Šport > Nogomet
16 ogledov

"Ne vem, če fantje verjamejo v zmago"

Ancelotti ni prepričan, ali njegovi fantje verjamejo, da jim lahko uspe. (Foto: Žurnal24 main
Najtesnejši četrtfinalni dvoboj Lige prvakov je tisti med Manchester Unitedom in Chelseajem. Prvi nocoj na Old Traffordu, kjer niso izgubili vse od lanskega aprila, branijo prednost s prve tekme 1:0.

Manchester United letos doma še ni izgubil, a ko so nazadnje izgubili na Old Traffordu (lani aprila), jih je premagal prav Chelsea. "Na tisto tekmo imamo lepe spomine, a danes bo zgodba povsem drugačna," se zaveda trener modrih, Carlo Ancelotti. "Moji igralci morajo resno verjeti, da lahko zmagajo na Old Traffordu. Ne vem, ali bodo res sposobni verjeti v to." Za Chelsea šteje le naslov prvaka, četrtfinale ni dovolj. Se je pa doslej le dvakrat zgodilo, da je ekipa, ki je po prvi četrtfinalni tekmi izgubljala, kasneje osvojila Ligo prvakov.

Kaj so povedali pred tekmo Manchester Uniteda in Chelseaja, preberite tukaj. Poročilo z novinarske konference Šahtarja in Barcelone pa najdete tukaj.

Ekipi Uniteda in Chelseaja sta v Ligi prvakov doslej odigrali dve tekmi: pred tremi leti finale, ko je bilo 1:1 po rednem delu in je nato United pokal dvignil po streljanju enajstmetrovk, ter pred tednom dni, ko je na Stamford Bridgeu z 1:0 spet slavil Manchester. United je še posebej močan doma, saj je na zadnjih 30 evropskih tekmah v teatru sanj izgubil le enkrat! Lani so domačo četrtfinalno tekmo proti Bayernu iz Münchna sicer dobili s 3:2, a so izpadli, ker je kasnejši finalist dal več gostujočih zadetkov.

Manchester United je najboljša obrambna ekipa te sezone: na devetih tekmah so dobili vsega dva zadetka. Če bo Edwin van der Sar še enkrat ohranil prazno mrežo, bo zanj to petdesetič v Ligi prvakov. Seveda bo šlo za rekord. Tudi Chelsea ne dobiva veliko golov: štiri na zadnjih osmih tekmah. So pa nekoliko manj učinkoviti v napadu: na zadnjih treh tekmah niso zabili. Še več: Didier Drogba je brez evropskega gola že pet tekem. Še en statistični podatek, ki je v minus modrim: zmagali so le eno od zadnjih petih evropskih gostujočih tekem proti angleškim tekmecem.

10 različnih igralcev
je letos dalo gol za Barcelono, kar je največ med vsemi ekipami Lige prvakov. Katalonci igrajo za četrto zaporedno uvrstitev v polfinale.

Misija nemogoče za Šahtar
Druga torkova tekma četrtfinala Lige prvakov med Šahtarjem in Barcelono je bolj ali manj odločena že po prvi tekmi, ki so jo s 5:1 dobili Katalonci. Ekipi sta doslej odigrali sedem medsebojnih tekem v najmočnejšem evropskem tekmovanju: štiri je dobila Barcelona, dve Šahtar, ena se je končala z neodločenim izidom, Španci so dali skupaj 16 golov, Ukrajinci osem. Šahtar je v zadnjem desetletju torej znal presenetiti Barcelono, a zmagi z 2:0 iz leta 2004 in s 3:2 izpred treh let sta mnogo manj od tega, kar potrebujejo danes – zmago s 4:0. Pa vendarle: doma so brez poraza že 15 evropskih tekem, ko so zmagali 12-krat in zabili kar 34 golov ter jih dobili šest.

Ukrajinsko moštvo je doslej na šestih domačih tekmah proti španskim nasprotnikom zmagalo le enkrat oziroma le dvakrat na dosedanjih 13 srečanjih proti Špancem. Pred Šahtarjem je tako misija nemogoče, saj v Ligi prvakov še nikoli nobenemu ni uspelo nadoknaditi štiri gole zaostanka. Se je pa to trikrat zgodilo v nižjh evropskih tekmovanjih; nazadnje pred 25 leti, ko je Real Madrid v pokalu Uefa prvo tekmo proti Borussii Mönchengladbachu izgubil z 1:5 in nato povratno dobil s 4:0. Je pa res, da Barca v evropskih gosteh ne igra najbolje: dobili so le dve od zadnjih 13 gostovanj (devet se jih je končalo z remijem).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.