Šport > Nogomet
38 ogledov

Nameščanje izidov: vložena obtožnica

V zgodovini nogometa se je velikokrat pojavilo vprašanje, ali je žoga res prečka Žurnal24 main
Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je vložil obtožnice proti 19 hrvaškim in dvema slovenskima državljanoma zaradi suma vpletenosti nameščanja nogometnih tekem.

Slovenska državljana naj bi bila Dino Lalič in Admir Suljić. Protikorupcijski urad je namreč objavil le začetnice 21 oseb, ki so jih povezali s policijsko akcijo Offside. Kot so poročali hrvaški mediji, Uskok bremeni 36-letnega Laliča in 29-letnega Suljića ter 49-letnega hrvaškega državljana Vinka Šako za združevanje zaradi protipravnega zaslužka ter kaznivega dejanja podkupovanja in nezakonitega posredovanja.

Skupina je obtožena, da je organizirala več nogometašev, trenerjev in športnih direktorjev iz klubov prve hrvaške nogometne lige, ki so jim plačali ali obljubljali denar za nameščanje izidov in potekov nogometnih tekem, so še zapisali na spletni strani protikorupcijskega urada. Omenjena trojica je na podlagi predhodnih dogovorov plačala v različnih stavnicah večje denarne zneske ter potem na podlagi nameščenih izidov in poteka tekem prevzela dobiček.

Uskok je predlagal podaljšanje pripora za Laliča, Suljića in Šako, je poročala hrvaška televizija HTV. Ostale obtožence so po enomesečnem priporu spustili na prostost sredi julija letos. Eden izmed obtožencev, nogometaš Međimurja Nikola Melnjak, je junija letos priznal kaznivo dejanje, za katero ga bremenijo. Potem so ga spustili, da se brani s prostosti.

Hrvaški policisti so akcijo Offside sprožili konec lanskega leta na podlagi informacij, ki so jih dobili od nemških kolegov. Preiskovalci sumijo, da je bilo nameščenih osem prvoligaških nogometnih tekem na Hrvaškem od konca letošnjega marca do začetka maja, v enakem obdobju pa nameščanje ni uspelo na štirih tekmah.

Največ nameščanj je bilo na tekmah moštva Croatia Sesvete, ko je bilo jasno, da si ne bodo zagotovili še ene sezone v elitnem hrvaškem nogometnem tekmovanju. Sporne so tekme z Zadrom, Slavenom Belupom, Rijeko, Varteksom, Zagrebom in Cibalio, medtem ko sta pod drobnogledom sodišča tudi tekmi Slaven Belupa in Zadra ter Hajduka in Međimurja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.