glavo. V 29. minuti je z lepim prostim strelom Brada Guzana premagal David Luiz, pet minut kasneje pa je Branislav Ivanović z glavo v mrežo pospravil odbitek. Tekma je bila tako odločena že v prvem polčasu (3:0).

Lampard najboljši klubski strelec v prvi ligi

A domači so morali zaceliti nekaj ran iz preteklih tednov in tudi v drugem delu niso imeli usmiljenja za Aston Villo. Svoje so v drugih 45 minutah dodali še Frank Lampard, Ramires, Oscar iz enajstmetrovke in Eden Hazard. Možnost, da bi zabil na debiju v Premier League je imel v 90. minuti mladi Lucas Piazón, ki pa mu je gostujoči vratar strel z bele točke ubranil, potem ko je mladenič sam priboril najstrožjo kazen.

Rafa Benitez bo lahko vsaj nekaj dni z bolj dvignjeno glavo hodil po Londonu, njegova ekipa je že v sredo v Leedsu na tekmi ligaškega pokala zabila pet golov (5:1) in tako so "Blues" očitno na dobri poti k pravi formi.

Lampard je odigral že svojo 500. tekmo v začetni postavi v Premier League. Z golom, ki ga je dosegel za 4:0, pa je postavil klubski rekord v najelitnejši angleški ligi. Lampy je namreč s svojim 190. golom za Chelsea prehitel Bobbyja Tamblinga.

"Kaj pomeni ta številka? Pomeni, da sem star," je v smehu po tekmi povedal Lampard. "Rad bi pokazal, da je v meni še dovolj energije, da zmorem še vedno nastopati na tem nivoju," je še dodal. Ko ga je Benitez zamenjal, je s tribun odmevalo: "Sign him up, sign him up" (poziv, naj Lampardu ponudijo novo pogodbo, stara se mu izteče junija letos).

premier league swansea manchester united van persie flores | Avtor: EPA EPA

United pustil dve točki v Walesu

Za goste je po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe v začetni postavi zopet zaigral srbski osrednji branilec Nemanja Vidić.

Domači Swansea je začel bolj živahno in v uvodnih minutah je dvakrat poizkušal najboljši domači strelec Michu, enkrat pa Wayne Routledge. Manchester United je kmalu odgovoril in domači vratar Michel Vorm je imel precej dela s strelom Wayna Rooneya v 14. minuti, le dve minuti zatem pa se je v ugodni situaciji za dosego gola znašel Ashley Young, a je vratar strel odbil v kot.

Le-ta pa je bil usoden za "labode". Podal je Robin van Persie, pred vrati pa je dobro skočil eden najmanjših na igrišču - Patrice Evra - in žogo z glavo poslal povsem ob daljšo vratnico gola domačih in "rdeče vrage" popeljal v vodstvo. To je bil že njegov tretji gol z glavo v tej sezoni.

Michu zabil še Unitedu

Po tem zadetku se domači nekaj časa niso znašli in angleški podprvaki so imeli pobudo, ki pa je niso kronali s kakšnim natančno izdelanim napadom. Nato pa je Swansea spet našel svoj ritem in začel lepo kombinirati s podajami po tleh.

Po eni takšnih akcij je tudi padel izenačujoč zadetek. Obramba Uniteda je bila izigrana na svoji levi strani, sam pred Davida De Geo je prišel Routledge, z močnim udarcem nastreljal vratarja gostov, na odbitek pa je prvi pritekel kdo drug kot Michu, ki je v prazno mrežo dosegel že svoj 13. gol v tej sezoni Premier League.

Do konca polčasa tempo ni popuščal, videli smo še kar nekaj poskusov na obeh straneh, največjo priložnost pa je prav ob koncu polčasa zapravil Rooney, ki je po prodoru Evraja po levi preslabotno sprožil iz "prve". Prvih 45 minut se je tako končalo z izidom 1:1.

Tudi v drugem delu visok tempo

V drugem polčasu sta se ekipi še bolj odprli in pred obema goloma smo videli nekaj obetavnih situacij. Wayne Routledge je dobro meril proti bližnji vratnici, David De Gea je njegov strel ubranil; na drugi strani pa je Ashley Williams z drsečim startom preprečil poskus svojega soimenjaka Ashleya Younga.

V 67. minuti je žogo z lobom proti golu domačih poslal Robin van Persie, okroglo usnje je končalo v prečki. Nizozemcu je podal Rooney. Štiri minute kasneje je do strela iz težkega položaja prišel Javier Hernandez, a "Chicharito" ni zmogel premagati Michela Vorma. Gostje so vse bolj prevzemali terensko pobudo in Swansea se je bil prisiljen braniti.

