Šport > Nogomet
67 ogledov

"Ne zanimajo nas imena Slovencev"

Worthy de Jong EPA
Slovenija se bo na tretji tekmi EuroBasketa pomerila z Nizozemsko, ki je najprej presenetila Gruzijo, nato pa klonila proti Makedoniji.

"Seveda smo ponosni. Trudili smo se po najboljših močeh, da smo prišli na EuroBasket. Lani v kvalifikacijah morda na papirju nismo imeli najboljše ekipe, a nam je vseeno uspelo. Imeli smo košarkarje, ki so imeli veliko srce, veliko željo. Dali so vse od sebe ter so se zavedali, kaj to pomeni za nizozemsko košarko. Moramo ostati osredotočeni. Žal nam je poraza proti Makedoniji, kar je to zamujena prložnost. Nedvomno smo imeli tudi možnost za zmago, a zdaj je na vrsti Slovenija. Proti njej moramo igrati bolje," je pot tulipanov do evropskega prvenstva opisal nizozemski reprezentant Worthy de Jong in nato obžaloval poraz proti Makedoniji. Košarkarji v oranžnih dresih so velik del prvega polčasa celo vodili, že prej pa so za točko premagali Gruzijo.

Worthy de Jong | Avtor: EPA EPA
Kaj pa Slovenija? "Čaka nas težko delo. Imena in kako so ta imena igrala v preteklih sezonah, nas ne zanima. Šteje le, kar je zdaj. Osredotočiti se moramo nase, analizirati zadnjo tekmo in se dobro pripraviti."

Nizozemci na evropskem prvenstvu sicer nastopajo prvič po 26 letih. "Veliko pomeni, da smo tu. To je velika stvar za nizozemsko košarko, za nami je težko obdobje. Zdaj je treba iti korak za korakom in si ponovno izboriti mesto na evropskem košarkarskem zemljevidu. Verjamem, da sodimo sem. Potrebovali smo nekaj let, a delali smo zares trdo. V ekipi imamo prave fante, le verjeti moramo vase."

S svojimi predstavami so že zbudili nekaj zanimanja v domovini, kjer je, kot nam je dejal Henk Norel, popularnejši celo pikado. "Ta naša pot je kar odmevna. Smo najvišji narod na svetu in moramo imeti besedo tudi v košarki. Vsi nas poznajo po nogometu, kjer smo velesila. Košarka pa je tako lep šport. Če je ljudje ne razumejo, je nočejo gledati. Upam, da bo čim več ljudi gledalo prvenstvo in videlo, kako prelep šport je košarka in kako popularna je lahko," je še dejal de Jong.

V zgodovino nizozemske košarke se je sicer vpisal predvsem nekdanji odlični NBA igralec Rik Smits. "Vsi ga poznamo. Bil je izjemen košarkar. Zagotovo je ponosen na nas, saj smo trdo delali. Morda nekateri ne spremljajo, ker smo bili zadnjič zraven pred 26 leti, vsi nekdanji reprezentanti pa so nam rekli, naj uživamo," je zaključil eden od dveh de Jongov v nizozemski izbrani vrsti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.