Šport > Nogomet
94 ogledov

Nekdanji mladinec: "Pri Interju kot v zaporu"

Motta, Milito, Maicon in Stanković so bili krvniki Milana na stadionu San Siro. AFP
Igranje pri velikanu evropskega nogometa je praviloma izpolnitev sanj slehernega nogometaša, a nekatere izkušnja pripelje celo na rob samomora. To je zgodba Martina Bengtssona, nekdanjega mladinca milanskega Interja, ki se je v Milanu počutil kot v zaporu.

"Moral sem pobegniti in rezila so postala moja pot ven. Zarezal sem močno, kot sem lahko, moral sem pobegniti," se svojih najbolj črnih trenutkov pri Interju zdaj spominja Martin Bengtsson, švedski nogometaš, ki se je po preizkušnjah pri Chelseaju in Ajaxu s 17 leti pridružil črno-modrim v mestu mode.

Njegovo zgodbo bo v kratkem objavil angleški BBC, italijanski klub pa glede te teme na njihov klic ni imel komentarja. Bengtsson je v šokantni izpovedi primerjal Inter z zaporno kaznijo. Vse se je začelo, ko so nekatere njegove vrstnike ujeli pri kajenju marihuane, kar je privedlo do rigoroznih varnostnih ukrepov, ki bi mu skorajda uničili življenje.

"Res mi je bilo slabo, slišal sem glasove in začel izgubljati občutek za noč in dan. Spomnim se, da sem naokoli hodil z velikim oblakom, česar nisem mogel več obvladovati. Nekateri igralci so kadili marihuano na balkonu, kaznovani pa smo bili vsi, celo tisti, ki s tem nismo imeli nič," je pred nedeljskim milanskim derbijem med AC Milanom in Interjem povedal Šved.

"Za nekaj mesecev smo skorajda izgubili svojo svobodo, da bi lahko šli ven iz hiše v Milanu in šli kupit hrano. Postal sem zelo depresiven, saj sem se počutil, kot da sem zaprt v zaporu," je nadaljeval. Bengtsson je rešitev našel v glasbi, nesrečen dogodek pa ga je nato pripeljal na rob samomora.

Opozorilo vsem mladim nogometašem

"Nekega dne, ko sem se vrnil s tekme švedske reprezentance na Finskem, je čistilka v smeti vrgla vse moje papirje, na katerih so bila vsa besedila. Zame je bila to velika stvar, saj je na tleh ležala moja duša," je dodal nogometaš, ki ga je izkušnja tako potrla, da si je želel vzeti življenje. Na srečo je preživel, njegove nogometne poti pa je bilo konec.

Bengtsson je kasneje ustanovil punk-rock skupino Waldemaar, dandanes pa piše tudi roman. Mlade nogometaše, ki sanjajo o profesionalnem nogometu, vseeno opozarja, da bodo v klubih z njimi ravnali vse prej kot vzorno.

"Nekaj je zelo, zelo narobe z načinom, na katerega ravnajo z nogometaši, in mentaliteto, s katero ugotavljajo, ali si dovolj močen. Na neki način postaneš kamen, zato se je težko vrniti nazaj v resnični svet in začeti novo življenje, saj je v tebi toliko jeze," je zaključil Bengtsson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.