V 78. minuti je po kotu do strela z glavo na prvi vratnici prišel Michael Carrick, zadel pa je bližnjo vratnico domačega gola. Le dve minuti kasneje je desno stran domače obrambe spet prebil Patrice Evra, podal do van Persieja, ki so mu udarec blokirali, enaka usoda pa je doletela tudi poskus Younga iz odbitka.

Do konca tekme so gostje poizkušali vse za zmago, a Valižani so vzdržali in stadion Liberty se je lahko veselil točke proti slovitemu tekmecu. Manchester United ima sedaj na prvenstveni lestvici le še štiri točke prednosti pred mestnim rivalom Manchester Cityjem.

Barry Yaya Toure Manchester City Reading Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA

Barry v zadnjem trenutku rešil "meščane"

Readingov napadalec Pavel Pogrebnjak je po visokem porazu na zadnji ligaški tekmi proti Arsenalu, ki jim je na domačem stadionu zabil kar pet golov, za ruske medije izrazil strah pred gostovanjem pri Manchester Cityju. "Lahko dobimo deset golov," je dejal Pogrebnjak.

No, Reading na dvorišču prvakov ni dobil niti približno toliko zadetkov, saj so sinje modri potrebovali gol Garetha Barryja v sodnikovem podaljšku, s katerim so se na vrhu lestvice s tekmo več približali velikemu rivalu Manchester Unitedu.

Najslabša obramba lige je do zadnjega kljubovala naletom Cityja, čigar napadalca Sergio Agüero in Cárlos Tévez terenske prevlade nista znala kronati z zadetkom. Bunker gostov je domači trener Roberto Mancini skušal prebiti tudi z Edinom Džekom, a brez uspeha.

Ko je že kazalo, da je pogumni lanskoletni drugoligaš storil dovolj za točko (imel je tudi priložnosti za vsaj en zadetek), je Barry morda tudi s pomočjo prekrška v gol preusmeril podajo Davida Silve in začel noro slavje na Etihadu.

V domači ekipi je tekmo prvič v karieri začel 18-letni nizozemski branilec Karim Rekik. Levi bočni branilec je uspešno nadomestil Aleksandra Kolarova in Gaëla Clichyja.

Enajstmetrovka Artete dovolj za topničarje

Uspešno izvedena enajstmetrovka z noge Mikela Artete je bila v drugem polčasu dovolj za Arsenal, ki je z minimalno zmago nad Wigan Athleticom nadaljeval manjši niz zmag po šokantnem izpadu iz ligaškega pokala proti nižjeligašu Bradford Cityju.

Španski vezist je v 60. minuti zanesljivo ugnal vratarja Alija Al-Habsija, potem ko je najstrožjo kazen Londončanom priboril Theo Walcott. Angleški reprezentant, ki je tekmo spet začel na položaju osrednjega napadalca, je padel pod prekrškom Jeana Beausejourja.

Arsenalova tretja zaporedna zmaga v Premier League pomeni, da so s tekmo več na lestvici prehiteli Tottenham, svoje večne rivale iz severnega Londona. Spursi lahko Arsenal spet prehitijo s popoldansko zmago nad Stoke Cityjem.

Ob 16. uri bo domačo tekmo proti Readingu začel tudi aktualni prvak Manchester City. Z zmago bi se City vodilnemu Manchester Unitedu (v nedeljo gostuje pri Swanseaju) lahko približal na tri točke zaostanka.

Angleška liga, 18. kolo:

Wigan Athletic : Arsenal 0:1 (0:0)
Arteta (60/11-m)

Manchester City : Reading 1:0 (0:0)
Barry (90)

Newcastle United : Queens Park Rangers 1:0 (0:0)
Sh. Ameobi (81)
Vučkić (Newcastle) je poškodovan.

Southampton : Sunderland 0:1 (0:1)
Fletcher (42)

Tottenham Hotspur : Stoke City 0:0

West Bromwich Albion : Norwich City 2:1 (1:1)
Gera (43), Lukaku (82); Snodgrass (23)

West Ham United : Everton 1:2 (1:0)
Cole (14); Anichebe (64), Pienaar (73)
RK: Cole (67/West Ham); Gibson (90/Everton)

Liverpool : Fulham 4:0 (2:0)
Škrtel (8), Gerrard (36), Downing (51), Suárez (90)

Swansea City : Manchester United 1:1 (1:1)
Michu (29); Evra (16)

Chelsea : Aston Villa 8:0 (3:0)
Torres (3), Luiz (29), Ivanović (34), Lampard (59), Ramires (75, 91), Oscar (79/11-m), Hazard (83)
Piazón (Chelsea) je v 90. minuti zapravil enajstmetrovko.

Komentarjev 1
  • Robbie Zupan 22:47 23.december 2012.

    vsi goli na:http://tekmovalen.si/nogomet/chelsea-deklasiral-aston-villo/