Šport > Nogomet
18 ogledov

Najboljši nogometni igralci

Nelsona Dido so morali potem, ko ga je pobožal gledalec z nosili odnesti iz zele Žurnal24 main
Ali so med gledalci na nogometnih štadionih "ostrostrelci"? Ali so nogometaši tako krhki, da jim spodnese noge že ob božanju?

Po tekmi med AC Milanom in Glasgov Celtici, ko je po nežnem kontaktu škotskega navijača in vratarja Milana Nelsona Dide slednji padel kot pokošen, smo naredili izbor desetih najbolj zaigranih incidentov na nogometnih zelenicah.

Pisal se je 3. september 1989, ko sta se v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo na slavni Marakani srečala Čile in Brazilija. To je bila zadnja priložnost, da se Čile še uvrsti na SP, ki ga je gostila Italija. Rezultatsko so bili Čilenci v izgubljenem položaju, ko je s tribun na igrišče v bližino njihovega vratarja priletelo pirotehnično sredstvo. Vratar Robert Rojas se je vrgel na tla in se pretvarjal, da ga je zadela raketa. Uprizoril je pravi šov, saj se je porezal s skritim rezilom in krvaveč zapustil zelenico, tekma pa je bila prekinjena. Na žalost Rojasa se njegov načrt ni uresničil, saj je dogodek ujela kamera, nogometašu pa so do konca življenja prepovedali opravljati njegov poklic.



Jürgen Klinsmann je na SP v Italiji leta 1990 več časa zapravil za "zvijanje" od bolečin po zelenici, kot pa za igranje. Višek teatralnosti nekdanjega nemškega reprezentanta se je zgodil v finalu, v katerem sta se pomerili reprezentanci Nemčije in Argentine. Klinsmann je preigraval po desni strani, ko ga je Argentinski branilec Pedro Monzón ustavil s prekrškom. Nemec bi, če bi šlo za gimnastično vajo, prav gotovo prejel najvišjo oceno. Po tleh se je zvijal, kakor da mu manjka najmanj pol noge, sodnik pa je brez razmisleka Argentinca poslal pod prho. Zahodni Nemci so kasneje osvojili svoj tretji naslov svetovnih prvakov.

Italijani so vedno sloveli kot mojstri simuliranja. "Strmoglavljenje" Fabia Grossa v osmini finala SP 2006 v Nemčiji je Italijanom v srečanju z Avstralci prineslo enajstmetrovko v sodnikovem podaljšku. Sodnikovo darilo so pretvorili v zmago z 1:0 in napredovali med osem najboljših, Avstralci pa so razočarani zapustili Nemčijo.

Kakorkoli že, Grossov reprezentančni kolega Alberto Gilardino ni ravno rojen za igralca. To se je videlo tudi v enem izmed njegovih prodorov, ko je hotel izboriti enajstmetrovko za AC Milan. Za igranje si je prislužil le rumeni karton.

Eno najbolj nesramnih zaigranih potez na SP v nogometu si je v polfinalu leta 1998 privoščil nekdanji hrvaški reprezentant, sedaj pa selektor naših južnih sosedov Slaven Bilić. Francozu Laurentu Blancu je uničil sanje o nastopu v finalu SP pred domačim občinstvom. Blanc je sicer Biliča udaril, vendar ne na mesto, ki je Biliča tako bolelo, da se je zvijal po tleh kot da bi ga v roke dobila gruča pobesnelih rokoborcev. Če ne drugega je sodnik nasedel in Francozu pokazal rdeči karton, s čimer je ta končal SP. Francozi so Hrvate premagali z 2:1, v finalu pa še Brazilce s 3:0 in osvojili svoj prvi naslov svetovnih prvakov.

Še bolj pretirana je bila reakcija Brazilca Rivalda v obračunu s Turki. Rivaldo je stal ob kotni zastavici, ko ga je turški igralec z žogo zadel v stegno. Rivaldo je padel kot pokošen in se držal za glavo. Epilog - rdeči karton za Turka.

Če ste zamudili hollywoodski vložek nekdanjega zvezdnika Chelseaja Arjena Robbna si ga lahko ogledate sedaj. Nežen dotik Liverpoolovega vratarja Pepeja Reine je Nizozemec doživel kot da bi ga „ nokavtiral“ sam Mike Tyson v najboljših časih.

Ko je postal selektor nemške izbrane vrste je Jürgen Klinsmann v vratih prednost pred "ostarelim" zvezdnikom Bayerna Oliverjem Kahnom ponudil Jensu Lehmanu. Arsenalov vratar bi lahko po koncu kariere brez težav gledalce razveseljeval v teatru. Na prvenstveni tekmi proti Bolton Wanderersom je uprizoril kar nekaj "umetniških vložkov". Več v naslednjem posnetku:

Najbolj svež incident – Nelson Dida:

Za konec še incident nad incidenti. Italijan Marco Materazzi proti Francozu Zinedinu Zidanu. Poteza, ki je na zadnjem SP Italiji morda prinesla četrti naslov svetovnega prvaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.