Šport > Nogomet
34 ogledov

Nagrada Puskása za najlepši gol brez "tiki-take"

Ferenc Puškaš fotografija nogometaš legenda futbala Reševalni pas/Twitter
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v ponedeljek objavila zaključni seznam zadetkov, ki se bodo potegovali za nagrado Ferenca Puskása. Oglejte si jih spodaj.

Po tem, ko je Zlatan Ibrahimović lani prepozno zabil neverjeten akrobatski zadetek Angliji, so njegove "škarjice" zdaj glavne favoritinje v letošnjem izboru za nagrado Ferenca Puskása, ki jo bo Mednarodna nogometna zveza (Fifa) januarja podelila ob zlati žogi.

Na tokratnem seznamu so se poleg Ibrahimovićevega gola nasploh znašli številni akrobatski poskusi s celega sveta, poleg tega pa tudi nekaj strelov od daleč. "Tiki-taka" na tokratnem seznamu Fife ne prevladuje, piše Reuters, ni niti individualnih prodorov s sredine igrišča.

Brez "vesoljskega" gola Arsenala

Izjemen "tiki-taka" je pred kratkim uspel Arsenalu in vezistu Jacku Wilsherju, ki je zaključil fantastično akcijo na domači ligaški tekmi, toda tudi tega zadetka ni med Fifinimi favoriti. Med desetimi finalisti sta dva gola nogometašic.

"Zadetke so izbrali strokovnjaki in člani Fifinega nogometnega komiteja," so o izboru sporočili iz Züricha. Poleg Ibrahimovića so na spisek uvrstili tudi spektakularen zadetek iz mehiške lige, kjer je argentinski vezist Pachuce Daniel Ludueña proti UANL lobal vratarja s svoje polovice.

Matić kot v cirkusu

Med deseterico finalistov je tudi Udinesejev zimzeleni napadalec Antonio Di Natale, ki je s svojim volejem spomnil na mitski gol Marca van Bastna iz finala Eura 1988. "Akrobati" so na tokratnem seznamu Peter Ankersen (Esbjerg), tudi on spominja na Van Bastna, Nemanja Matić (Benfica) in Panagiotis Kone (Bologna).

Matićev gol so pri Fifi opisali kot "izjemen cirkuški gol", medtem ko v kategorijo strelov od daleč spadata Neymar (Brazilija) in Juan Manuel Olivera (Nautico). Ženska zadetka sta zabili Louisa Nécib (Lyon) in Avstralka Lisa de Vanna (Sky Blue FC), ki je v ameriški ligi zadela s "škarjicami". 

Kot vedno je Fifa upoštevala kriterije estetike, pomembnosti tekme (reprezentanca > kontinentalni turnirji > ligaške tekme), faktor sreče (ali gre za napako nasprotnika, ki je olajšal dosego zadetka) in fair play. Prejšnji zmagovalci izbora so Cristiano Ronaldo (2009), Hamit Altintop (2010), Neymar (2011) in Miroslav Stoch (2012).

Oglejte si kandidate in izberite svojega favorita/favoritinjo:

Peter Ankersen (Esbjerg)

Lisa de Vanna (Sky Blue FC)

Antonio Di Natale (Udinese)

Zlatan Ibrahimović (Švedska)

Panagiotis Kone (Bologna)

Louisa Nécib (Lyon)

Daniel Ludueña (Pachuca)

Nemanja Matić (Benfica)

Juan Manuel Olivera (Nautico)

Neymar (Brazilija)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.