Šport > Nogomet
5365 ogledov

Nekoč zabijal kot za stavo, danes ne more hoditi

gabriel batistuta EPA
Legendarni argentinski napadalec Gabriel Batistuta ima hude fizične težave.

Gabriela Batustito se je zaradi nenehnega tresenja nasprotnikove mreže prijel vzdevek "Batigol", življenje danes 48-letnega Argentinca pa še zdaleč ni tako bleščeče kot v času aktivne nogometne kariere.

Bivši rekorder po številu zadetkov v dresu argentinske reprezentance (54), čigar rekord je kasneje podrl njegov slavnejši rojak Lionel Messi, je nogometu posvetil svoje življenje in za to plačal visok davek. Nekdaj neustavljivemu napadalcu dandanes velik napor predstavlja že običajna hoja.

"Živel in dihal sem nogomet. Zdaj težko hodim zaradi tega. Nogometu sem dal veliko več, kot bi moral," je v intervjuju za Fifo povedal Batistuta.

gabriel batistuta | Avtor: EPA EPA

Argentinec je pred leti šokiral zdravniško stroko, ko je predlagal, naj mu amputirajo obe nogi. Razlog za takšno radikalno odločitev so bile nenehne bolečine, ki so posledica številnih poškodb.

"Zdravnik me je pogledal in dejal, da sem nor. Vztrajal sem. Nisem mogel več zdržati," je leta 2014 pojasnjeval Batistuta, ki so mu gležnje ojačali s pomočjo vijakov. "Nimam hrustanca, nimam kite, nimam ničesar. Imam pa 86 kilogramov, ki jih morajo moje noge podpirati," je dodal.

Kariero je začel pri Newell's Old Boys in kasneje igral za River Plate, Boco Juniors, Fiorentino, Romo, Inter in Al-Arabi. Najbolj se je proslavil v dresu Fiorentine, za katero je v 269 tekmah zabil 168 golov.  V začetku novega tisočletja je blestel pri Romi, s katero je leta 2001 osvojil Serie A. Za moštvo iz večnega mesta je odigral 63 tekem in dosegel 30 golov. 

Z argentinsko reprezentanco je dvakrat osvojil Copo Americo (1991, 1993) in pokal konfederacij (1992) ter zabil deset golov na svetovnih prvenstvih.

Argentinec se je dotaknil tudi stanja v Serie A, ki je veliko izgubila v primerjavi z La Ligo in s Premier League, kljub temu pa upa, da se bo kmalu vrnila na pota stare slave.

"Dandanes je nogomet povsem drugačen kot v mojih časih. Upam, da gremo skozi prehodno obdobje in da ne spremljamo le debakla. Nogomet v 80. in 90. letih je bil drugačen. Vsi najboljši igralci so si želeli v Italijo. Temu že dolgo ni več tako, kvaliteta je nekoliko padla. Še vedno igrajo taktičen in discipliniran nogomet, vendar nimajo prvakov. Angleški in španski nogomet sta zanimivejša, ker imata prvake in zvezdnike. Mislim, da se bo to spremenilo. S pomočjo italijanske strasti do nogometa in ponosa se bodo vrnili tja, kjer so nekoč bili," je zaključil Batistuta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice