Šport > Nogomet
999 ogledov

Nekdanji nogometni as: "Samo nebo ve, kako dolgo bo ledvica zdržala"

Ivan Klasnić Reševalni pas/Twitter
Nekdanji hrvaški reprezentant, ki je prejšnje leto opravil še tretjo transplantacijo ledvic, se za svojo pravico bori na sodišču.

Nekdanji napadalec hrvaške reprezentance, Ivan Klasnić, se nahaja v središču pravnega spora. Toži namreč zdravnika svojega nekdanjega kluba, Werderja iz Bremna, zaradi nepravilnega zdravljenja bolezni ledvic iz časa njegovega igranja za ta nemški klub.

Klasnić je prejšnje leto opravil že tretjo transplantacijo ledvice, toda njegova prihodnost še vedno ostaja nejasna.

"Kako dolgo bo izdržala ta ledvica, ve samo nebo. Nihče iz družine mi more več pomagati," prenaša Ivanove besede nemški Welt, ki podrobno spremlja pravni proces.

Ivan Klasnić | Avtor: Epa Epa

Prvostopenjsko sodbo je Klasnić dobil. Sodišče je določilo, da morata zdravnik Götz Dimanski ter njegov pripravnik Manju Guha plačati 100.000 evrov odškodnine, saj sta odgovorna za vso materialno in nematerialno škodo. Prav tako morata plačati vse stroške zdravljenja ter izgubo prihodkov, tako da bi odškodnina lahko dosegla večmilijonski iznos.

Prvi dan pritožbenega procesa je Ivan pojasnil svojo dnevno dozo zdravil ter težave na katere je naletel ob iskanju primernega darovalca. Odvetniki optoženega zdravnika so izpostavili, da mu je bil Klasnić blizu ne zgolj kot pacient, ampak tudi kot človek ter da zravnik ne nosi nobene odgovornosti pri Klasnićevi bolezni.

"Pripravniki mi niso dali nobenega signala, da gre za kaj sumljivega," je pojasnil doktor Dimanski izvide iz leta 2002 in 2003, ki so nakazovala na težave z ledvicami.

Medicinski strokovnjak, ki je pričal na sodišču smatra, da je za odčitavanje izvidov preiskav odgovoren pripravnik, ki se je na optožbe branil: "Igralci so navadno zdravi. Ne pričakuješ, da bodo bolani."

Prva ledvica, katero je prejel Klasnić, je bila mamina, a jo je telo zavrnilo že po nekaj dneh. Očetova ledvica je nato zdržala deset let, do leta 2017, ko je prejel ledvico od donatorja, ki z njim ni v sorodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.