Šport > Nogomet
3232 ogledov

"Slovencu je težko razložiti, za kaj gre"

Boca Juniors, River Plate
1/10
Za lovoriko v najprestižnejšem južnoameriškem klubskem tekmovanju dvoboj mestnih tekmecev. O vročem derbiju tudi z nogometašem, ki si kruh služi v najmočnejši slovenski ligi.

Celotna Južna Amerika čaka na finale pokala Libertadores, južnoameriške različice lige prvakov. Za lovoriko se bosta namreč udarila dva kluba iz Buenos Airesa, rivalstvo med River Platejem in Boco Juniors pa sodi med najbolj vroča na svetu.

"Boca in River sta v tekmovanju Copa Libertadores pokazalia največ, igrata najboljši nogomet in zaslužila sta si finale. To bo spektakel v katerem bomo vsi uživali," je po polfinalnem izpadu proti Boci dejal sloviti Luiz Felipe Scolari, sicer trener brazilskega Palmeirasa. 

Boca prihaja z južnega, pristaniškega dela argentinskega glavnega mesta, kjer se nahaja tudi legendarni stadion Bombonera, na jugu metropole pa je bil ustanovljen tudi River Plate, ki pa se je kasneje iz rumeno-modrega okoliša preselil v severni, bogatejši del prestolnice. Zaradi selitve v ekonomsko močnejše okolje, se je nogometašev tega kluba oprijel vzdevek Los Millionarios. Stadion El Monumental je enako kot Bombonera znan po celem svetu. 

"Gre za največja kluba. O njih se na ulicah vseskozi pogovarjajo. Ljudje živijo za kluba. Nekateri nimajo denarja, nimajo nič, ob tekmah pa se pozabijo krize, pozabijo se problemi. Lepo je biti na stadionih, ljudje pojejo, vzdušje je izjemno. Edina težava je to, da gredo nekateri navijači včasih čez vsako mejo, prihaja do pretepov, celo smrti," je za Žurnal24.si o prihajajočem spopadu argentinskih velikanov dejal nogometaš Aluminija Lucas Mario Horvat.

Zasmehovanje za celo življenje

"Zelo težko je opisati za kakšno rivalstvo gre. Nemogoče je navadnemu slovenskemu ljubitelju nogometa povedati, za kaj vse gre. Zdaj bo na sporedu še boj za Copo Libertadores ... Tistega, ki bo izgubil, bodo zasmehovali celo življenje. Te tekme zato najverjetneje ni želela igrati nobena ekipa. Želeli sta si finale Boca - Gremio, ali pa River - Palmeiras, nihče pa se ni za lovoriko želel pomeriti skupaj. Na finale sicer že zdaj vsi komaj čakajo. V Argentini se govori le o tem, je v vseh časopisih, medijih," je še povedal Horvat.

"Pritisk na igralcih je ogromen. Že pred polfinalom so v klubih razmišljali, da lahko pride do finala Boca - River. Tudi predsednik Argentine je izjavil, da si ne želi takšnega dvoboja." 

"Ko pride do tekme, so ulice v Buenos Airesu povsem prazne, nikjer ni nikogar. Vsi spremljajo le rezultat, ali bo zmagal eden, ali drugi. Privrženci poraženega kluba se bodo morali za nekaj časa poskriti. Če bo kdo od njih hodil po ulici in ga bodo prepoznali kot navijača, bo hitro slišati 'Ej, cabron!' in še kaj podobnega. To je vedno tako. Ljudje so kar nervozni po tekmah, poraženci pa so tudi žalostni in se sploh nočejo kazati na cestah. Gre za pravi fanatizem. Zdaj, ko gre za takšen naslov ... Ne vem, kaj se bo dogajalo po dvoboju. Vprašanje je, kako se bo s porazom spoprijel tudi sam klub," je razložil Horvat.

Ob vsem rivalstvu čudi podatek, da sta se kluba v neposrednih tekmah le dvakrat udarila za lovoriki. Leta 1976 je Boca v finalu argentinskega pokala premagala River, ta pa je slavil letos, ko sta se obe moštvi pomerili v superpokalu. Zdaj tako sledi še največji finalni obračun v zgodovini vročega rivalstva.

