Šport > Nogomet
28 ogledov

Nekdanji Goričani tresejo po Evropi

Valter Birsa je v letošnjem francoskem prvenstvu zabil pet zadetkov. (Foto: Reut Žurnal24 main
Kaj imajo skupnega legionarji Tim Matavž, Miran Burgič in Valter Birsa? Vsi so nekdaj igrali za Hit Gorico in vsi so minuli vikend zabili na tujem. Matavž in Burgič dvakrat, Birsa enkrat z bele točke.

Italija
Josip Iličić je v Serie A znova pokazal ves svoj talent. S Palermom so Parmo premagali s 3:1. Kranjčan je s peto podal za izenačujoči zadetek, v 75. minuti je zadel prečko, ob koncu pa je po njegovem predložku v kazenski prostor padel avtogol. Tudi Armin Bačinović je odigral celotno srečanje. Boštjan Cesar in Bojan Jokić sta s Chievom izgubila proti Lecceju (2-3). Jokić je šele tretjič letos odigral celotno tekmo, medtem ko je bil Cesar v 66. minuti po rumenem kartonu zamenjan. Samir Handanović je v mrežo Udineseja spustil en gol, njegovi soigralci pa so za zmago zabili dva (Udinese : Fiorentina 2:1). Palermo je po 16. tekmah peti, Udinese deveti in Chievo 12. Rene Krhin ob porazu Bologne z 0:3 proti AC Milanu ni stopil na zelenico. V Serie B je Jasmin Handanović ob četrtem porazu zapored dobil tri gole.

Nizozemska
V Eredivison je Tim Matavž zabil svoj deveti in deseti zadetek letos. Napadalec Groningena je tako svoj klub popeljal do zmage 2:0 nad AZ Alkmaarjem in do tretjega mesta na prvenstveni lestvici. Prvi gol je dosegel v 11. minuti, ko je tekmečevega vratarja presenetil z nenadnim strelom ob njegovi bližnji vratnici, drugi gol pa je dodal v 90. minuti. Za najboljšim strelcem nizozemske lige Björnom Vleminckxom zaostaja le še tri gole. V 18. kolu sta igrala tudi druga dva slovenska reprezentanta na delu na Nizozemskem. Aleksandar Radosavljević je ob remiju Haaga z Rodo sodeloval do 60. minute, Dalibor Stevanović pa je z Vitessejem odigral vseh 90. minut proti Ajaxu. Dado je imel eno stoodstotno priložnost, a mu je strel ubranil Stekelenburg.

Francija
Edini slovenski legionar v Ligue 1, Valter Birsa, je v prvem polčasu uspešno zadel z bele točke (Stephane Mbia je moral zaradi ostrega prekrška predčasno pod prho). Auxerre je sicer le remiziral 1:1 (več kot cel polčas so bili z igralcem več) proti branilcem naslova, Marseillu (ti so na lestvici devet mest višje).

Avstrija
Uspešen strelski konec tedna nekdanjih nogometašev Gorice je zaokrožil Miran Burgič, ki v tej sezoni igra za Wacker Innsbruck v prvi avstrijski Bundesligi. Ob remiju 3:3 proti Rapidu je na Dunaju dosegel dva gola. Sašo Fornezzi je v vratih Wiener Neustadta dobil en gol vodilne ekipe, Rieda. Matej Mavrič pa je s Kapfenbergom remiziral 2:2 proti Lasku.

Belgija
V prvi belgijski ligi je Gent treh Slovencev z 2:1 premagal zadnjeuvrščeni Charleroi. Marko Šuler je odigral vseh 90 minut, Zlatan Ljubijankić zaradi poškodbe ni igral, v kadru ni bilo niti Matije Škarabota. Dejan Kelhar je poraz Cercla proti Zulteju (1:3) spremljal s klopi za rezerve.

Anglija
Haris Vučkić ima novega trenerja. Pod Alanom Pardewom je Newcastle United v 17. kolu Premier League s 3:1 premagal Liverpool, slovenskega nogometaša ni bilo v kadru. Medtem je v Championshipu vseh 90 minut igral Robert Koren (težave z gležnjem so preteklost) in porumenel. Njegov Hull City je iz Londona odšel s točko (0:0 s Crystal Palace).

Nemčija
Milivoje Novaković zaradi poškodbe za Köln ni igral, je pa Mišo Brečko (rumeni karton in 90 minut igre) pomagal do pomembne zmage v boju za obstanek. V prvi nemški Bundesligi so z 1:0 premagali Eintracht. V drugi Bundesligi je nekoliko bolje igral Zlatko Dedić. Z 2:1 je z Bochumom premagal Osnabrück in bil na igrišču do 80. minute. Goran Šukalo je odigral celotno tekmo ob remiju Duisburga s Paderbornom. Roka Kronavetra tekma (Energie) čaka v ponedeljek.

Ostali
Andraž Kirm in Andrej Komac sta kot člana klubov iz poljske lige na zimskem odmoru. Branko Ilić je z rusko Lokomotivo zaključil sezono in bo bržkone poiskal nov klub. Mirnes Šišić je za Iraklis v grški ligi igral vseh 90 minut, a so z 0:1 izgubili s Paokom. Na Portugalskem so imeli pokalne tekme, kjer je Nacional že izpadel in tako je imel Nejc Pečnik prost vikend.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.