Šport > Nogomet
30 ogledov

Najslabša ekipa na svetu do prve zmage!

Ameriška Samoa Tonga nogometaši skupinska prva zmaga Facebook
Nogometaši Ameriške Samoe, skupaj z Andoro, Samoo, Montserratom in San Marinom, zadnjo ekipo na lestvici Fife, so na kvalifikacijski tekmi proti Tongi prišli do zgodovinske prve zmage (2:1). Ekipa, ki jo je Avstralija pred desetimi leti premagala z rekordnimi 31:0, pa v zgodovino ni odšla samo zaradi prvih zadetkov in prve zmage na uradnih tekmah. Trener zmagovalcev je na zelenico namreč poslal prvega transseksualca.

Branilec Johnny "Jayieh" Saelua se je na svojem debiju v majici Ameriške Samoe vpisal v zgodovino s sploh prvo zmago za otoško državico na uradnih tekmah, postal pa je tudi prvi transseksualec, ki je odigral uradno tekmo pod okriljem Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Saelua je namreč član tako imenovanih "fa’afafineov", bioloških moških, ki se identificirajo kot tretji spol, kar je v polinezijski kulturi nekaj povsem običajnega, z izvrstno predstavo pa je osvojil tudi naslov igralca tekme.

"Ekipa me je sprejela in medsebojno se spoštujemo. To je izjemno. Vse je del kulture," je dejal Saelua. Ameriška Samoa je še pred desetimi leti doživela rekordni poraz proti Avstraliji (0:31), tokrat pa je Tongi pod vodstvom nizozemskega trenerja Thomasa Rongena na domačem stadionu v Pagu Pagu zabila sploh prva zadetka na uradnih tekmah. Domačini so tekmo začeli kot 204. reprezentanca sveta na lestvici Fife (Tonga je 202.), zanimivo pa bo videti, če se bodo na novi lestvici dvignili z zadnjega mesta na svetu, kjer jim družbo trenutno delajo Andora, Samoa, Montserrat in San Marino.

"Tekmo sem začel z žensko na položaju osrednjega branilca, resnično. Si predstavljate kaj takega v Angliji ali Španiji?" je povedal trener zmagovitega moštva. "Nikoli nismo zmagali tekme, nikoli nismo zabili na uradni tekmi. Zmagali smo, zadeli ... To bo postal del nogometne zgodovine – kot 0:31 proti Avstraliji. Uspelo se nam je vpisati v nogometno zgodovino. Tem fantom je uspelo, ne meni. Tako sem ponosen nanje. Preostali sta nam še dve tekmi, mogoče lahko naredimo še kaj posebnega." Strelec zgodovinskega prvega gola Ramin Ott je pristavil: "Izjemen občutek. Zares izjemen občutek. Tako sem vesel ... Moram poklicati ženo!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.