Šport > Nogomet
7 ogledov

Napad iz katalonskih sanj

Villa_AFP_ins Žurnal24 main
Čeprav je Barcelonina pot do konca sezone še zelo dolga, Katalonci že snujejo načrte za naslednjo. Že tako najučinkovitejšemu napadu na svetu naj bi se pridružila še David Villa in Franck Ribery.
 
 

Njihov (Barcelonin, op. p.) slog mi je bolj všeč od Realovega, a vse sloge, ki pripeljejo do zmag, je treba spoštovati.

David Villa

 
"Mes que un club" (Več kot le klub) se glasi geslo Barcelone , ki bi se v naslednji sezoni lahko še bolj približalo realnosti. V katalonskih medijih namreč že nekaj mesecev razglabljajo o morebitnih nakupih po koncu letošnje sezone, največ imen pa se pojavlja v napadu in to kljub temu, da je smrtonosni trikotnik Lionel Messi - Samuel Eto'o - Thierry Henry v španskem prvenstvu na 27 tekmah zabil fantastičnih 55 zadetkov od skupnih 78 celega moštva. Messi ima mesto v prvi postavi praktično zagotovljeno do konca kariere, kar pa ne moremo reči za njegova kolega iz konice napada, Eto'oja in Henryja. Kamerunca so se pri Barçi želeli znebiti že pred letošnjo sezono, a je ostal in je trenutno s 23 goli daleč najboljši strelec španske La Lige . Henry je po slabi prvi sezoni v Španiji doživel pravcato renesanso, a ga nameravajo pri Blaugrani ob primerni odškodnini vseeno prodati (omenja se njegov povratek v angleško Premier League). Francoz je s 14 ligaškimi goli že zdaj izboljšal svoj izkupiček iz celotne pretekle sezone.

Na njuno mesto naj bi po poročanju El Munda Deportiva stopila napadalec Valencie David Villa in vezist/napadalec Bayerna Franck Ribery . Oba v najboljših nogometnih letih (Villa 27, Ribery 26) in oba kot narejena za katalonski slog igre. Villa naj bi se o prihodu bojda že pred časom ustno dogovoril s predstavniki Barcelone, Valencia pa ga bo po koncu letošnje sezone tako ali tako skorajda morala prodati. Netopirji so se namreč znašli v hudih finančnih težavah, tako da bo poleg Ville Mestallo letos najbrž zapustil tudi David Silva . Villa ali "El Guaje" (otrok) je pred dnevi dejal: "Res uživam, ko jih gledam kako igrajo. Njihov slog mi je bolj všeč od Realovega, a vse sloge, ki peljejo do zmag, je treba spoštovati. Barcelona združuje tehniko, vzdržljivost, moč in učinkovitost." Zastopnik Asturijca, José Luis Tamargo, je na vprašanje, kako bi izgledal napad Messi-Villa, dejal: "Villa in Messi bi bila bomba!" Villi je Barcelona blizu tudi zaradi njegovega velikega vzornika Luisa Enriqueja . Nekdanji nogometaš Real Madrida in kasneje Barcelone je od Pepa Guardiole letos prevzel vodenje Barcelonine B-ekipe .

Ribery je v Münchnu postal ikona. Bo Bavarsko zamenjal za Katalonijo? © Reuters

 
Z Riberyjem je drugače. Barcelona tu namerava uporabiti izjemno tople odnose z bavarsko prestolnico, kamor bi kot zamenjavo poslali Aleksandra Hleba , ki se po prihodu iz Arsenala nikakor ni znašel. Belorus bi se vrnil v deželo, kjer si je ustvaril svoje nogometno ime, saj je pred Arsenalom igral za Stuttgart . Cena za Riberyja se giblje okoli 30 milijonov evrov. Francoz naj bi bil zaradi svoje univerzalnosti Guardioli zelo pri srcu in bi na levem boku predstavljal imenitno protiutež Messiju. Z njegovim odhodom se več kot očitno ne bi strinjal Bayernov predsednik Karl-Heinz Rummenigge : "Ne nameravamo pustiti igralca, kot je Ribery. Do konca pogodbe ima še dve leti in pol in ko imaš v moštvu takega igralca, si želiš, da bi ostal."

Kljub temu vse ne bo šlo tako lahko. Prva stran je finančna: Riberyjeva plača v Münchnu znaša okoli 3,75 milijona evrov na sezono, Villa pa Valenciino blagajno vsako leto "olajša" za tri milijone. Poleg tega se bo Barcelona za obe zvezdi borila z veliko ostalimi velikani, kot sta Manchester United in City , Real Madrid , AC Milan , Inter ... Predvsem beli balet naj bi Kataloncem predstavljal največjo oviro, saj bo po letošnjih volitvah novi predsednik na Santiago Bernabeu želel pripeljati kar največ zvezd. Za oba kluba bo naslednja sezona tudi velika motivacija – finale Lige prvakov bo namreč ravno na Bernabeu! Motivacije sicer ne bo manjkalo niti predsedniku Barçe Joanu Laporti . Predsedniku, ki je na Camp Nou znova pripeljal državni naslov in pokal Lige prvakov , se namreč po koncu sezone 2009/10 izteče mandat.   
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.