"River se pred superpokalnim obračunam v prvenstvu ni kazal v najboljši luči, ni mu šlo, a je nato vseeno zmagal. V zadnjem času je pač tako, da River zmaguje na teh obračunih, čeprav pred leti ni bila takšna navada. Zdaj je boljši na derbijih. Me prav zanima, kako bo tokrat. Tisti, ki bo izgubil, bo občutil kar nekaj posledic, ne bo se pobral tako hitro. Enako se je zgodilo po superpokalu, River je kar naenkrat začel zmagovati."

Boca in River sta se v pokalu Libertadores sicer že merila, nazadnje leta 2015, ko se je polfinalni dvoboj končal tako, da je moralo kar nekaj nogometašev poiskati pomoč v bolnišnici zaradi poškodb oči in kože. Navijači Boce so pričakali igralce Riverja in jih s solzilcem napadli, ko so ti iz tunela prihajali na zelenico. Zanimivo, da je bil omenjeni izhod na stadionu narejen le zato, da privrženci domačega kluba ne bi s kamenjem in steklenicami obmetavali igralcev Riverja.

"Nekateri ljudje so res fanatični, ne poznajo nobenih mej. Škoda, ker takšne stvari pokvarijo prav vse. Nekateri so pač takšni, živijo le za to. To je kot nekakšna vera," ocenjuje Horvat.

Po omenjenem incidentu je nastal kaos, tekma je bila prekinjena, Boco pa so vrgli iz tekmovanja. Da bi bila kazen za privržence rumeno-modrih še hujša, je poskrbel kar River, ki je nato osvojil najprestižnejšo klubsko lovoriko v Južni Ameriki.

Tokrat sicer izključitev grozi prav 'milijonarjem'. Nekdanja legenda Riverja in tudi bivši argentinski reprezentant Marcelo Gallardo je namreč na polfinalnem obračunu z brazilskim klubom Gremiom med polčasom obiskal garderobo svojih nogometašev in to kljub suspenzu, ki mu je to prepovedoval. Trenerjev obisk so posnele tudi kamere.

Pri Gremiu želijo iti do konca

Predsednik Gremia Romildo Bolzan zdaj zahteva, da vodilni možje južnoameriškega nogometa kaznujejo River in mu ne dovolijo nastopa v finalu. Po njegovih besedah bi bilo igranje kluba iz Buenos Airesa proti vsem pravilom in bi lahko resno ogrozilo kredibilnost celotnega tekmovanja.

"Tekma bi morala biti registrirana s 3:0 za Gremio. Vse skupaj je bil velik cirkus in omalovaževanje Cope Libertadores. Ta nima smisla, če se bo takšne reči pometlo pod preprogo. Gallardo je bil suspendiran in ne bi smel biti v garderobi. Pravilo obstajajo, da se jih spoštuje. Nismo na tržnici," je dejal Bolzan, ki pravi, da bo vztrajal do konca. Po pravilih ima sicer prvi mož Gremia povsem prav, a si težko predstavljamo, da bi si nekdo upal preprečiti spektakel, ki ga zdaj čaka večji del nogometnega sveta.

"Ne verjamem, da bodo kaznovali klub in mu preprečili igranje," meni tudi Horvat in dodaja: "Se pa govori, da Gallardo na finalnih tekmah sploh ne bo smel biti na stadionu. To bi bil velik udarec za River. Vse skupaj bi označil za pretiravanje. Zdi se mi pretirano, da trener ne sme ob polčasu svetovati nogometašem. Razumem, da ga ni ob igrišču, drugače pa bi moralo biti v garderobi. Ne poznam sicer teh pravil, vendar se mi zdi pogovor trenerja z igralci ob velikem odmoru nekaj normalnega."

Kot po maslu: dobra ura, ženin hec in šele naslednji dan tekma 

Prva tekma naj bi se po prvotnem načrtu igrala 7. novembra na La Bomboneri, povratna pa 28. na El Monumentalu. Datuma sicer nista bila potrjena, ker v mestu poteka tudi sestanek političnega vrha Argentine, na mizi pa je bil predlog, da bi se dvoboja odigrala 10. in 24. To se je tudi zgodilo. Čas prenosa derbija (Šport TV) bo ugoden tudi za slovenske ljubitelje nogometa.

