Šport > Nogomet
18 ogledov

Nadigrani Chelsea v polfinale, petica Reala

Mata Emerson Chelsea Benfica Liga prvakov četrtfinale povratna tekma
1/21
EPA
Chelsea si je z zmago nad Benfico priigral polfinalni zmenek z Barcelono v polfinalu letošnje Lige prvakov (2:1). Real Madrid je s petardo končal sanjsko zgodbo Apoela Nikozije, ki se je od najboljše sezone v zgodovini kluba poslovil z dvema častnima goloma (5:2).

Kljub izključenemu nogometašu in vodilnemu golu Franka Lamparda je Benfica prav do konca tekme na Stamford Bridgeu držala Chelsea v šahu, navijače modrih pa je napetosti odrešil šele zmagoviti gol Raula Meirelesa, ki je kot nekdanji nogometaš Porta dokončno pokopal upe svojih rojakov. Slovenski sodniki na čelu z Damirjem Skomino so upravičeno dosodili najstrožjo kazen Chelseaju in izključili Benficinega kapetana Maxija Pereiro.

• Ibrahimović: "Zdaj razumem Mourinha"
• Barça tudi s pomočjo sodnika prek Milana

Benfica je v Londonu pogumno začela lov za vodilnim golom, ki bi po porazu na prvi tekmi izenačil skupni izid proti Chelseaju. Portugalci so bili boljši nasprotnik v prvih minutah in modre stisnili na njihovo polovico, nato pa si je neumnost privoščil Javi Garcia, ob poškodbah v zadnji vrsti zasilni branilec Benfice, ki je v kazenskem prostoru za najstrožjo kazen zrušil Ashleyja Cola.

Skomina je brez oklevanja pokazal na belo točko, vratar Artur pa je sicer prebral namero Franka Lamparda, a je bil strel angleškega reprezentanta premočan. Benfica je kljub zaostanku še naprej prevladovala, po izvrstnem prostem strelu pa je do strela prišel Óscar Cardozo, čigar poskus je z golove črte izbil kapetan John Terry.

Naloga Benfice je v sfere nemogočega zavila po izključitvi kapetana Pereire, ki je ob dosojeni enajstmetrovki najprej dobil rumeni karton zaradi protestiranja, pet minut pred koncem polčasa pa nepotrebno ostro startal na Johna Obija Mikela in si s strani Skomine prislužil zasluženi drugi in izključujoči rdeči karton.

Ramires z golove črte na YouTube

Chelsea kljub igralcu več ni prevzel pobude v drugem polčasu, zato je Petra Čecha že kmalu po začetku nadaljevanja dobro pretegnil Cardozo, ki je natančno meril z roba kazenskega prostora, a je češki vratar njegov strel izbil izpod svoje prečke. Neverjetno priložnost je v 50. minuti zapravil Ramires, ko ga je praktično na golovi črti našel Salomon Kalou, a je Brazilec zgrešil žogo.

Modri so si v razmaku sedmih minut pripravili še dve lepi priložnosti za gol - najprej je poizkus Fernanda Torresa s pomočjo enega od branilcev za las zgrešil vratnico Benficinega gola, po poizkusu Juana Mate pa je Torres neuspešno streljal na prazen gol s polškarjicami. Gostje kljub igralcu manj niso bili nadigrani, infarktno končnico pa je pet minut pred koncem z golom po podaji iz kota zrežiral tragični junak Garcia, ki je z glavo premagal na črti prikovanega Čecha.

Kaka Marcelo Pepe Real Madrid Apoel Nikozija Liga prvakov četrtfinale povratna t | Avtor: EPA EPA
Napetost na stadionu je bilo moč rezati z nožem za maslo, končna odrešitev pa je prišla šele globoko v sodnikovem podaljšku, ko si je Portugalec Meireles priboril žogo na svoji polovici, pretekel praktično tri četrtine igrišča in z izjemnim strelom zabil svojim večnim portugalskim rivalom za končnih 2:1.

Tekma "golazov" na Bernabéu

José Mourinho kljub veliki prednosti s prve tekme ni preveč premešal postave Reala Madrida, so pa proti Apoelu Nikoziji začeli nestandardni Nuri Sahin, Hamit Altintop, Esteban Granero in Raphael Varane. Prvi gol večinoma revialne tekme je v 26. minuti zabil Cristiano Ronaldo, potem ko je Portugalec izkoristil idealno podajo Marcela s strani.

Nedvomni vrhunec tekme je prišel točno deset minut kasneje, ko je Marcelo na robu kazenskega prostora odložil žogo Kakáju, njegov rojak pa je iz koraka zabil izjemen zadetek v zgornji kot Apoelovega gola. Mourinho je v drugem polčasu že po 20 minutah igre opravil vse tri menjave, saj je v igro poslal Joséja Mario Callejóna, Angela Di Marío in Raúla Albiola, ritem igre pa je močno padel.

Ciprčani so igrali vedno bolj pogumno in v 67. minuti zabili tudi častni zadetek, ko je Gustavo Manduca matiral Ikerja Casillasa z lepim strelom. Španski kapetan je z odličnim posredovanjem že v enem naslednjih napadov rešil izenačenje Costasa Charalambidesa, naletu Ciprčanov pa je konec naredil Ronaldo, ki je zabil fantastičen gol s prostega strela na robu kazenskega prostora. Gostujoči branilec Paulo Jorge po trčenju s soigralcem že prej nesrečno ostal brez treh zob.

Rezervist Callejón je po podaji Di Maríe v 80. minuti povišal že na 4:1, Apoel pa je že v enem naslednjih napadov dobil enajstmetrovko po prekršku Altintopa, ki jo je uspešno izvedel Esteban Solari, čigar starejši brat Santiago je med leti 2000 in 2005 igral prav za Real. Nov posladek za navijače na Bernabéu je spet pripravil Di María, ki je prodrl do roba kazenskega prostora in za 5:2 zabil z brezhibnim lobom.

Liga prvakov, četrtfinale, povratni tekmi:

CHELSEA : Benfica 2:1 (1:0) /1:0/
Lampard (21/11-m), Meireles (90); Garcia (85)
RK: Pereira (40/Benfica)

REAL MADRID : Apoel Nikozija 5:2 (2:0) /3:0/
Ronaldo (26, 75), Kaká (36), Callejón (80), Di María (84); Manduca (67), Solari (82/11-m)

/X:Y/ – v poševnicah je rezultat prve tekme
AB – z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala v polfinale

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.