Šport > Nogomet
44 ogledov

Navijači kršili red in mir, trdi PU Ljubljana

null Žurnal24 main
"Policija ne komentira izjav drugih oseb," so nam v odziv na očitke Green Dragonsov zapisali na PU Maribor. Da so navijači res kršili javni red in mir, potrjujejo tudi na PU Ljubljana.
Danijel Komič, vodja ljubljanske navijaške skupine Green Dragons, je v intervjuju za Žurnal24 navrgel vrsto obtožb na račun mariborske policije. Med drugim je dejal: "Policisti so se do nas vedli  slabše kot do živali," pri čemer je mislil na sobotni incident na železniški postaji Tezno v Mariboru, ko je bilo več kot 300 ljubljanskih navijačev poslanih nazaj v Ljubljano in ni smelo na večni derbi med Mariborom in Olimpijo. Policija je priprla 14 Green Dragonsov. Komiča, ki je bil tudi med priprtimi, so po njegovih besedah brez razloga pretepli. Navijačem so očitali tudi, da so uničili vlak, a so sami z videoposnetkov pokazali, da ni bilo tako. Na Slovenskih železnicah škodo ocenjujejo, a naj ne bi bila pretirano visoka. Za odziv smo se obrnili na Policijsko postajo Maribor in Policijsko postajo Ljubljana.
 

Kršitve reda in miru potrdili na PU Ljubljana

Na PU Ljubljana so se postavili na stran PU Maribor. "Policisti Posebne policijske enote so 8. 8. 2009 v popoldanskem času spremljali vlak z navijači na poti iz Ljubljane v Maribor. Pri tem so na vlaku zaznali več kršitev javnega reda in miru in kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari. Zaradi navedenih kršitev je bil vlak ustavljen na železniški postaji Tezno, kjer so se interveniranju priključili še policisti Posebne policijske enote PU Maribor. Zoper več oseb so bile zaradi kršitev javnega reda in miru izrečene globe in odrejena pridržanja po Zakonu o Policiji," nam je zapisala Maja Adlešič, tiskovna predstavnica PU Ljubljana.

Bojan Kitel, vodja službe direktorja PU Maribor, na očitke Danijela Komiča ni želel odgovoriti: "Kaj so za Vaš medij povedali ljubljanski navijači, ne vemo, zaradi tega vam odgovora na prvo vprašanje ne moremo posredovati. Pa tudi sicer policija ne komentira izjav drugih oseb." Na policiji zanikajo, da naj bi bil vzrok za zavrnitev navijačev uničen vlak. "Policija v svojem pisnem obvestilu medijem ni zapisala, da so sledi uničevanja vlaka vzrok, da navijačev ni spustila naprej v Maribor. Zapisali smo, da obravnavamo sum storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari in da smo vlak zavrnili na podlagi določb zakona o policiji. V zvezi s sumom storitve tega kaznivega dejanja je znanih šest osumljencev," nam je zapisal Kitel. Na PU Maribor še trdijo, da so bili neprestano v stiku s policisti PU Ljubljana, ki so navijače ves čas spremljali na vlaku in so bili po Komičevih besedah presenečeni nad ravnanjem svojih kolegov iz Štajerske. Na policiji so še enkrat potrdili, da so navijači med vožnjo potegnili zasilno zavoro, kar Dragonsi zanikajo.

"Policisti so izvedbo prijetja in pridržanje kršiteljev opravili v skladu s pooblastili iz zakona o policiji, ki določa, da policisti pridržijo osebo, ki moti ali ogroža javni red, če javnega reda ne morejo drugače vzpostaviti oziroma če ogrožanja ne morejo drugače odvrniti. Pridržanje sme trajati največ 24 ur," Kitel odgovarja na vprašanje, kaj je bil vzrok za pridržanje navijačev, medtem ko na očitek, da so Komiču izbili zob, ne odgovarja. "Kar se tiče očitkov navijačev (da je šlo za načrtovan napada in da so jih v Teznem pričakali novinarji), vas obveščamo, da so policisti opravljali naloge iz 3. člena zakona o policiji ter v skladu z izdelanim načrtom varovanja. Policija novinarjev o aktivnosti na Železniški postaji Tezno ni obveščala."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.