"To je super. Tam se bo dvoboj začel ob štirih popoldne, tu bo ura osem zvečer. Drugače se tekme začnejo od dveh zjutraj in podobno. To je naporno, če trenirate. Zdaj si bom lahko vse skupaj v miru ogledal, super je tudi, ker s Krškim igramo šele v nedeljo. Tako ne bo problema s prihodom s tekme pred televizijo."

"Škoda, da se ne igra le ena finalna tekma. To se bo sicer v prihodnosti spremenilo. Zdaj bo prva tekma zelo pomembna, nihče ne bo želel tvegati. V derbijih gre vedno za specifične tekme, še zlasti zdaj, ko se bo odločalo o naslovu južnoameriškega prvaka. Odločila bo kakšna posamezna napaka," napoveduje Horvat. 

Dolgoletni legionar, ki je v Sloveniji zaigral za Factor, Dravo, Interblock, dvakrat za Domžale (2010 - 2012, 2015 - 2016) ter zdaj za Aluminij bo sicer goreče navijal za River, kjer se je tudi kalil v mladinskem pogonu: "Upam, da bomo zmagali, ker če ne bomo, se ne bom več vrnil v Argentino (smeh). Res je težko napovedati zmagovalca, Riverju je v pokalu Libertadores kar dobro šlo od nog. Boce v finalu že dolgo ni bilo, čeprav ji je to v preteklosti že velikokrat uspelo. Res nimam občutka, kaj se bo zgodilo. Bo pa dvoboj zagotovo nervozen, napet. Gre za največji finale v zgodovini Cope Libertadores, to se nikoli več ne bo zgodilo." 

Tudi nogometaševa družina bo stiskala pesti za River, ki sicer tako kot Aluminij igra v rdeči in beli barvi: "Mama, en brat in sestra so od nekdaj za River, 'fotr' in drugi brat pa za Racing. Ko pride do derbija med Boco in Riverjem, tudi onadva navijata za River."

Lucas Mario Horvat | Avtor: Profimedia Profimedia

Gostujočih navijačev na tekmah ne bo, saj bi bilo tveganje za nasilje preveliko, Buenos Aires pa bi se lahko spremenil v vojno področje. Na domačih stadionih bo tako podpora enoglasna. 

"Morda ima nekoliko več navijačev Boca, ampak ne gre za pretirano visoko razliko. Glavno mesto je skoraj razdeljeno na pol-pol," ocenjuje Horvat. Za koga pa pesti stiska večina argentinskih Slovencev? "Tudi to je enako. Mešano. Veliko jih je za Boco, veliko za River. Se mi pa zdi, da jih v našem delu mesta več za River. Moj idol je bil še zlasti Pablo Aimar. Tista ekipa z njim in Javierjem Saviolo se mi je zdela najboljša."

Vendar je nato sledil padec v drugo ligo? "Res je. Tisto je bila prava katastrofa! Klub je imel tudi finančne težave, res je šlo za takšen polom ... Nihče si ni mogel predstavljati izpada v drugo ligo. A nato se je res zgodilo. Kljub hitri vrnitvi je ostala črna pika. To je tako, kot če bi v Španiji izpadel Real Madrid. Ne se hecat! Seveda navijači Boce tega ne bodo nikoli pozabili, zdaj le oni nikoli niso izpadli iz najmočnejšega tekmovanja. Sčasoma je lažje, a madež ostaja. Že zato bi bilo zdaj lepo zmagati."

Andres Cunha Norišnica Šport Neverjetna drama v pokalu Libertadores: VAR odločil finalista

"Ko doma spremljam te tekme, se žena šali z mano in ponavlja 'Boca, Boca.' Nima pravega občutka, ne ve, da tu ne gre za hec. Takrat je ne prenašam (smeh). Ona preprosto ne razume, se smeji in se čudi, da sem lahko tako nor. Mi je pa odkar sem v Sloveniji precej lažje spremljati te derbije. Ko si tam, si kar hitro živčen, ko te hecajo zaradi Riverja. Še vedno vse spremljam preko medijev, preko interneta, a se pozna, da sem bolj oddaljen od dogajanja. Je drugače. Včasih me še kdo zafrkava, mi pošlje kakšno sporočilo, a to vseeno ni isto. Zdi se mi pa, da bo v Sloveniji več ljudi navijalo za Boco, ker jo ljudje bolj poznajo zaradi Maradone."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.