Šport > Nogomet
88 ogledov

Nacistični pozdrav Grku vzel dres reprezentance

Katidis AEK Atene Veria Grčija Atene grška liga prvenstvo
1/4
EPA
Grška nogometna zveza je 20-letnemu Giorgosu Katidisu izrekla doživljenjsko prepoved nastopanja za reprezentanco, potem ko je na prvenstveni tekmi AEK in Verie po golu slavil z iztegnjeno desnico. Katidis se je kasneje branil, da prezira nacizem.

Giorgos Katidis je v zaključku tekme v Atenah zabil odločilni gol za atenski AEK, ki je premagal Verio. Katidis je navijače pozdravljal z iztegnjeno desnico, kar je izzvalo hudo reakcijo v grški javnosti, Grška nogometna zveza (EPO) pa mu je že izrekla doživljenjsko prepoved nastopanja v dresu reprezentance.

"Igralčeva poteza, da pozdravi navijače z nacističnim pozdravom, je huda provokacija, ki žali vse žrtve nacističnih zverinskosti in rani globoko miroljubno naravo nogometa," so v izjavi za javnost zapisali pri zvezi.

Katidis, nekdanji kapetan reprezentance do 19 let, se je po tekmi branil, da nacizem prezira in da je v bistvu želel posvetiti svoj gol kolegu na tribuni. Z iztegnjeno desnico je želel pokazati, naj gledalci vstanejo, nacistični pozdrav pa mu naj ne bi pomenil ničesar. Trener AEK, kako ironično, Nemec Ewald Lienen je že dejal, da njegov varovanec ne ve ničesar o politiki in da je pozdrav verjetno "videl nekje na internetu".

Ni vedel, za kaj gre

V kasnejšem opravičilu klubu je Katidis priznal, da je bila to velika neumnost z njegove strani, toda znova poudaril, da ni rasist, nacist ali fašist. Ima celo polbrata, ki prihaja iz Portorika, njegova družina pa prihaja z območja Črnega morja.

"Rad bi priznal, da je bilo to nesprejemljivo in počutim se grozno zaradi vseh tistih, ki sem jih prizadel s to neumnostjo. Jaz sem storil to napako in jaz bom plačal posledice, AEK ni odgovoren. Zato sem se odločil, da me ne bo v ekipi, ker sem zdaj spoznal, kako močno sem užalil zgodovino kluba. Prav tako popolnoma razumem odločitev zveze, ki sem ji dolžan veliko opravičilo, saj mi je pomagala, da sem uspel v profesionalnem nogometu. Na žalost ne morem zavrteti ure nazaj, ampak želim pojasniti, da nisem fašist, neonacist ali rasist," je v izjavi za javnost sporočil nogometaš.

"Moj polbrat je iz Portorika, moja družina pa je z območja Črnega morja in rasizem so občutili na najhujše možne načine. Ni razloga, da bi iskal opravičila. Popolnoma sem ga polomil in za to bom plačal z veliko bolečine, čeprav imam 20 let in je ogrožena tudi moja kariera. Iskreno se opravičujem svojim soigralcem in vsem, ki so povezani s klubom, ki sem ga užalil, ko nisem vedel, kaj sem storil s takšnim proslavljanjem. Dejstvo, da nisem vedel, kaj počnem, ni nikakršno opravičilo."

AEK bo o usodi svojega nogometaša odločal na sestanku upravnega odbora, ki je sklican za naslednji teden. Katidis je bil takoj po dogodku tarča zgražanja navijačev in politikov, verjetno pa ga čaka tudi kazen, ki mu jo bo izreklo vodstvo prve grške lige.

Komentarjev 4
  • jožateboža 10:04 18.marec 2013.

    Veš da je vedel, kaj dela!

  • Pepe007 07:49 18.marec 2013.

    Neumnost je predvsem, da si dovolimo, da nam neka ideologija vzame neko kretnjo in jo rezervira zase. S tako reakcijo nogometna zveza v bistvu poveličuje nacizem, ne pa ga prezira. Daje mu moč, ki mu ne gre!Verjamem, da nogometaš ...prikaži več ni mislil nič tako slabega. Nerodno je le, da je danes vsak trenutek pokrit s snemalnimi napravami.

  • mph 21:12 17.marec 2013.

    Hja, moja prva reakcija je bila točno taka. Po drugi strani pa - glede na čudovit šolski sistem, ki ga imajo razen nas tudi nekatere druge države, kjer sploh ne učijo več zgodovine II. svetovne vojne in če dodamo še ...prikaži več pregovorno nerazgledanost nogometašev - je morda res možno, da sploh ne ve, kaj pomeni tak pozdrav, ki ga je morda kje drugje videl. Tudi tisto, kar je rekel, glede družine, sorodnikov, ... bi govorilo v prid temu in verjetno bi bilo prav, da se zadeva razišče.