Šport > Nogomet
8 ogledov

Na tekmah vnovična prodaja piva?

Aleksander Čeferin Suzana Kos
Odvetnik Aleksander Čeferin v slovenski nogometni družini očitno uživa veliko podporo, kar je dokazala volilna skupščina na Brdu pri Kranju, saj so mu delegati soglasno podelili nov mandat predsednika NZS.

Čeferin uživa brezpogojno podporo delegatov NZS, čeprav, kot sam priznava, mu v prejšnjem mandatu ni uspelo uresničiti vseh zastavljenih ciljev.

"Razloga za to sta po moje dva. Eno je varnost, ki je po moje umetno potencirana. Pri nas namreč ni zelo nevarnih derbijev. Drugo pa je infrastruktura. Za to moramo tudi mi kaj več narediti. Če ljudje sedijo na mrazu, na betonu, če sedijo na neustreznih mestih, potem niso zadovoljni in ne pridejo na tekmo," meni Čeferin.

Posledično se je navezal tudi na dolgoletno pobudo za uvedbo vnovične prodaje piva na tekmah, ki bi po njegovem tudi pomagala k lajšanju finančnih težav klubov.

"Resno se pogovarjamo tudi s poslanci nasprotujočih si strank, da bomo poskusili spremeniti zakonodajo, da se bo spet lahko prodajalo pivo na nogometnih tekmah. Imamo najbolj represivno zakonodajo v Evropi, tako kot smo pravzaprav na vseh področjih bolj papeški od papeža. To pa po naši oceni ni dobro," pravi Čeferin, ki pričakuje, da se bo to kmalu spremenilo.

"Zakon se že pripravlja, mislim, da bo kmalu v prvem branju. Seveda pa je pri nas težava, da se na vsaki dve leti menja vlada. Ko se z nekom nekaj dogovoriš, pridejo drugi. Ampak če bo vse po sreči, bomo ta zakon sprejeli še letos," je optimističen novi-stari predsednik NZS, ki pa je po NZS-jevem nakupu deleža v Športni loteriji zaenkrat opustil idejo po oglaševanju drugih stavnic pri nas.

Največ denarja prinese uvrstitev na SP

Spreminjanje "pivskega zakona" bo bržčas delno - vsaj s strani nekaterih - vplivalo na oceno njegovega dela v mandatu, ki poteče leta 2019, kako pa bo na to vplival uspeh ali neuspeh članske reprezentance v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016?

"Zaenkrat še nisem bil vpoklican v reprezentanco, če pa kdaj bom, potem me morate ocenjevati glede na to, kako bom igral," je sprva v šaljivem tonu odgovoril Čeferin in v resnejšem nadaljeval: "Absolutno nam uvrstitev na EP prinese največ denarja, največ dvigne priljubljenost nogometa, ampak kot nogometna zveza več kot podpore tu ne moreš nuditi. Upam, da nam bo uspelo, zadovoljen sem s šestimi točkami, dela se dobro, zaupam selektorju."

Slovenija - Portugalska?

V prejšnjem mandatu je slovenska vrsta igrala kar nekaj prijateljskih tekem z odmevnimi tekmeci, med drugimi z Urugvajem, Argentino in Kolumbijo, se obeta kaj podobnega tudi v novem štiriletnem obdobju?

"Bomo videli. Po eni strani bi vsi radi gledali velikane, po drugi pa nam očitate slabo mesto na lestvici Mednarodne nogometne zveze. Mogoče bi raje pripeljali kakšnega slabšega tekmeca in se dvigali na lestvici," je dobre volje pojasnjeval Čeferin, čigar izvolitvi je prisostvoval tudi predsednik portugalske nogometne zveze Fernando Gomes.

Kot pravi predsednik NZS, sta se z njim že večkrat pogovarjala na temo igranja medsebojne tekme članskih reprezentanc. "Mislim, da bi to bil blazen spektakel, nismo pa se še ničesar konkretno zmenili. Sem najprej počakal, da sem bil izvoljen," je ob smehu pripomnil Čeferin in se posvetil za mnoge nezanimivi, za druge pa podcenjeni slovenski prvi ligi.

V pripravi nogometna oddaja

Eden od korakov k večanju priljubljenosti je uvedba posebne oddaje. "Delamo na tem, se pogovarjamo, videli pa bomo, ali nam bo uspelo. Nobena resna nogometna država ne obstaja, ki po končanem krogu ne bi imela neke nogometne oddaje. Prepričan sem, da jo bomo v prihodnji sezoni imeli tudi mi," pravi Čeferin.

V tujini veliko denarja ligaškemu nogometu prinesejo televizijske pravice. Pri nas je zaenkrat to zanemarljivo. Kako to izboljšati? "To je vprašanje za milijon dolarjev. Ne vem, trudimo se, gledanost je dobra in boljša kot bo gledanost, bolj bo zanimivo za oglaševalce in več bomo dobili za televizijske pravice," odgovarja Čeferin.

"Ocenjujemo, da je prva liga produkt, katerega raven se da še močno dvigniti. Moramo delati na področju marketinga. Tukaj je po moje največji izziv pred tem mandatom," ocenjuje prvi mož NZS.

Brdo pri Kranju velika poslovna priložnost

Kratkoročni izziv pa je tudi dokončanje gradnje nogometnega centra na Brdu pri Kranju, ki lahko pomeni tudi veliko poslovno priložnost. "Tu imamo možnost tudi za izboljšanje določenih poslovnih rezultatov. Velik angleški klub je že poslal svoje odposlance, ki so si ogledovali gradbišče. Gre za klub, ki je med petimi najboljšimi v elitni angleški ligi. Njegovi predstavniki pravijo, da jih vadba v tem centru zanima," razkriva Čeferin.

A poudarja, da bo morala tudi država opraviti svoj del naloge. "Nogometaši bodo stanovali v njenem hotelu. Tega pa bo treba izboljšati, tudi država bo morala vlagati. Takšni klubi namreč ogromno plačajo, ampak ne sme biti napake. 'Wellness' v hotelu pa je enostavno preslab, kar so jasno povedali. Povedali pa so tudi, da bo to najlepši trening center, kar so jih videli v Evropi," še dodaja Čeferin.

Ta je zelo vesel velike podpore na zvezi, hkrati pa se zaveda velike odgovornosti za naprej. Meni tudi, da je nekaterim očitno zelo težko razumeti enotnost znotraj zveze, po drugi strani pa izpostavlja, da je to znak, da so nekaj dejansko naredili. "Ne le jaz, večino dela itak opravi strokovna služba. Jaz pač dodam tisto, kar lahko."

Večer pa le ni bil popoln

Ob vsej dobri volji v sredo zvečer na Brdu pa je Čeferina nekaj vendarle zmotilo. Skupščine se - brez pravega opravičila, pravi predsednik NZS - ni udeležil novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Se mu zdi, da nogomet v olimpijski družini ostaja nizko?

"Tako izgleda, čeprav pravzaprav mi nismo odvisni od OKS," meni Čeferin, ki je v povezavi s tem postregel še z enim namigom: "V prihodnjem mesecu boste presenečeni nad eno drugo pobudo, ampak o tem še ne bi govoril ... Gre za pobudo več zvez."

Komentarjev 1