Šport > Nogomet
2 ogledov

Nemčija že na prvenstvu

Nemška reprezentanca je v zadnjih letih precej bolj prepričljiva. Elf si je kot Žurnal24 main
Prva reprezentanca, ki si je že zagotovila nastop na evropskem nogometnem prvenstvu leta 2008 je Nemčija. Španija, Škotska, Anglija, Hrvaška in Švedska pa so blizu temu.

Oči slovenske športne javnosti so bile v soboto zvečer uprte v Celje, kjer so naši nogometaši igrali kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2008 proti Albaniji. Po dokaj medli igri brez pravih priložnosti sta si reprezentanci Slovenije in Albanije naposled razdelili po točko. Bolj zanimivo pa je bilo na nekaterih drugih igriščih po Evropi. Prva reprezentanca, ki si je že zagotovila nastop v Avstriji in Švici, je Nemčija. V Dublinu so igrali proti Irski, končni rezultat pa je bil nezaželenih 0:0. Delitve točk so se bolj razveselili Nemci, ki so v devetih tekmah zbrali že 23 točk in še naprej vodijo na lestvici skupine D. Še naprej pa dokaj suvereno igrajo Hrvati. Ti so na domačem igrišču gostili Izrael in dosegli že osmo zmago in edini v skupini ostajajo neporaženi. Za naše južne sosede je v 52. minuti gol dosegel Eduardo da Silva. V isti skupini je Anglija s 3:0 ugnala Estonijo, bolj kot zmaga pa Angleže veseli, da je Wayne Rooney prekinil svoj strelski post. Dosegel je enega od golov, v 32. minuti je povišal na 2:0. Podobno zadovoljni so bili tudi v taborih Španije in Švedske. Nogometaši z Iberskega polotoka so gostovili na Danskem. Še v 88. minuti so Španci vodilio z 2:0, nato pa so Danci prek Tomassona znižali, tik pred iztekom tekme pa je za končnih 3:1 zadel še Riera. Švedi so gostovali v Lichstensteinu in proti tej žepni državici zabeležili nove tri točke. Dosegli so prav toliko golov in se bodo s Španci borili za prvo mesto na lestvici. Blizu Avstrije in Švice pa so tudi nogometaši Škotske. Ti so se merili z Ukrajino in dosegli pomembno zmago. V 10. minutah so že vodili z 2:0, Ševčenko pa je gostom v 24. minuti vlil dodatnega upanja. Vse se je Ukrajincem razblinilo v 68. minuti, ko je za končni 3:1 zadel McFadden.

Največ golov dosegli Slovaki
Brez večjih težav so nove tri točke so zabeležili tudi nogometaši Italije. Z goloma Pirla in Grossa so ugnali Gruzijo. Najvišjo zmago sobotnih kvalifikacijskih tekem so dosegli Slovaki, ki so s kar 7:0 odpravili San Marino. Podobno učinkoviti so bili tudi Francozi, ki so na Ferskih otokih zmagali s 6:0. Ponovno je za Francijo zadel Nicolas Anelka.

Statistika
Sicer pa je trenutno najboljši strelec teh kvalifikacij napadalec Severne Irske David Healy, ki je dosegel že 12 golov. Z 10 mu sledi Hrvat Eduardo da Silva, po 7 so jih dosegli Podolski, Smolarek, Cristiano Ronaldo in Villa. Za vratarje je najbolj nevaren Cristiano Ronaldo, ki je doslej sprožil že 24 strelov na gol. Po 22-krat sta poskušala Mutu in Žigić. Še dve zanimivosti: največ prekrškov je doslej storil češki orjak Jan Koller, 28, na drugem mestu je naš Klemen Lavrič, ki je 26-krat nepravilno zaustavljal nasprotnike. Kar 41 prekrškov pa je že moral prejeti napadalec San Marina Andy Selva. Tudi na tem spisku visoko kotira Klemen Lavrič – nasprotniki so ga nepravilno zaustavili 28-krat. Ampak na koncu štejejo le goli ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.