Šport > Nogomet
41 ogledov

Na tekmah Uefe v novi sezoni tudi vzorci krvi

Nedovoljena poživila Shutterstock
V tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) bodo naslednjo sezono izvajali tudi preiskave vzorcev krvi, s čimer želijo pri Uefi poostriti boj z dopingom.

Vzorce krvi je Evropska nogometna zveza (Uefa) do sedaj preiskovala le na velikih mednarodnih turnirjih, obeh zadnjih evropskih prvenstvih leta 2008 in 2012, od julija dalje pa so novi protidopinški režim razširili še na Ligo prvakov in Evropsko ligo.

Preiskave bodo potekale ves čas, ne le v času tekmovanja, nogometaši pa bodo morali na dopinški kontroli dati vzorec urina, krvi ali celo oboje. Uefa je na svoji spletni strani (www.uefa.com) sicer zapisala, da bodo preverjanja izven časa tekmovanja opravili le takrat, ko klubi (ali igralci) preiskovalcem ne bodo sporočili kje se nahajajo.

Uefa mora ostati pazljiva

Vse to je del novih poostrenih pravil Uefine protidopinške komisije, ki se je sestala konec lanskega leta. Na srečanju je predstavnik komisije dr. Jacques Lienard dejal, da je doping nekaj povsem realnega tudi v nogometu.

"Ne moremo reči, da v nogometu ni dopinga. Pomembno je, da Uefa v boju proti dopingu in vsem sredstvom, ki so povezana z dopingom, ostane pazljiva," je povedal Lienard.

"Doping je goljufanje nasprotnika in soigralcev"

Komisiji so sporočili, da na Euru 2012 ni bilo primera dopinga, potem ko so opravili rigorozna testiranja v taborih vseh 16 ekip pred in med turnirjem. Ostro so pred uporabo dopinga prejšnji teden opozorili tudi tekmovalke na evropskem prvenstvu do 17 let.

"Če storiš napako ali ne poznaš pravil in je test pozitiven, boš kaznovan. Trpel boš. Tvoja ekipa lahko trpi," je takrat dejal asistent Uefine protidopinške komisije Richard Grisdale. Dodal je še, da je doping "goljufanje ekipe proti kateri igraš in goljufanje soigralcev".

"Odgovorni ste za vse v vaših telesih. Če ste na testu pozitivni, potem ne morete kriviti koga drugega. Prevzemite odgovornost za zdravila, ki jih jemljete, vse dodatke, ki jih jeste in vse, kar popijete," je še dodal Grisdale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.