Šport > Nogomet
9 ogledov

"Naredil več kot Platini v osmih letih"

aleksander čeferin EPA
Potem ko je prejšnji teden izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa), ki ji predseduje Slovenec Aleksander Čeferin, potrdil nekaj predlogov reform, med drugim o omejitvah mandatov ključnih mož pri Uefi, je to večinoma naletelo na odobravanje javnosti in organizacij, ki se borijo za integriteto v športu.

 

Ena od teh je tudi Siga (Sport Intergity Global Alliance). To so ustanovili lani in je, kot pravijo pri Sigi, edina, ki vključuje šport, vlade, akademike, mednarodne organizacije, sponzorje, poslovneže, lastnike televizijskih in drugih pravic, nevladne organizacije in druge, in to z vsega sveta. Njen cilj je med drugim vzgajati večjo integriteto v športu.

"Siga pozdravlja nedavne vesti, da je IO Uefe soglasno podprl niz reform za boljše delovanje in za dobro evropskega nogometa ter integritete športa. Ti predlogi odražajo Sigine standarde glede dobrega vodenja. Siga bi z veseljem sodelovala z Uefo in jo podprla na tej poti reform," so na svoji spletni strani zapisali pri Sigi.

"Napredek Uefe kaže, da so še vodje s podobnimi načeli, kot so naša, ki so zavezani k zaščiti integritete v športu in ki jih resno zanima prihodnost," so še dodali pri Sigi. Glede dosedanjega in prihodnjega dela Aleksandra Čeferina je optimističen tudi eden uglednih nogometnih piscev oziroma novinarjev, Anglež Keir Radnedge, avtor 33 športnih knjig, biografij, enciklopedij ..., sicer pa zdajšnji in nekdanji sodelavec številnih uglednih televizijskih in radijskih postaj, časnikov in revij.

Radnedge, tudi predsednik nogometne komisije pri Mednarodnem združenju športnih novinarjev (AIPS), je že primerjal Čeferinovo dosedanje delo na Uefi z delom njegovega predhodnika, Francoza Michela Platinija. "Čeferin je v šestih mesecih naredil več za reforme, kot je Platini v osmih letih," je na Twitterju zapisal Radnedge.

IO Uefe je sicer prejšnji teden med drugim potrdil predlog, ki bi predsedniku Uefe in članom izvršnega odbora delovanje omejil na največ tri štiriletne mandate. Predlagane reforme izvršnega odbora mora potrditi še kongres Uefe, ki bo 5. aprila v Helsinkih.

Čeferin je prejšnji teden poudaril še, da si Uefa želi več kandidatov za organizacijo evropskega prvenstva leta 2024. Rok se izteče 3. marca, edini kandidat pa zaenkrat ostaja Nemčija. Uradno bo prireditelj izbran septembra.

Predstavniki IO Uefe so prejšnji teden čas namenili tudi zahtevi, da bi na po novem razširjenem svetovnem prvenstvu na 48 ekip imela Evropa vsaj 16 predstavnikov. Predsednik Čeferin je šel še dlje in izrazil tudi zahtevo, da bi vsaka od evropskih ekip igrala v svoji od 16 predtekmovalnih skupin, saj je prepričan, da bi se prav vse lahko zavihtele v drugi krog.

Gianni Infantino, novi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa), bi rad videl, da bi več mest dobile reprezentance iz Afrike in Azije, zato se obeta zanimiv boj. Končna odločitev o razporeditvi števila mest na SP bo bržčas znana na majskem kongresu v Manami.

 
Komentarjev 1
  • izRODEk 22:30 13.februar 2017.

    Čeferin se bo pokazal, ko bodo govna iz EU in ZDA zahtevala, da se Rusiji vzame prvenstvo. Če bo ugodil, ko ga jebe. Če bo ostal trden, pa menim, da bi moral postat premier Republike Slovenije (čeravno ga je škoda ...prikaži več za ta bazen norosti pri nas).