Šport > Nogomet
18 ogledov

NE denarju, DA zvestobi: Götze obudil romantiko

Bayern München Borussia Dortmund Bundesliga Götze Santana
1/11
EPA
Pravijo, da je zvestoba v nogometu že stvar preteklosti. Nogometaši, ki so še včeraj poljubljali grb svojega moštva, že dan kasneje prebegnejo na bolje plačano delovno mesto. Zato je odločitev 19-letnega Maria Götzeja, ki je ob zanimanju Arsenala in Machestra Uniteda podaljšal pogodbo z Dortmundom, za katerega igra že od otroštva, toliko bolj dragocena.

Mario Götze se je Borussii Dortmund pridružil z osmimi leti in igral za vse mlajše selekcije, preden je v zadnjih sezonah eksplodiral v članskem moštvu in si v šampionski sezoni prislužil tudi premierni vpoklic v nemško reprezentanco. Igralcev, kot je 19-letni Nemec, je v modernem nogometu vedno manj, saj vonj po kupih denarja velikokrat premaga ljubezen do kluba, v katerem je ta ali oni nogometaš pustil večji del svojega otroštva ali kariere.

Götze je tako kljub zanimanju z Otoka, konkretno Arsenala in Manchestra Uniteda, z Borussio podaljšal pogodbo do poletja 2016, kar je na medmrežju takoj sprožilo plaz pohval tistih, ki so njegovo potezo razlagajo kot dokaz zvestobe klubu iz otroštva. Ciniki na drugi strani menijo, da si je s to potezo klub zgolj zagotovil še večjo odškodnino v primeru, da jih Götze nekoč (neizogibno) zapusti.

Italija: dežela najbolj zvestih

Doma vzgojeni nogometaši, kot je Götze, imajo z navijači seveda neko posebno vez, na katero vse prevečkrat pozabi tudi marsikateri slovenski prvoligaš, ne le nogometni. Identificiranje z "domačim fantom" na tribune privabi neprimerljivo večje število gledalcev, kot jih verjetno ne bi mogel niti največji "zvezdnik" iz bližnje in daljne okolice.

Tudi po Evropi se še vedno najdejo primeri "zvestobe do groba", še največkrat v Italiji, kjer pri AS Romi denimo že od nekdaj igrata Daniele De Rossi in Francesco Totti, ki se še vedno uspešno upirata miku ponudb iz tujine. Totti je seveda idol navijačev in nezamenljivi kapetan, medtem ko je De Rossi njegov namestnik in logični naslednik, ko se bo nekdanji italijanski reprezentant odločil za odhod v pokoj.

Pojem zvestobe je bil dolgo časa tudi Milanov simbol Paolo Maldini, ki je za Rossonere odigral več kot 900 tekem in se v zgodovino vpisal kot eden najboljših branilcev vseh časov. Zvestobo imajo radi tudi v Angliji, kjer je Tony Adams vseh 22 let svoje kariere dal Arsenalu in ga kot kapetan popeljal do dveh "dvojčkov" v najuspešnejšem obdobju v zgodovini kluba. Southamptonov as Matt Le Tissier je zavrnil celo Manchester United in na južni obali preživel vseh 16 igralskih let.

Ob povečanem vplivu nogometnih agentov je za igralce seveda vedno težje ostati zvest, saj so talentirani nogometaši, razumljivo, vedno tudi najbolj iskani, bolje plačano službo pa je težko zavrniti v kateremkoli poklicu. Se bo Götze res pridružil ekskluzivnemu klubu najzvestejših? Na ta odgovor bomo morali počakati do prvega prestopnega roka, za dobro nogometne romantike pa upamo, da nas mladi Mario (še) ne bo tako hitro razočaral.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.